Oriental Pearl Tower – Perla Orientului din Shanghai
Oriental Pearl Tower (Turnul Perla Orientului, în chineză Dōngfāng Míngzhūta) este una dintre cele mai înalte clădiri din China și un simbol al Shanghaiului, capitala financiară a Chinei. Oriental Pearl Tower se găsește pe malul râului Huangpu, care împarte Shanghaiul în două și dă numele principalelor districte ale orașului: Pudong (la vest de râu) și Puxi (la est de râu). Oriental Pearl Tower este situat în districtul Pudong, a cărui imagine a devenit emblema Shanghaiului modern, atât datorită aspectului său, cât și datorită scurtei sale istorii: districtul care adăpostește astăzi unele dintre cele mai înalte clădiri din lume era cu numai 30 de ani în urmă o zonă de clădiri mici, depozite și terenuri virane. Explozia arhitecturală a districtului Pudong a început odată cu desemnarea lui, în 1993, ca Zonă Economică Specială – acele invenții ale guvernului chinez care au permis accesul investițiilor străine care, împreună cu forța de muncă ieftină din China, au dat naștere miracolului economic chinez.
Cu doi ani înainte de înființarea acestei zone, în 1991, a demarat construcția Turnului Perla Orientului, care pe atunci era doar o structură solidară pe coasta Pudongului. Odată finalizată construcția în 1994, Oriental Pearl Tower a devenit cea mai înaltă structură din China, o distincție pe care a păstrat-o până în 2007, când a fost depășită de o altă clădire din Pudong: Shanghai World Financial Center (care la rândul său a fost depășită în 2015 de o altă clădire din același district Pudong: Shanghai Tower).
Oriental Pearl Radio & TV Tower, după numele său complet, este un turn TV, a cărui antenă se înaltă la 468 de metri deasupra solului. Turnul este format dintr-o succesiune de sfere, unite de trei coloane principale. În total sunt 11 sfere, dintre care trei sfere au un rol central în cadrul structurii.
Cea mai înaltă sferă, numită Space Module (Modulul Spațial) este situată la 350 de metri înălțime și oferă o privire panoramică asupra întregului oraș Shanghai. Un pic mai jos se găsește o sferă mult mai mare, la înălțimea de 260 de metri. Pe lângă o punte de observație care oferă posibilitatea de a vedea mai bine clădirile Shanghaiului în toate direcțiile, această sferă adăpostește un restaurant care se rotește, cât și o punte de sticlă, prin care vizitatorii pot vedea peisajul de dedesubt.
Sfera de jos, care este și cea mai mare, este numită Space City (Orașul Spațial) și este situată la 90 de metri înălțime. Între cele două sfere principale se află cinci sfere mai mici care adăpostesc camerele unui hotel.
Oriental Pearl Tower este situat vis-a-vis de zona Bund din districtul Puxi, care este dominată de clădirile cu arhitectură europeană construite în perioada colonială. Toate aceste clădiri aliniate pe coasta râului Huangpu, pot fi văzute din Oriental Pearl Tower. Dacă la vest vizitatorii pot privi o parte a trecutului Shanghaiului, îmbinată și cu clădiri moderne, la est, în Pudong, vizitatorii au în fața lor o priveliște modernă, cu zecile de zgârie-nori construiți în ultimele două decenii. Peisajul din Oriental Pearl Tower este impresionant mai ales noaptea, când clădirile sunt colorate în zeci de culori.
Din Oriental Pearl Tower se poate vedea frumusețea Shanghaiului, atât pe perioada de zi, cât și noaptea. După lăsarea întunericului, nou construita Baiyulan Plaza, care este cea mai înaltă clădire din Puxi, colorează priveliștea cu jocul ei de lumini.
O experiență de neratat este podeaua din sticlă din sfera de sus, de unde se poate vedea priveliștea de la baza Oriental Pearl Tower.
Muzeul de Istorie din Shanghai
La nivelul solului, Oriental Pearl Tower găzduiește Muzeul de Istorie din Shanghai. O parte din comorile muzeului, care nu are un sediu propriu, sunt expuse aici, vizitatorii fiind conduși pe un drum istoric care înfățișează transformarea Shanghaiului, din perioada dinastică în perioada colonialistă a sfârșitului de secol XIX – început de secol XX. Alături de priveliștea unică oferită de Oriental Pearl Tower, Muzeul de Istorie este una dintre atracțiile oferite de clădirea-simbol a Shanghaiului.
Surse poze Slider 1 (în ordine): Flickr/johnlsl, RISAP/Andreea Brînză, Flickr/Shawn Clover, Flickr/blake.thornberry, Flickr/rid free.
Sursă poze Slider 2: RISAP/Andreea Brînză
Un mare castig, pt mine ,descoperirea RISAP.! iubesc aceasta parte Asiei cu tot ce presupune ea(traditii, cultura, evolutie economica etc)Apreciez foarte mult munca dumneavoastra . Va multumesc pt aceasta .Un an minunat sa aveti.