Japonia

RISAP | 18 aprilie 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Săptămâna 11-17 aprilie 2016

Politică externă și de securitate

Exerciții militare Japonia-Australia

Un submarin și două distrugătoare japoneze ale Forțelor de Auto-Apărare au ajuns în Sydney, Australia, pentru a efectua exerciții militare bilaterale. Exercițiile poartă denumire de Nichi Gou Trident, vor începe pe 22 aprilie și vor dura până pe 26 aprilie. Prima ediția a acestor exerciții s-a ținut în 2009.

Sursă: Japan Today

Politică internă

Parlamentul japonez vrea să crească numărul de specialiști în cibersecuritate

Dieta japoneză a votat o lege pentru a crește numărul de specialiști în cibersecuritate care pot preveni atacuri cibernetice înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Legea va crea un sistem de certificare a abilităților de cibersecuritate, iar guvernul va începe să ofere examene pentru obținerea acestei certificări în 2017. Japonia speră că peste 30.000 de experți vor fi certificați până în 2020. Măsura vine în contextul în care numărul de atacuri cibernetice din Japonia a atins un nou record în 2015, când au fost înregistrate aproape 55 de miliarde de atacuri.

Sursă: Japan Today

Economie

Evoluția yenului, subiect de discuție la întâlnirea G-20 de la Washington

Yenul a atins cea mai înaltă valoare din ultimele 18 luni, în raport cu dolarul, lucru care a îngrijorat conducerea japoneză. Ministrul de finanțe al Japoniei, Taro Aso, s-a întâlnit cu omologul său american, Jack Lew, cu ocazia Summitului G-20 al miniștrilor de finanțe, cu care a vorbit despre problemele cu care se confruntă moneda japoneză. Aso a încercat să obțină înțelegerea celorlalți miniștri de finanțe ca un acord împotriva devalorizării monedelor să nu aibă implicații și asupra politicilor monetare, precum adoptarea dobânzilor negative. Japonia a marșat puternic pe astfel de politici pentru a încerca să repornească motorul economic al țării. Un obiectiv important al politicilor Abenomics l-a reprezentat devalorizarea yenului, pentru a ajuta exportatorii japonezi. În ultima vreme însă, yenul a crescut, sabotând această strategie.

Sursă: Reuters

Societate

Cutremure devastatoare în Japonia

Japonia a fost lovită săptămâna trecută de două cutremure cu o magnitudine între 6 și 7 grade pe scara Richter. Ambele cutremure au lovit prefectura Kumamoto din insula Kyushu (sudul Japoniei), primul având loc pe 14 aprilie, înregistrând o manitudine de 6,2 grade Richter. Al doilea cutremur, de 7,3 grade pe scara Richter, a avut loc pe 15 aprilie, cu replici de 6 și 6,2 grade pe scara Richter. Cele două cutremure au cauzat moartea a peste 32 de persoane și rănirea altor 800. Mii de clădiri au fost afectate, printre care și templul Asojinja. Oamenii din regiune și-au petrecut nopțile în stradă de teama unor noi replici. Pe insula Kyushu se află și o serie de reactoare nucleare care au fost repornite, dar autoritățile au dat asigurări populației că niciunul dintre acestea nu a fost afectat de cutremure.

Sursă: BBC, The Asahi Simbun

Erupție vulcanică în sudul Japoniei

Vulcanul Muntele Aso, din sudul Japoniei, a erupt vineri, 15 aprilie. Deși erupția a venit în urma celor două cutremure care au zguduit sudul Japoniei săptămâna trecută, nu este clar dacă ea a fost provocată de acestea. Norii de cenușă s-au ridicat până la o altitudine de 100 de metri, dar Agenția Meteorologică a Japoniei a păstrat alerta la un nivel scăzut, erupția nefiind un pericol.

Sursă: RT

Pepper roboțelul elev

Pepper va deveni primul roboțel care va merge la școală. Pepper va studia la o scoală din prefectura Fukushima și prezența lui în clasă este un altfel de mod de a-i încuraja pe elevi să învețe și să descopere lucruri noi. În viitor, Pepper se pregătește pentru a oferi servicii clienților în bănci sau magazine și va putea să devină și cel mai bun companion, având capacitatea de a identifica emoțiile oamenilor și de a se auto-educa.

Sursă: RT

Japonia a reușit să-și reducă emisiile de CO2

Emisiile de carbon ale Japoniei au scăzut cu 3,1% în anul fiscal ce s-a încheiat în 2015, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Acest lucru a fost posibil datorită folosirii energiei regenerabile si repornirii unor reactoare nucleare oprite după dezastrul de la Fukushima. Japonia, fiind al cincilea cel mare producător de dioxid de carbon, vrea să-și diminueze emisiile de carbon cu 26% până în 2030, față de nivelul înregistrat în 2013.

Sursă: Reuters

| 18 aprilie 2016|Categories: Retrospectiva Săptămânii|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza