Japonia: 11-24 iulie 2016

RISAP | 26 iulie 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Politică externă și de securitate

Noi proteste în Okinawa

Câteva sute de cetățeni din Okinawa au protestat din nou împotriva prezenței militare americane pe insula japoneză, după ce armata americană a reînceput construcția unor heliporturi, care vor fi folosite de avioanele-elicopter V-22 Osprey. Rezidenții din zonă se opun construcției atât din cauza zgomotului produs de aceste aparate, cât și de riscurile pe care ele le implică, flota Osprey suferind numeroase accidente în trecut. Dacă heliporturile vor fi construite, atunci armata americană va putea, conform unei înțelegeri negociate cu ani în urmă, să înapoieze Japoniei aproape 4.000 de hectare pe care le administrează în acest moment.

Tot pe 22 iulie, guvernul central a chemat din nou în judecată guvernul local din Okianwa, condus de guvernatorul Takeshi Onaga, care se opune construcției acestor heliporturi, dar și construcției unei noi baze militare, care să înlocuiască actuala bază Futenma, situată în mijlocul unui oraș. Procesul implică decizia lui Onaga de a anula autorizația de construcție a noii baze, în ciuda protestelor guvernului din Tokyo.

Sursă: The Japan Times

Programul spațial al armatei japoneze mai trebuie să aștepte o întârziere de doi ani

În urma unui accident care a avut loc în timpul transportului unor sateliți către baza de lansare din Guiana Franceză, lansarea primului satelit japonez dedicat strict comunicațiilor militare va trebui să mai aștepte aproape 2 ani de zile. Accidentul a afectat antenele acestui satelit, care este vital pentru armata japoneză, aceasta dorind să aibă mijloace sigure de comunicare. Armata japoneză folosește acum sateliți comerciali și va fi probabil obligată să continue să utilizeze aceste servicii până ce satelitul militar, primul dintr-o serie de trei astfel de sateliți, va fi reparat.

Sursă: Reuters

Politică internă

Zvonuri despre abdicarea Împăratului Akihito

În presa japoneză au apărut zvonuri conform cărora Împăratul Akihito și-ar fi anunțat apropiații că în următorii ani ar dori să abdice, lăsând tronul fiului său. Motivul ar fi vârsta sa înaintată, care nu îi mai permite să desfășoare toate activitățile cerute unui împărat. Curtea imperială a negat însă aceste zvonuri. Dacă ele sunt însă adevărate, ar crea o situație fără precedent în istoria recentă a Japoniei, ridicând semne de întrebare și despre cadrul constituțional care ar permite o astfel de abdicare.

Sursă: RISAP

Economie

Pokeman Go a devenit o senzație internațională fără precedent

Compania japoneză Nintendo este pe val după lansarea jocului de telefon mobil Pokeman Go. Jocul îmbină faimoasa franciză cu realitatea augmentată, stabilind noi recorduri  internațional privind popularitatea unui joc sau a unei aplicații mobile. În doar câteva săptămâni, mania Pokeman a cuprins aproape toate țările din lume, iar valoarea bursieră a companiei Nintendo s-a dublat. Între timp, acțiunile au cunoscut și o scădere bruscă de aproape 15% într-o singură zi, după ce s-a anunțat că Nintendo, care este doar un partener al companiei care a creat jocul, nu va beneficia așa de mult de pe urma profitului încasat.

Recent, Pokemon Go a fost introdus și în Japonia, întârzierea lansării fiind cauzată de supracapacitatea serverelor, la nivel global.

Sursă: The Guardian, RISAP

După Brexit, Japonia investește în Marea Britanie

Compania japoneză SoftBank a anunțat că va achiziționa pentru 24 de miliarde de lire sterline producătorul britanic de microcipuri ARM Holdings. Japonezi oferă o sumă cu aproape 40% mai mare decât prețul bursier al unei acțiuni, iar conducerea ARM le recomandă acționarilor să voteze în favoarea tranzacției. ARM Holdings este cea mai de succes companie tehnologică britanică. ARM și SoftBank au discutat despre această tranzacție și cu guvernul britanic, pentru a se asigura că acesta nu se va opune, întrucât actuala prim-ministră, Theresa May, a anunțat că va bloca achizițiile străine care nu sunt în interesul național. Unele voci susțin că ARM, care produce microcipuri pentru aproape 95% din smartphone-urile din lume, nu ar trebui să revină sub control străin. ARM desfășoară însă mai puțin de 1% din operațiunile sale în Marea Britanie.

Britanicii au lăudat decizia, promovând-o ca fiind o dovadă a faptului că Brexit nu a micșorat atracția Marii Britanii pentru investitorii străini. Decizia de a cumpăra ARM a fost probabil gândită însă cu ceva timp înainte de referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Problemele ar putea veni însă din Japonia. Acționarii SoftBank nu au fost foarte fericiți când au auzit vestea tranzacției, temându-se de nivelul ridicat de datorii al companiei. Acțiunile companiei japoneze, care are deja datorii de zeci de miliarde de dolari, au scăzut cu 10% după anunțarea tranzacției ARM. Fondatorul și directorul executiv al SoftBank, Masayoshi Son, care deține 19% din companie, a propus achiziția și este un susținător ferm al acesteia, crescând astfel șansele ca ea să se realizeze.

Sursă: The Guardian, The Guardian

Problemele continuă pentru industria nucleară japoneză

Un tribunal japonez a decis să mențină închise două reactoare nucleare operate de compania Kansai Electric Power. Decizia susține o petiție a rezidenților care locuiesc în apropierea centralei. Kansai va trebui acum să depună apel și să aștepte, probabil un an, o nouă decizie a unei curți superioare.

Între timp, noul guvernator al prefecturii Kagoshima, ales în funcție pe 10 iulie, a anunțat că va solicita companiei Kyushu Electric Power să oprească activitatea singurelor reactoare nucleare japoneze aflate în funcțiune. Motivul îl reprezintă dorința de a verifica siguranța acestora în urma unor cutremure recente. Deși guvernatorul nu are puterea de a obliga oprirea acestor reactoare, operatorul japonez va avea nevoie de acordul lui pentru a reporni cele două reactoare de la centrala nucleară Sendai, când acestea vor fi oprite pentru o inspecție tehnică, în luna octombrie.

Industria nucleară din Japonia a întâmpinat numeroase piedici și probleme după accidentul de la Fukushima din 2011, mulți cetățeni japonezi opunându-se redeschiderii reactoarelor nucelare. Toate reactoarele nucleare din Japonia au fost închise după accident, iar guvernul lui Shinzō Abe a încercat să ajute industria și să repornească reactoarele. Opoziția populară, manifestată atât politic, cât și prin intermediul justiției, a făcut dificil însă acest protest. Această decizie pune din nou sub semnul întrebării viitorul industriei nucleare japoneze. Până la redeschiderea centralelor, Japonia rămâne dependentă de importurile de combustibili fosili.

Sursă: Reuters , Reuters

Compania industrială Komatsu va achiziționa Joy Global

Producătorul japonez de echipamente grele Komatsu a anunțat că va achiziționa rivalul său american Joy Global, pentru suma de 2,9 miliarde de dolari. Aceasta va fi cea mai mare tranzacție din istoria companiei japoneze, crescând influența sa în sectorul minier. Komatsu va oferi 20% în plus față de prețul acțiunilor Joy de pe piața bursieră, a căror valoare s-a prăbușit masiv în ultimii cinci ani, de la începutul unei crize în sectorul minier global.

Sursă: Reuters

Probleme pentru Honda și Takata în India

Honda Motors a anunțat că va rechema 190.000 de mașini, pentru a rezolva problemele acestora cu airbagurile Takata. Această acțiune face parte din procesul global de reparare sau înlocuire a airbagurilor defecte produse de compania japoneză Takata. Acest proces a fost demarat după ce câțiva șoferi sau pasageri au murit în urma deschiderii defectuoase a airbagurilor, fiind loviți de piese de metal, propulsate de o explozie în airbaguri.

Sursă: Reuters

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza