India: 4-10 iulie 2016

RISAP | 11 iulie 2016
Taj Mahal +
Taj Mahal -

Politică externă și de securitate

Modi în tur în Africa

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, și-a începutul turul de 5 zile în Africa. Prima oprire a fost Mozambic, unde a ajuns pe 7 iulie, urmând mai apoi Africa de Sud, Tanzania și Kenya.

În Mozambic, Modi a donat 30 de mașini Mahindra SUV Ministerului Afacerilor Interne din Mozambic și a oferit granturi pentru asistență financiară în valoare de 4,5 milioane de dolari.

În Africa de Sud, Modi a mers pe urmele lui Gandhi, o figură emblematic a Indiei care și-a început lupta pentru drepturile omului cât timp era avocat în Africa de Sud. Modi s-a întâlnit și cu președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, ocazie cu care a discutat despre viitoarele parteneriate economice, comerciale și financiare dintre cele două state.

În Tanzania, Modi s-a întâlnit cu președintele John Pombe Joseph Magufuli cu care a discutat despre securitate maritimă, încălzire globală și terorism. India va acorda ajutor Tanzaniei și, drept urmare, au fost semnate 5 parteneriate, printre care și unul care prevedea un împrumut în valoare de 92 de milioane de dolari pentru proiecte privind îmbunătățirea alimentării cu apă a Zanzibarului.

Modi își va încheia turul cu vizita din Kenya, unde se va întâlni cu președintele Uhuru Kenyatta, cu care va discuta despre securitate maritimă, comerț, terorism. India, cel mai probabil, va oferi și Kenyei ajutor financiar.

În toate statele africane, Modi s-a întâlnit cu diasporele indiene din regiune, diaspore ce împreună depășesc  1 milion de persoane.

Sursă: The Hindustan Times, NDTV, abc, The Hindu

Politică internă

Guvernul indian vrea să schimbe anul fiscal

Guvernul indian a înființat un nou comitet care are drept sarcină identificarea fezabilității implementării unui nou an fiscal. Anul fiscal al Indiei începe în aprilie și se termină în martie, fiind o moștenire din perioada colonială britanică. Cum prim-ministrul Modi dorește să accelereze creșterea economic, în ultimul timp s-a luat tot mai mult în calcul nevoia de a schimba luna de începere a anului fiscal din aprilie cu cea din noiembrie, această perioadă fiind mai favorabilă calculării creșterii economice.

Sursă: The Financial Times

Economie

India face loc investitorilor străini

India a relaxat regulile privind investițiile străine, pavând astfel drumul marilor companii ca Apple, Ikea, pentru a pătrunde cu magazine pe piața indiană.

Noua politică relaxează regulile privind investițiile străine în domenii ca sectorul de apărare, sectorul aviatic (civil) și comerțul cu amănuntul pentru companiile care promovează o singură marcă de produse.

Investitorii din domeniul comerțului cu amănuntul (retail) vor avea la dispoziție trei ani pentru a îndeplini cerința de a cumpăra 30% din produsele pe care le vând sau le produc de la producători locali indieni. În ceea ce îi privește pe investitorii din domeniul tehnologiilor de vârf, aceștia vor avea, în plus față de cei trei ani, alți cinci ani la dispoziție pentru a se supune regulilor interne impuse de India.

Altă modificări de politică a fost cea care permite investițiile de până la 100% (față de 49%, cât era până acum) în companiile aeriene naționale, în companiile de televiziune și cablu, în domeniul apărării, etc..

Sursă: The Wall Street Journal

Societate

Un nou tratament anti-hepatită C ajunge și în India

11 companii indiene au primit licența de a comercializa un tratament împotriva hepatitei C de la producătorul american Gilead Sciences. Tratamentul se numește Epclusa și poate ajuta la vindecarea celor aproximativ 12 milioane de bolnavi infectați cu hepatita C din India. Fiind un tratament pan-genotip, acesta nu necesită un test privind tipul de genotip al hepatitei C, permițând medicilor și pacienților un proces mai simplu de tratament.

Sursă: The Hindu

Reclamele despre avort și teste prenatale privind sexul copiilor interzise

Curtea Supremă din India a cerut companiilor Google, Microsoft și Yahoo să nu mai promoveze reclame ce vorbesc despre testul prenatal privind sexul copilului și avorturile selective, în funcție de sex, întrucât aceste practice sunt încălcări ale legii în India.

Aceste practici sunt interzise în India din cauza numărului crescut al avorturilor fetușilor de sex feminin, fapt ce creează un decalaj important între numărul bărbaților și cel al femeilor – la 1.000 de băieți sunt 918 fete.

Avocații companiilor în cauză s-au apărat susținând că e imposibil să se blocheze toate cuvintele folosite cu precădere în astfel de reclame, întrucât acest lucru ar afecta și alte reclame care folosesc aceleași cuvinte cheie, dar nu au legătură cu aceste practici.

Sursă: Mashable

Nunta anului din India

Divyanka Tripathi și Vivek Dahiya, unii dintre cei mai îndrăgiți actori de Bollywood ai Indiei, s-au căsătorit săptămâna aceasta. Nunta a fost definită ca nunta anului de către publicațiile din India, poze cu cei doi, atât în costume de nuntă tradiționale, dar și occidentale, făcând deliciul internauților.

Cei doi actori au avut parte de o nuntă tradițională hindusă, cu mulți invitați și multe ținute speciale schimbate de cei doi miri.

Divyanka este cunoscută în special pentru rolurile din serialul Banoo Main Teri Dulhann (A ta pentru totdeauna), pe când Vivek este protagonistul serialului de groază Kavach — Kali Shaktiyon Se. Cei doi actori s-au cunoscut pe platourile de filmare ale altui film, Yeh Hai Mohabbatein – film în care Divyanka are rolul principal.

Sursă: India Times

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza