The Romanian Institute for the Study of the Asia-Pacific (RISAP) este o organizație neguvernamentală și principalul think tank din România care se ocupă cu cercetarea regiunii Asia-Pacific.

Misiunea RISAP este să contribuie la întărirea legăturilor dintre România și țările din regiunea Asia-Pacific, dorind să crească vizibilitatea regiunii Asia-Pacific și să îmbunătățească gradul de înțelegere a acesteia în rândul populației României. RISAP dorește să pună bazele unei comunități de tineri experți specializați pe regiunea Asia-Pacific, care să poată contribui în viitor la apropierea României de țările din regiunea Asia-Pacific, atât prin informarea publicului român, cât și prin sprijinirea guvernului și companiilor române.

Obiectivele think tank-ului RISAP sunt:

Proiectele Institutului RISAP:

Andrei LunguPreședinte
Andrei Lungu este absolvent al Masteratului de Geopolitică și Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Acesta mai este licențiat în inginerie, absolvind Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnica București, dar și în economie, absolvind Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de cercetare sunt politica externă și internă a Chinei, relațiile sino-americane și balanța puterii din Asia-Pacific.
Andreea BrînzăVicepreședinte
Andreea Brînză este absolventă a Masteratului de Studii de Securitate, din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Este co-autoare a volumului „Triunghiul de forțe geopolitice SUA-China-Rusia” și a volumului „Doctrine, strategii, politici”. Lucrările sale au mai apărut în volumul „Geopolitica Turciei pe noul drum al mătăsii” și în Revista GeoPolitica și Journal of East European and Asian Studies. Domeniile sale de interes sunt legate de geostrategia, geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, în special cele ale Chinei.
Andreea LeonteProject Manager și Cercetător
Andreea Leonte a absolvit studiile de masterat la Universitatea de Studii Străine din Beijing, China (Beijing Foreign Studies University), cu specializarea in Dreptul afacerilor si drept comercial chinez. Înainte de acestea, a terminat studiile de licență la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, specializarea Drept. Pe durata studiilor a dobândit o experiență bogată în voluntariat, implicându-se activ în organizarea și coordonarea proiectelor de profil cultural-eduațional. Vorbitoare de limbă chineză, Andreea este interesată de studiul dinamicii relațiilor internaționale și de analiza politicii externe chineze. O altă zonă de interes este monitorizarea și analizarea evoluției dreptului internațional și european. Andreea a fost intern RISAP, promoția 2016.
Georgiana Boboc Analist
Georgiana Boboc este absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, iar în prezent urmează un Masterat de Relații Internaționale în China, în cadrul China Foreign Affairs University. Este pasionată de studiul limbilor străine și de culturile asiatice, lucru ce a determinat-o să studieze limba chineză, dar și limba coreeană. Georgiana este interesată, în mod deosebit, de politica externă a Chinei, rolul statului chinez în sistemul internațional precum și relația acestuia cu marii actori, precum Statele Unite și Rusia. Georgiana a fost intern RISAP, promoția 2016.
Alexandra RoșcaAnalist
Alexandra Roșca a absolvit Masteratul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București, unde a urmat și cursurile de licență. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia. Alexandra a fost intern RISAP, promoția 2016.
Ruxandra-Ioana FloreaColaborator
Ruxandra-Ioana Florea a terminat studiile de licență în cadrul Universității Waseda din Tokyo, Japonia (Waseda University), specializarea Economie Politică Globală (Global Political Economy). În prezent, este student masterand în Relații Internaționale în cadrul Universității Waseda, concentrându-se pe geopolitica regiunii Asia-Pacific și relația inter-regională dintre Uniunea Europeană și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Domeniile sale de interes sunt legate de geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, dreptul internațional, conflictele din Asia de Est și Abenomics.

           Foști Interni           

Promoția 2018

Sorina CoceiFost Intern
Sorina Maria Cocei este absolventă a Facultății de Istorie, secția de Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Universității din București. În prezent, urmează studiile masterale ale programului de Tehnici Diplomatice din cadrul aceleiași facultăți. Domeniile sale de cercetare sunt diplomația publică a Japoniei și diplomația culturală chineză cu particularitățile și rezultatele pe care le comportă în Europa.
Cristina DincăFost Intern
Cristina Florentina Dincă a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, fiind licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene. Parcursul său academic a fost intercalat cu studii semestriale de tipul Erasmus+ la Universitatea din Bologna și la Universitatea Tehnologică din Kaunas. Principalele sale domenii de interes sunt relațiile internaționale, securitatea energetică, dezvoltarea sustenabilă și studiile de securitate. Activitatea sa academică gravitează în jurul unor teme și subiecte de actualitate precum politica externă și de securitate a Chinei, în special relațiile acesteia cu statele din Orientul Mijlociu, relația China-SUA și evoluțiile economiilor emergente din regiunea Asia-Pacific.
Mădălin EnescuFost Intern
Mădălin Enescu este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. Pasiunea sa pentru relații internaționale și științe politice a apărut din dorința de a descoperi cât mai multe lucruri noi despre istoria modernă și contemporană a Europei și Asiei. Domeniile sale de interes sunt: modelele democrației asiatice, politicile economice ale țărilor asiatice, relația Asia-UE, relația România-Asia, geopolitica Asiei și schimburile culturale între Asia și Europa.
Mădălina Merlușcă (Alecsa)Fost Intern
Mădălina Merlușcă (Alecsa) este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a Masterului de ,,Științe Penale”. În anul academic 2016-2017 a fost beneficiara unei burse de cercetare, drept internațional și drept chinez, la Universitatea de Economie și Finanțe din Shanghai, China (Shanghai University of Finance and Economics). Domeniile sale de interes sunt strâns legate de relațiile și parteneriatele formate între Republica Populară Chineză și Uniunea Europeană, relațiile internaționale și economice, politica externă a Chinei, cultură chineză și japoneză.
Mihaela TrăistarFost Intern
Mihaela Trăistar este absolventă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene. Aceasta este îndeosebi preocupată de analiza politicii externe a Chinei și relațiile sale cu statele din Asia de Sud-Est, Europa Centrală și de Est, Africa, dar și cu Federația Rusă. Mihaela pune accent pe relațiile dintre China și statele din Asia Centrală, considerând că această zonă va constitui miza geostrategică a secolului al XXI-lea. Ea își concentrează cercetarea pe Inițiativa Belt and Road.
Maria VlădoescuFost Intern
Maria Laura Vlădoescu este absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, având ca specializare Relații Internaționale și Studii Europene. Este pasionată de Asia de Est, cu o focalizare pe Peninsula Coreeană. Domeniile sale de interes gravitează în jurul geopoliticii și relațiilor internaționale ale Coreei de Sud și Coreei de Nord, în special relațiile cu SUA.

Promoția 2017

Ioana CristoceaFost Intern
Ioana Cristocea studiază Relații Internaționale și Studii Europene, cu predare în limba engleză, în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București. În perioada liceului și a facultății, a practicat dezbateri academice, câștigând numeroase premii la nivel național și internațional. Ioana a urmat un semestru în cadrul programului de mobilitate internațională Erasmus, la Universitatea din Bologna. Domeniile sale de cercetare sunt securitatea Peninsulei Coreene, relațiile inter-coreene, politica externă a Coreei de Sud și cea a Coreei de Nord, cât și relațiile celor două Coreei cu SUA. Ioana a fost intern RISAP, promoția 2017, iar apoi Analist RISAP.
Laurențiu GaguFost Intern
Laurențiu Gagu este absolvent al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, specializarea Analiză de Conflict, din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, din București. El este licențiat în Relații Internaționale, absolvind Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași. Actualmente, Laurențiu este student doctoral, în cadrul Școlii Doctorale de Științe Politice, Secția Relații Internaționale, SNSPA București. Domeniile sale de cercetare sunt: analiza de conflict, problematica legată de suveranitatea teritorială din Marea Chinei de Sud, consolidare democratică, dar și flancul estic al UE.
Anjie GohFost Intern
Anjie Goh este studentă a Facultății de Drept a Universității din București. Are experiență în domeniul drepturilor omului, obținând premiul de ,,Cel mai bun pledant” CEDO Court, la Competiția UN Youth Moot și organizând încă din perioada liceului evenimente legate de drepturile fundamentale. Anjie a efectuat programe de internship la Curtea Constituțională a României, la Avocatul Poporului și la Tribunalul Militar Teritorial București. Având origini asiatice, Anjie este pasionată de cultura chineză, iar domeniile sale principale de interes sunt relațiile internaționale și economia internațională în Asia, având un interes special pentru Singapore și Vietnam.
Andreea MandiucFost Intern
Andreea Mandiuc este studentă a Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene din București. Andreea are o experiență foarte bogată în programele de voluntariat, având la activ peste douăzeci de ONG-uri pentru care a fost voluntar. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale dintre zona Asia-Pacific și Uniunea Europeană. Este interesată în special de relațiile și parteneriatele formate între China și Uniunea Europeană, cultura și tradițiile din Indonezia, dar și evenimentele petrecute în Peninsula Coreeană.
Ruxandra MotoiFost Intern
Ruxandra Motoi este în prezent studentă la Masteratul de Relații Internaționale din cadrul Universității Yonsei din Seul, Coreea de Sud, unde urmează dubla specializare Studii Coreene-Securitate Internațională și Politică Externă. Ruxandra este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, specializarea Coreeană-Engleză. Fiind pasionată de istoria și cultura coreeană, domeniile sale de interes sunt politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Promoția 2016

Mihai Ardelean Fost Intern
Mihai Ardelean este absolvent al Masteratului Managementul Securității în Societatea Contemporană din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Fiind vorbitor de limba neerlandeză, a publicat o serie de articole și analize legate de Benelux, dar și de Federația Rusă. Fiind pasionat de istorie și strategie militarã, domeniile sale de interes sunt legate de geopolitică și geostrategie, concentrându-se pe politica internă și externă a Indoneziei precum și pe evoluțiile geopolitice din spațiul regiunii Asia-Pacific.
George Boghean Fost Intern
George Boghean este absolvent al Facultății de Istorie, secția de Relații Internaționale și Studii Europene, precum și al Masteratului de Tehnici Diplomatice din cadrul Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt istoria, politica internă și externă a Japoniei, precum și istoria relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Japonia, cu o atenție sporită acordată Ocupației Americane (1945-1952) și alianței dintre cele două state, respectiv Tratatele de Securitate și Cooperare din 1951 și 1960.
Mădălina Ion Fost Intern
Mădălina Ion este absolventă a Masteratului de Studii Est-Asiatice din cadrul Universității din București. Aceasta este licențiată în filologie, absolvind Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Japoneză-Engleză, din cadrul aceleiași universități. Domeniile sale de cercetare sunt politica internă și externă a Japoniei, fiind interesată și de analiza aspectelor sociale ale statului nipon.
Cristopher-Teodor UgleaFost Intern
Cristopher-Teodor Uglea a absolvit un Masterat în Afaceri Globale, specializarea Studii Internaționale, la Universitatea Tsinghua din Beijing, în urma obținerii unei burse Schwarzman Scholars. Cristopher este absolvent și al Facultății de Istorie a Universității din București. Domeniile sale de interes sunt politica externă a Chinei și relațiile cu vecinii săi din Asia, cât și raporturile dintre China și țările din Europa Centrală și de Est.
Andreea ZahariaFost Intern
Andreea Zaharia este absolventă a Masteratului Analiza și soluționarea conflictelor din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Înclinația către cercetarea Asiei, în special a Chinei, și-a descoperit-o odată cu redactarea lucrării de licență sub coordonarea unui profesor francez de geopolitică. De trei ani, studiază limba coreeană în cadrul unui centru de specialitate. Domeniile sale de interes sunt securitatea, relațiile internaționale și cultura coreeană. Andreea a fost intern RISAP, promoția 2016, iar apoi analist RISAP.

Promoția 2015

Ramona BlojFost intern
Ramona Bloj este absolventă a Facultății de Istorie, secția Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din București. A petrecut un semestru într-o mobilitate Erasmus în Franța, unde și-a concentrat atenția pe cercetarea „miracolului chinez” și politica regională a Chinei. Acest fapt a determinat-o și să urmeze cursurile Institutului de Studii Politice din Paris (Sciences Po), unde urmează acum studii masterale. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.
Carmen-Mirabela DanFost intern
Carmen-Mirabela Dan este absolventă a programul de studii „Middle Eastern and Modern European Languages” (cu specializare în limbile arabă și rusă) în cadrul Universității din Manchester. A absolvit școala de vară a Universității Shandong din China, unde a urmat cursuri de limbă, cultură și civilizație chineză. Principalele sale interese sunt relațiile internaționale (în special relațiile dintre Rusia și China) și Islamul în Asia de Sud-Est.
Andrei MateescuFost intern
Andrei Mateescu este absolvent al Facultății de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Cunoștințele sale economice și interesul pentru dezvoltarea economiilor din regiunea Asia-Pacific au fost factorii care l-au motivat să studieze această regiune. Pe lângă economie, studiază limbă spaniolă și limba neerlandeză. Zonele sale de interes sunt economia, sistemul financiar și bancar din regiunea Asiei, în general, și ale Asiei de Sud-Est, în particular.
Cristina ȘișcanuFost intern
Cristina Șișcanu este absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, din Iași. Crescută într-un mediu bilingv, Cristina a învățat cu ușurință limba rusă, fapt ce motivează interesul aparte pentru culturile slave. Domeniile sale de cercetare sunt dinamica relațiilor internaționale și schimbările sociale, culturale și economice pe care acestea le produc în Rusia și Asia Centrală.

Photo Credits (în ordine): Flickr/Joe deSousa, Flickr/hsueh888tw (modificată cu filtre), PixaBay/Public Domain, Flickr/Stephan Rebernik (modificată cu filtre), Flickr/Stephan Rebernik (modificată cu filtre).