India: 11-24 iulie 2016

RISAP | 26 iulie 2016
Taj Mahal +
Taj Mahal -

Politică externă și de securitate

India a mutat 100 de tancuri la granița cu China

Armata indiană a poziționat aproximativ 100 de tancuri la granița sa nordică pe care o are cu China, în regiunea Ladakh. Tancurile au fost mutate de-a lungul graniței pentru a preveni orice agresiune din partea statului chinez, soldați chinezii fiind zăriți traversând Linia de Control Actual. India a mai folosit tancuri în această regiune doar în timpul Războiului Sino-Indian din 1962.

Staționarea tancurilor în această regiune va fi o adevărată încercare pentru armata indiană având în vedere că temperaturile sunt foarte scăzute, sub -45 de grade Celsius, fapt ce afectează performanța aparatelor.

Ca răspuns la această mișcare, China și Pakistan au organizat prima lor patrulă comună de-a lungul graniței pe care o au.

Sursă: NDTV

Kashmirul se confruntă din nou cu mișcări sociale

Regiunea Kashmirului administrată de India este prinsă din nou  în vâltoarea protestelor după ce sute de mii de protestatari au ieșit în stradă pentru a jeli moartea unui lider rebel separatist, care a murit în timpul unor confruntări cu forțele de ordine indiene.

Aproximativ 45 de persoane au murit în confruntările ce au urmat evenimentelor, aruncând Kashmirul din nou în haos. Regiunea Kashmirului este cunoscută pentru conflictele foarte dese care au loc între autorități, reprezentanți ai hinduismului, și populație, preponderant musulmană, care dorește ruperea de India și includerea sa între granițele Pakistanului, a cărui populație este aproape în întregime musulmană. De aici și un întreg conflict etnic și militar între cele două grupări religioase, care cauzează anual sute de morți.

Recent, autoritățile din Kashmir au interzis tipărirea ziarelor și protestatarii au luat cu asalt rețelele sociale, pentru a se face auziți.

Sursă: Al Jazeera, NBC News

Rebeli uciși în Bihar

10 paramilitari au fost uciși  și alți 5 răniți, într-o confruntare ale forțelor statului cu rebeli maoiști din estul regiunii Bihar. Rebelii maoiști luptă pentru o conducere comunistă și pentru drepturile țăranilor săraci și a popoarelor tribale.

Rebelii folosesc bombe artizanale pe care le aruncă asupra polițiștilor aflați în misiuni antirebeli. Rebelii comuniști maoiști au apărut în 1960 și au devenit o problemă la adresă securității statale a Indiei, formând un coridor roșu de-a lungul Indiei, care se întinde de la nord până în centru.

Sursă: BBC

Boris Johnson a atacat India

Boris Johnson, noul ministru de externe al Marii Britanii, a comunicat Parlamentului englez că India se află pe lista țărilor datornice față de Marea Britanie. Johnson acuză o serie de state ca SUA, India, Japonia sau Nigeria că membrii misiunilor diplomatice nu și-au achitat taxele pe care le datorau Marii Britanii. Datoriile ar fi rezultat din neplata taxei pe ambuteiaj care se aplică în Marea Britanie din 2003, dar taxa nu ar trebui plătită de ambasadele altor state din Londra, aplicându-se Convenția de la Viena, care acordă imunitate corpului diplomatic.

Sursă: The Economic Times

Politică internă

O nouă sesiune parlamentară a început în India

Parlamentul Indiei a început o nouă sesiune parlamentară în timpul tensiunilor din Kashmir. În timpul acestei noi sesiuni se va vota și Taxa pe Servicii și Bunuri, o taxă unică ce va fi aplicată bunurilor și serviciilor și pe care oamenii de afaceri o așteptau de multă vreme. Legea a rămas blocată în camera superioară, după ce a trecut de cea inferioară, întrucât partidul prim-ministrului Narendra Modi nu are majoritate în camera superioară.

Sursă: BBC

Economie

India și investițiile străine

India a primit investiții străine directe în valoare de 5,34 de miliarde de dolari în primele două luni ale anului 2016, fapt ce demonstrează eficacitatea politicii Make in India.

Ministerul de Finanțe a informat recent Parlamentul cu privire la această sumă și la sectoarele în care s-au făcut aceste investiții – sectorul farmaceutic, comerțul cu amănuntul și transporturile.

Sursă: The Times of India

Societate

Un nou viol zguduie India

O tânără de 21 de ani, din clasa Dalit (paria) a fost violată, pentru a doua oară, de grup de bărbați dintre care doi o violaseră și în 2013. Femeia fost găsită inconștientă pe marginea drumului într-un oraș din apropierea New Delhiului.

Familia fetei a fost amenințată de cei 5 bărbați să-și retragă acuzațiile de viol făcute în 2013 și chiar ar fi încercat să o mituiască pentru a-și retrage plângerea. Familia a fost chiar nevoită să se mute într-un alt cartier din cauza amenințărilor constante.

Membri ai comunității Dalit au început să protesteze împotriva acțiunilor întârziate ale poliției, cerând și dreptate pentru victimă.

India este cunoscută pentru problemele sale de viol, în 2014 înregistrându-se 36.735 de cazuri raportate de viol, numărul real fiind însă cu mult mai mare.

Sursă: The Guardian

India a doborât un nou record mondial

Deși se confruntă cu nivele ridicate de poluare, India a doborât un record mondial la plantatul copacilor. Mai exact, în provincial Uttar Pradesh, peste 800.000 de studenți au plantat  49,3 milioane de copaci în doar 24 de ore. Aceștia au doborât astfel recordul vecinilor lor din Pakistan care au plantat în 2013 847.275 de copaci.

Sursă: Popular Science

Un avion a dispărut în Golful Bengal

Un avion cu 29 de persoane la bord a dispărut deasupra Golfului Bengalului, pe 23 iulie. De atunci, autoritățile indiene caută încontinuu avionul care decolase din Chennai și se îndrepta spre insulele Andaman și Nicobar.

Avionul a avut niște probleme tehnice, dar nu se știe încă foarte clar care au fost cauzele care au dus la pierderea legăturii cu avionul, care era unul destul de vechi și de proveniență rusească.

Sursă: Al Jazeera

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza