Peninsula Coreeană: 11-24 iulie 2016

RISAP | 25 iulie 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Politică externă și de securitate

Summit ASEM

Între 15-16 iulie, la Ulaanbaatar, în Mongolia, a avut loc summitul ASEM, summit desfășurat între statele Uniunii Europene și statele din Asia. La această întâlnire a participat și România, dar Coreea de Sud a fost în central atenției, din cauza tensiunilor generate de Coreea de Nord în Peninsula Coreeană.

Președinta Coreea de Sud, Park Geun-hye, a pledat pentru o denuclearizare a peninsulei și pentru unificarea celor două state ca singura soluție de reducere a tensiunilor.

Park a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu omologul  său din Mongolia, cât și cu alți oficiali importanți prezenți în Ulaanbaatar.

Sursă: RISAP

Summit ASEAN, cu participarea Coreei de Nord și Coreei de Sud

Zilele acestea are loc în Laos întâlnirea miniștrilor de externe ai statelor ASEAN, la care participă și Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia și SUA.

Ministrul de externe al Coreei de Nord, Ri Yong-ho, a fost în centrul atenției întrucât sunt rare ocaziile când statul nord-coreean își trimite delegați la marile summituri regionale.

Printre activități, se veniculează o posibilă întâlnire între miniștrii de externe ai Coreei de Sud și Chinei. De partea cealaltă, ministrul de externe al Coreei de Sud se va întâlni cu ministrul de externe al Japoniei și cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. Ministrul de externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, se va mai întâlni și cu lidera Myanmarului, Aung San Suu Kyi.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Coreea de Nord a mai testat 3 rachete balistice

Coreea de Nord a testat pe 22 iulie trei rachete balistice de rază scurtă de tipul Scud și Rodong, una dintre acestea explodând la lansare. Lansarea pare a fi un protest din partea Coreei de Nord la adresa amplasării sistemului THAAD în Peninsula Coreeană.

Coreea de Nord a afirmat însă că testele au fost făcute ca un exercițiu în cazului unui atac preventiv asupra porturilor din Coreea de Sud.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Prim-ministrul sud-coreean împroșcat cu apa și ouă din cauza THAAD

Prim-ministrul sud-coreean, Hwang Kyo-ahn, a fost atacat cu ouă și apă, când a vizitat împrejurările orașului Seongju, zonă unde va fi amplasat sistemul THAAD. Prim-ministrul împreună cu ministrul apărării vizitau situl de amplasare a sistemului de apărare antirachetă, sistem ce a cauzat numeroase proteste în Coreea de Sud. Locuitorii din regiune nu doresc ca sistemul antirachetă THAAD să fie plasat în apropierea zonei lor de reședință.

Sursă: NBC News

Coreea de Nord și planurile pentru noua bază navală pentru submarine

Coreea de Nord dorește să-și construiască o nouă bază navală pentru submarine pe coasta sa estică. Baza se va afla la câțiva km de un port folosit de Coreea de Nord în cadrul programului său balistic pentru submarine.

Noua bază navală pare a fi construită pentru a putea adăposti submarine mai mari decât cele din clasa Sinpo pe care le adăpostește baza din apropiere și care sunt folosite pentru testele cu rachetă de rază scurtă.

Sursă: Yonhap

Coreea de Nord și baza pentru îmbogățirea uraniului

Un institut american ar fi descoperit, prin satelit, ceea ce pare a fi o bază secretă nord-coreeană de îmbogățire a uraniului, în zona fabricii de avioane Panghyon.

De multă vreme există această teamă că statul nord-coreean dezvoltă uraniu îmbogățit în centrale secrete, fapt ce a determinat multe institute să acorde o atenție sporită Coreei de Nord și să-i urmărească activitatea prin satelit.

Sursă: Yonhap

Intră în funcțiune fundația femeilor de reconfortare

Fundația de ajutoare a femeilor de reconfortare sud-coreene va începe să funcționeze începând cu 26 iulie. Inițiativa a fost propusă de guvernul japonez, cu ocazia acordului istoric încheiat între cele două state în decembrie 2015. Deși Japonia s-a angajat să ofere 9,4 milioane de dolari pentru crearea fundației și ajutarea victimelor sexuale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inițiativa nu a fost întâmpinată cu entuziasm de către societatea civilă sud-coreeană, care protestează întrucât Japonia nu a și-a recunoscut întru totul vina.

Pe de altă parte, statul japonez și cel sud-coreean au reafirmat angajamentul de implementare a acordului privind femeile de reconfortare semnat în decembrie.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Coreea de Nord vrea să ia legătura cu spionii săi

Un radio din Coreea de Nord a început să difuzeze o înșirare de numere ce aduce aminte de comunicarea codificată folosită pentru a transmite un mesaj spionilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mesajul suna în felul următor: „la pagina 459 numărul 35, la pagina 913 numărul 55, la pagina 135 numărul 86, la pagina 257 numărul 2, etc.” și a durat două minute.

Sursă: BBC

Coreea de Nord a rupt orice comunicare cu SUA

Coreea de Nord a anunțat că a încheiat orice tip de comunicație cu SUA, ca urmare a acuzelor privind încălcarea drepturilor omului aduse liderului nord-coreean, Kim Jong-un. Misiunea Coreei de Nord din New York la ONU a anunțat că nu va mai colabora cu SUA, aceasta fiind singurul mijloc de conectare diplomatică a celor două țări.

Sursă: The New York Times

Germania refuză noul ambasador nord-coreean la Berlin

Germania a respins acreditarea unui nou ambasador nord-coreean la Berlin. Nu se știu încă foarte clar motivele acestui refuz.

Sursă: Yonhap

Politică internă

Probleme de corupție la oamenii apropiați președintei sud-coreene

Președinția Coreei de Sud a făcut publică o declarație prin care instituția prezidențială și președinta Coreei de Sud se distanțează de acuzațiile de corupție aduse unui membru din echipa lui Park Geun-hye – președinta Coreei de Sud. Un secretar prezidențial , un procuror și doi oameni de afaceri au fost acuzați de corupție într-un scandal de mare anvergură. Woo Byung-woo, secretarul prezidențial, care a fost implicat în acest scandal neagă acuzațiile făcute, a afirmat că va lua măsuri legale privind acuzele aduse.

Sursă: Yonhap

Economie

PIB-ul Coreei de Nord a scăzut

Produsul Intern Brut al Coreei de Nord s-a micșorat cu 1,1%, conform datelor făcute publice de banca centrală a Coreei de Sud. Coreea de Nord nu a făcut public nicio dată sau informație, dar scăderea PIB-ului pare a fi cea mai mare scădere din ultimii 8 ani și a fost alimentată de numeroasele sancțiuni impuse de ONU Coreei de Nord.

De asemenea, exporturile Coreei de Nord au scăzut cu 14,8%, în timp ce importurile au scăzut cu 20%, deși în 2014 acestea au crescut cu 7,8%.

Sursă: BBC

Planurile financiare pentru viitorul Coreei de Sud

Ministrul de finanțe al Coreei de Sud a declarat că o revizuire a taxelor va avea loc în 2017 și se va concentra pe crearea unor noi locuri de muncă și pe revitalizarea economiei. Economia Coreei de Sud trece printr-un impas, lucru cauzat și de scăderea exporturilor și de gravele probleme întâlnite la marile companii chaebol ca Lotte, Daewoo.

Ministrul de finațe a mai amintit și de necesitatea susținerii producătorilor de nave, avioane, prin alocarea unui buget de 88,2 milioane de dolari pentru a produce nave pentru statul sud-coreean și astfel a le revigora producția și a reduce numărul persoanelor concediate.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Volkswagen își suspendă vânzarea de automobile în Coreea de Sud

Volkswagen își va suspenda vânzarea de mașini în Coreea de Sud începând cu 25 iulie, din cauza presiunilor făcute asupra companiei, ca urmare a falsificării testelor privind emisiile de carbon. Coreea de Sud a solicitat companiei să ia măsuri pentru îmbunătățirea imaginii pe care au creat-o în rândul cumpărătorilor, astfel încât Volkswagen s-a hotărât să nu mai vândă acele modele de mașini afectate de scandal.

Decizia vine la scurt timp după ce Ministerul Mediului a retras cetificatele de funcționare pentru 32 de modele vândute de Volkswagen și Audi.

Sursă: Reuters

Google sub investigație în Coreea de Sud

Google este investigat de agenția antitrust din Coreea de Sud pentru abuz în impunerea utilizării sistemului Android. Mai exact, agenția sud-coreeană acuză Google că le obligă pe companiile de telefoane mobile  să folosească sistem de operare Android. Inspecția la sediul din Seul al companiei Google vine la puțin timp după ce Comisia UE a impus sancțiuni antitrust împotriva Google.

Sursă: The Guardian

Societate

Pokemon Go în Coreea de Sud

Pokemon Go a pătruns și în Coreea de Sud, numai că vânătorii de pokemoni au întâmpinat câteva probleme: statul sud-coreean a restricționat accesul la hărțile Google, de teama unor acțiuni nocive din partea Nordului. Cu toate acestea, un oraș din apropierea graniței cu Coreea de Nord pare a nu fi fost inclus în această blocadă, ca urmare a unor erori tehnice.

Orașul Sokcho, de pe coasta estică a Coreei de Sud a devenit astfel singurul teritoriu din Coreea de Sud  plin cu pokemoni, astfel încât numeroși sud-coreeni călătoresc spre ei pentru a lua parte la poke-mania care a cuprins toată lumea.

Între timp, Coreea de Sud vrea să lanseze propria versiune de Pokemon Go, intitulată Pororo Go. Numele de Pororo vine de la un cunoscut personaj de desene animate sud-coreene, un pinguin pe nume Pororo. Pororo Go va fi un joc educativ și va fi dedicat în special copiilor.

Sursă: CNN, The Korean Herald

K-drama are probleme…

Cântărețul și actorul Park Yu-chun tocmai a fost achitat de acuzațiile de agresiune sexuală, dar va fi în continuare anchetat pentru cele de prostituție și fraudă.

Patru femei diferite care lucrau la cafenele locale au depus plângeri împotriva lui Park, fapt ce l-a adus pe acesta în fața instanței. Chiar dacă a fost achitat de aceste acuzații, asupra sa mai planează cele de prostituție, întrucât una dintre femeile care au depus plângeri a susținut că Park i-ar fi promis o compensație finaciară dacă aceasta are relații sexuale cu el, promisiune de care nu s-a ținut.

Prostituția este ilegală în Coreea de Sud, persoanele care o practică putând ajunge să fie condamnate la câțiva ani de închisoare.

Park  susține că totul a fost o înscenare, iar relațiile sexuale pe care le-a întreținut au fost de comun acord. Și ancheta pare a indica faptul că o parte din acuzații au fost inventate, negăsindu-se suficiente probe în susținerea versiunii femeilor care au făcut plângerea.

Sursă: Yonhap

… dar și K-pop-ul

Un tribunat din Seul a confirmat că va începe judecarea unui membru al trupei de K-pop Super Junior, Kangin, întrucât acesta a produs un accident auto, conducând sub influența alcoolului. Kangin a primit și o amendă de 6.000 de dolari întrucât a fugit de la locul accidentului, care a însemnat intrarea într-un stâlp de iluminat din Seul.

Cântărețul a mai fost prins și în 2009 conducând sub influența alcoolului, iar agenția sa a dat publicității un comunicat de persă prin care informa că Kangin a fost suspendat din activitățile ce îl implicau.

Sursă: Yonhap

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza