Japonia: 4-10 iulie 2016

RISAP | 11 iulie 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Politică externă și de securitate

Confruntările China-Japonia în zona insulelor Senkaku continuă

China a acuzat Japonia că două avioane ale sale au efectuat manevre periculoase în apropierea unor avioane de vânătoare chineze care patrulau în Marea Chinei de Est. Anunțul a fost făcut pe 5 iulie, dar incidentul ar fi avut loc pe 17 iunie. China a mai acuzat Japonia că avioanele sale ar fi activat un anumit tip de radar (fire-control radar) care este folosit înainte de a deschide focul asupra unui alt aparat aviatic. Ministerul Apărării din China a catalogat acțiunile japoneze ca „distrugând pacea și stabilitatea în regiune”. Acuzele au venit după ce un comandant japonez a criticat escaladarea activităților militare chineze în Marea Chinei de Est.

La rândul său, Japonia a negat acuzațiile chineze și a apărat acțiunile avioanelor sale, susținând că acestea nu au efectuat manevre periculoase. Conform unui oficial japonez „nu există nicio dovadă că radarul fire-control a fost utilizat într-un mod periculos”, ci doar pentru a identifica poziția avioanelor chineze, pentru a evita un accident. Tot săptămâna trecută, Japonia a făcut publice statisticile pentru lunile aprilie-iunie, perioadă în care avioanele japoneze au fost ridicate de la sol de peste 200 de ori pentru a intercepta avioane chineze care zburau în direcția Japoniei.

La doar o zi de la acuzațiile Chinei, trei vase ale pazei de coastă chineze au intrat în apele teritoriale ale insulelor Senkaku, administrate de Japonia dar revendicate de China, care le numește Diaoyu. Cele trei vase, dintre care unul era înarmat, au petrecut două ore navigând în apele teritoriale japoneze. Astfel de incursiuni ale pazei de coastă chineze au devenit frecvente în ultimii ani.

Sursă: Reuters, Associated Press, Japan Today

Măsuri pentru limitarea protecțiilor legale ale americanilor din Japonia

În încercarea de a limita opoziția față de prezența militară americană din insula Okinawa, Washingtonul a hotărât să limiteze protecțiile legale oferite angajaților civili ai bazelor americane din Japonia. Astfel, interpretarea prevederilor tratatului care guvernează prezența militară americană din Japonia va fi înăsprită. În luna mai, un angajat civil american care lucra la o bază militară din Okinawa a fost arestat sub acuzația de ucidere a unei tinere japoneze. Incidentul, alături de alte accidente cauzate de conducere sub influența alcoolului, a provocat proteste masive în Okinawa împotriva armatei americane.

Sursă: Reuters

Politică internă

Abe și-a întărit majoritatea în parlament

Coaliția partidelor care doresc revizuirea Constituției Japoniei, a obținut majoritatea în cadrul camerei superioare a parlamentului japonez, în urma alegerilor de pe 10 iulie. Partidul Liberal Democrat, partid condus de Shinzō Abe, a câștigat 56 de locuri, iar partidul Noul Kōmeito, cu care liberal-democrații au format o coaliție, 14 locuri. Aceste locuri, cumulate cu cele ale unor partide mai mici, dar care susțin revizuirea constituției, îi întăresc majoritatea lui Abe în parlament.

Opoziția a încercat să atragă voturi prin evidențierea riscurilor pe care modificarea constituției le poate aduce Japoniei, dar nu a avut succes în fața Partidul Liberal Democrat, care și-a bazat strategia de campanie pe promovarea Abenomics, chiar dacă politica nu a dat rezultatele scontate.

Abe nu s-a pripit să vorbească despre referendumul pentru modificarea constituției, preferând să aștepte numărarea voturilor.

Sursă: RISAP

Hiroya Masuda va candida din partea LDP pentru a deveni guvernatorul capitalei Tokyo

Fostul ministru al afacerilor interne, Hiroya Masuda, va candida din partea Partidului Liberal Democrat (Liberal Democratic Party) la alegerile de pe 31 iulie pentru funcția de guvernator al Tokyo. El se va lupta cu un alt membru al LDP, Yuriko Koike, care și-a anunțat candidatura chiar și fără sprijinul partidului. Principalul partid de opoziție nu a decis încă cine va fi candidatul său. Fostul guvernator al Tokyo, Yoichi Masuzoe, și-a dat demisia în urma unui scandal financiar.

Sursă: The Japan Times

Economie

Atentatul din Bangladesh are consecințe economice

Fast Retailing, compania japoneză care deține brand-ul Uniqlo, a decis să suspende toate călătoriile angajaților săi către Bangladesh, cu excepția celor urgente. De asemenea, compania a sfătuit angajații săi aflați deja în Bangladesh să rămână în casele lor. Decizia vine în urma atentatului terorist din Dhaka, în urma căruia au murit șapte cetățeni japonezi. În total, 24 de persoane, între care și doi polițiști, au fost ucise. Industria textilă din Bangladesh, una dintre cele mai importante ale țării, estimată la valoarea de 26 de miliarde de dolari, ar putea suferi de pe urma acestuia atac și a altor atacuri îndreptate împotriva străinilor. 80% din exporturile țării reprezintă produse textile, această industrie generând în jur de 4 milioane de slujbe, majoritatea prost plătite, dar vitale pentru angajați.

Și companiile de construcții japoneze Obayashi Corp și Shimizu Corp le-au recomandat angajaților lor japonezi aflați în Bangladesh să nu se plimbe pe străzi.

Sursă: Reuters

Societate

Un tribunal menține pedeapsa acordată profesorului care nu s-a ridicat în timpul imnului național

O curte de justiție japoneză a dat dreptate liceului care a decis să taie salariul unei profesoare care a refuzat să se ridice în timpul intonării imnului național al Japoniei. Hiroko Shimizu, în vârstă de 63 de ani, inițiase procesul împotriva liceului din Osaka la care lucra și care a pedepsit-o prin tăierea salariului. Judecătorul a decis că profesoara nu a fost obligată să urmeze o anumită ideologie, ci trebuia să se ridice pentru „           ca ceremonia să se desfășoare cu bine”. Conform judecătorului, profesoara a pus „valorile proprii înaintea menținerea disciplinei de funcționar public”. Shimizu a depus apel împotriva deciziei.

Subiectul este unul sensibil, fiind legat de istoria militaristă a Japoniei. Criticii consideră că imnul național este o laudă adusă Împăratului și trecutului militarist al țării. Într-o decizie din 2012, curtea supremă a decis că profesorii pot fi pedepsiți pentru refuzul de a cânta imnul, dar cerea moderație în deciziile administrative. Dar anul trecut un tribunal din Tokyo a oferit compensații de milioane de dolari unor profesori pedepsiți în acest fel.

Sursă: Japan Today

Okinawa recunoaște parteneriatele homosexuale

Naha, capitala prefecturii Okianwa a recunoscut parteneriatele homosexuale ca fiind echivalente cu căsătoria, devenind unul dintre guvernele locale japoneze pioniere în acest domeniu. Deși reprezintă un pas înainte, întrucât partenerii se vor bucura de drepturile de care beneficiază soții din căsătoriile heterosexuale, partenerii nu vor fi căsătoriți din punct de vedere legal.

Sursă: Japan Today

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza