Evenimente RISAP

RISAP a organizat, pe 27 ianuarie 2017, conferința Along the New Silk Road: New Perspectives and New Challenges for the 21st Century World Economy, susținută de Prof. Dr. Jean-Pierre Lehmann.

Profesorul Jean-Pierre Lehmann este directorul și fondatorul The Evian Group, profesor emerit în cadrul IMD, Lausanne, și profesor invitat în cadrul Hong Kong University și Senior Fellow în cadrul Asia Global Institute.

Conferința a avut loc la Hotelul Capital Plaza, iar în public au fost prezenți profesori universitari, cerecetători din cadrul unor think-tank-uri române, jurnaliști, studenți și persoane interesante de subiectul investițiilor chineze.

Internship RISAP 2016

Iulie-Septembrie 2016

Între lunile iulie-septembrie 2016, RISAP a organizat a doua ediție a Internship-ului RISAP. Gândit ca un program care să ofere tinerilor cercetători români, centrați pe regiunea Asia-Pacific, șansa de a-și aplica (într-un mod practic și creativ) cunoștințele despre regiune, dar și pentru a cumula altele noi, Internship-ul RISAP dorește să participe la formarea viitorilor experți români pe regiunea Asia-Pacific.

Anul acesta RISAP s-a bucurat de un număr mare de înscrieri, dintre care o foarte mare parte venite de la studenți sau absolvenți foarte bine pregătiți în acest domeniu. Prin urmare, a fost dificilă selecționarea numărului inițial anunțat, ajungând astfel să găzduim un număr de 8 interni. Urmărind ordinea alfabetică a numelui, aceștia sunt:

Mihai Ardelean

Georgiana Boboc

George Boghean

Mădălina Ion

Andreea Leonte

Alexandra Roșca

Cristopher Teodor Uglea

Andreea Zaharia

Pe parcursul celor 3 luni de internship, internii RISAP s-au familiarizat mai bine cu regiunea Asia-Pacific, prin intermediul training-urilor susținute de membrii echipei RISAP. Principalele subiecte abordate în cadrul acestor training-uri au fost: istoria Chinei, economia, politica internă și politica externă a Chinei, mijloacele de ascensiune ale Japoniei, politica internă și politica externă a Sri Lankăi.

De asemenea, internii au mai avut ocazia să participe la o serie de vizite la ambasadele Chinei, Indoneziei și Japoniei, unde au discutat cu diplomați din corpul diplomatic al statelor menționate anterior și au aflat informații noi, utile și interesante despre acestea.

În ultima parte a internship-ului, internii RISAP au avut ocazia să-și îmbunătățească abilitățile de public speaking, prin susținerea unor prezentări pe subiecte legate de regiunea Asia-Pacific.

  • Vizita RISAP Ambasada Chinei

Sustainable Development Goals in Asia and Europe

Martie 2016

Pe 17 martie 2016, Asia-Europe Foundation, în colaborare cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a organizat evenimentul intitulat: Seminar on Sustainable Development Goals.

La acesta au fost invitați, pentru a enumera doar câțiva: Remus Pricopie, Răzvan Nicolescu, Thierry Schwarz, Sun-Yonh Chunhg și președintele RISAP, Andrei Lungu. Acesta a susținut, în cadrul panel-ului „Way Forward – Challenges and Opportunities for SDGs Implementation” o prezentare despre dificultatea îmbinării dezvoltării economice cu sustenabilitatea, întrucât cele mai dezvoltate state din lume sunt și cele care consumă cele mai multe resurse. Un exemplu adus pentru a ilustra dificultatea reconcilierii celor două a fost cel al creșterii economice a Chinei din ultimele trei decenii, care a generat probleme acute de poluare și a crescut amprenta ecologică a Chinei.

Evenimentul a fost important, deoarece a atras atenția asupra procesului de încălzire globală și asupra implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU, evidențiind eforturile pe care Uniunea Europeană și statele din Asia, prin intermediul platformei de dialog ASEM, le fac pentru curbarea efectelor negative asupra mediului înconjurător, generate de schimbările climatice, cât și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a lumii.

Marea Chinei de Sud – strategii, dispute, conflict

Mai 2015

Subliniind necesitatea analizării și promovării evenimentelor din Marea Chinei de Sud, RISAP a  organizat o dezbatere publică pe tema disputelor teritoriale și maritime din Marea Chinei de Sud. Dezbaterea a avut loc la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, iar la ea au luat parte:

Gen. (r) Alexandru Grumaz, fost Consul General al României la Shanghai în perioada 2007-2009,

Alexandru Georgescu, cercetător al Fundației EURISC,

Andrei Lungu, președintele RISAP.

Evenimentul a fost o oportunitate de a creiona și analiza tabloul geopolitic din Asia de Sud-Est pentru cercetătorii axați pe regiune, studenții interesați de aceste dispute, cât și pentru toți cei ce urmăresc cu interes jocurile geopolitice ale lumii.

Japonia: de la Keiretsu la Abenomics

20 martie 2015 – 21 martie 2015

Evenimentul a avut loc între 20-21 martie 2015, la Universitatea Româno-Americană, unde au fost invitați să țină prezentări:

E.S. Aurelian Neagu, Director al Direcției Asia-Pacific (MAE), Ambasador al României în Japonia (2005-2010),

Dl. Ryohei Tobibayashi, Director al Secției Politice în cadrul Ambasadei Japoniei în România,

Dr. Andreea Drăgoi, cercetător științific gradul II în cadrul Institutului de Economie Mondială al Academiei Române; Drd. Cristina Bâlgăr, cercetător științific gradul III în cadrul Institutului de Economie Mondială al Academiei Române,

Dl. Șerban Georgescu, Director al Departamentului de Studii Asiatice, Universitatea Româno-Americană.

Acestea au fost urmate de prezentările participanților care au abordat teme variate: de la rolul femeii în economia Japoniei sau womenomics, la rolul băncii naționale în politicile Abenomics.

Retrospectiva anului 2014 în regiunea Asia-Pacific

Decembrie 2014

În luna decembrie, RISAP a organizat dezbaterea Retrospectiva anului 2014 în regiunea Asia-Pacific, în cadrul căreia au fost analizate principalele evenimente ce au avut loc în regiune pe parcursul anului și posibilele lor consecințe pe termen lung. Dezbaterea a fost dedicată pasionaților de studierea regiunii Asia-Pacific.

Cei cinci tineri cercetători care și-au prezentat perspectivele asupra evenimentelor anului 2014 au fost:

Dr. Veronica Dumitrașcu, cercetător științific la Institutul de Sociologie al Academiei Române,

Alexandru Georgescu, cercetător al Fundației EURISC,

Dr. Silviu Petre, cercetător în cadrul Centrului de Studii Est-Europene și Asiatice,

Dr. Simona Soare, cercetător al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, din cadrul Ministerului Apărării,

Drd. Nicolae Țîbrigan, cercetător al Fundației Universitare a Mării Negre.

Dezbaterea a fost moderată de președintele RISAP, Andrei Lungu, și a avut loc în sala Bibliotecii Centrale din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, pe data de 12 decembrie 2014.

Orientul Îndepărtat – perspective geopolitice

21 noiembrie 2014 – 23 noiembrie 2014

Sursă poze (modificate cu filtru): Flickr/Trey Ratcliff