China: 11-24 iulie 2016

RISAP | 25 iulie 2016
Marele zid chinezesc +
Marele zid chinezesc -

Politică externă și de securitate

Reacții la verdictul privind disputa din Marea Chinei de Sud

Marți, 12 iulie 2016, un tribunal internațional a dat câștig de cauză Filipinelor, în cadrul procesului pe care i l-a intentat Chinei în 2013.

Astfel, tribunalul a hotărât că linia din nouă puncte (nine-dash line) folosită de China pentru a ilustra revendicările sale din Marea Chinei de Sud nu are o bază în dreptul internațional, reprezentat de Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS). De asemenea, tribunalul a decis că niciuna dintre formațiunile maritime din arhipelagul Spratly nu satisface criteriile pentru a fi inclusă în categoria de insule, nici chiar Itu Aba (insula Taiping), formațiune ocupată și administrată de Taiwan (Republica Chineză), care este formațiunea naturală cu cea mai mare suprafață din acest arhipelag și găzduiește peste 500 de persoane, civili și militari.

În conformitate cu declarațiile de presă precedente, guvernul chinez a denunțat decizia ca fiind distorsionată de trei-patru state, precum și „abuzivă” întrucât a fost influențată de interese politice. În timp ce SUA și Japonia au salutat verdictul tribunalului, o serie de parteneri economici ai Chinei și-au arătat sprijinul față de poziția Beijingului în această chestiune. Printre acestea, amintim: Cambodgia, Liberia și Papua Noua Guinee.

Sursă: RISAP, Xinhua, CRI English

Summitul EU-China

Între 12 și 13 iulie 2016, a avut loc, la Beijing, cel de-al 18-lea Summit bilateral dintre Uniunea Europeană și China. Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European Donald Tusk s-au întâlnit cu premierul chinez Li Keqiang pentru a discuta, în special, chestiunile legate de capacitatea excedentară din industria siderurgică a Chinei. Liderii politici s-au pus de acord asupra creării unui grup de lucru specializat care să dezbată problematica supraproducției de oțel și să prezinte un plan de acțiune.

Această întâlnire s-a continuat într-un cadru mai larg în Mongolia, unde s-a desfășurat cel de-al 11-lea Summit Asia-Europa (ASEM).

Sursă: Secretariatul General al Consiliului UE, EU Business

Situația din Marea Chinei de Sud – un subiect de discuție pe agenda ASEAN

Miniștrii de externe ai celor 10 state membre din ASEAN s-au întâlnit, săptămâna trecută, în Vientiane (Laos) pentru a negocia a poziție comună a organizației față de situația din Marea Chinei de Sud. Scopul acesteia este a reconcilia poziția unor state precum Filipine sau Vietnam, ce contestă revendicările Chinei din Marea Chinei de Sud, cu poziția susținătorilor politicilor chineze, printre care se află și Cambodgia, un important beneficiar al ajutorului financiar chinez. În urma discuțiilor desfășurate duminică, 24 iulie, oficialii nu au reușit să ajungă la niciun consens, în ciuda eforturilor delegației din Laos, ce a avut responsabilitatea de a modera negocierile.

Sursă: Deccan Herald, Nikkei Asian Review

China și-a lansat cea mai mare navă de asalt amfibiu

China și-a lansat cea mai mare navă de asalt amfibiu a sa, măsurând 37 de metri, aproape cât un Boeing 737. Nava se numește AG600 și a fost produsă în sudul Chinei, fiind fabricată de Corporația de Industrie Aviatică a Chinei.

Sursă: The Asahi Shimbun

Banca BRICS a emis primele obligațiuni

Noua Bancă de Dezvoltare a BRICS va emite obligațiuni denominate în monedele celor cinci state membre, în valoare de 447,8 milioane de dolari. Obligațiunile au fost emise pentru ca banca să-și poată finanța proiectele ecologice pe care le are în plan.

Sursă: Caixin

China și Pakistan au organizat o patrulă comună de-a lungul graniței lor

China și Pakistan au organizat, pentru prima dată, o patrulă comună de-a lungul zonei lor de graniță, în apropierea de regiunea Kashmir. Motivul patrulării a fost determinat de detașarea unor tancuri indiene în regiunea Ladakh, cât și de înrolarea a peste 100 de uiguri chinezi în armata ISIS.

Sursă: The Diplomat

China a solicitat oprirea instalării sistemului anti-rachetă THAAD în Coreea de Sud

Acordul dintre SUA și Coreea de Sud privind amplasarea unui sistem antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean a fost anunțat în 7 iulie 2016 și este considerat a fi un răspuns la continuarea testelor nucleare de către guvernul de la Phenian. China a protestat decizia celor două state, acuzând că astfel de măsură va destabiliza pacea regională.

Sursă: Xinhua, The Diplomat.

Amiralul John Richardson, în vizită oficială pe teritoriul chinez

Șeful operațiunilor navale americane, amiralul John Richardson și-a început duminică, 17 iulie 2016, vizita oficială de trei zile în China. Acesta s-a întâlnit cu omologul său Wu Shengli pentru a discuta problematici referitoare la Marea Chinei de Sud și la exercițiile navale din Pacific.

Sursă: CCTV

Politică internă

Un război latent Xi-Li?

O neconcordanță între declarațiilor celor doi lideri chinezi, președintele Xi Jinping și prim-ministrul Li Keqiang, a atras atenția mass-mediei internaționale. După ce doi par a se fi contrazis cu privire la planul de acțiune privind reformarea sectorului companiilor de stat. Dacă Xi dorea implicarea tot mai mare a Partidului Comunist și a statului în treburile companiilor de stat, Li dorea adaptarea lor la piața liberă și o implicare cât mai mică din partea statului.

Prim-ministrul se ocupă în China de domeniul economic, dar Xi și-a consolidate foarte mult puterea, preluând din unele atribuții a lui Li, fapt ce a amplificat neînțelegerile între cei doi.

Sursă: The Wall Street Journal

Oficiali chinezi au probleme din cauza inundațiilor

Guvernul chinez a anunțat suspendarea din funcție a doi oficiali ai orașul Xingtai, precum și un inginer șef și un director adjunct din provincia Hebei ca urmare a acuzații venite din partea localnicilor. Se pare că reprezentanți administrației locale nu au anunțat populația de dezastrul iminent ce a făcut 38 de victime, dintre care 25 de morți și 13 dispăruți.

Până la momentul de față, ploile abundente au determinant inundații mari în zona de centru și de sud a Chinei, cauzând moartea a peste 200 de persoane.

Sursă: Channel News Asia

Economie

Compania Huawei a fost dată în judecată de gigantul tehnologic Samsung

Reprezentanții Samsung i-au acuzat pe rivalii de Huawei ca ar fi încălcat drepturile conferite de  6 brevete de invenție deținute de firma coreeană. Un tribunal din Beijing a confirmat existența unui dosar de judecată depus de reprezentanții Samsung împotriva producătorului chinez Huawei. Gigantul sud-coreean a solicitat 161 de milioane yuan (aproximativ 24,14 milioane de dolari) drept despăgubire.

Sursă: The Globe and Mail

Societate

Inundații dezastruoase în China

După ce inundațiile recente din China au curmat viața a 237 de persoane, în provinciile Hebei și Henan, Ministerul de Finanțe chinez a declarat că va aloca aproximativ 40 milioane de dolari pentru programul de  modificare climatice, având în vedere reducerea efectelor cauzate de dezastrele naturale. Astfel, guvernul chinez intenționează să dezvolte tehnologia de modificare climatică pentru a crea nori de ploaie care să determine un plus de peste 60 de milioane de metri cubi de ploaie anual, până în 2020.

Sursă: Straits Times

416 atleți chinezi vor participa la Olimpiada de vară de la Rio

China a anunțat că va trimite o delegație de 416 sportivi pentru a participa la competițiile olimpice ce se vor desfășura luna viitoare la Rio de Janeiro. Conform statisticilor,  aceasta va reprezenta cea mai mare delegație din istoria olimpică a Chinei, incluzând 20 de atleți în plus față de delegația din 2012 de la Londra. Anul acesta, 256 de femei și 160 de bărbați vor reprezenta China în 26 de sporturi, pe parcursul Jocurilor Olimpice. Dintre aceștia, îi amintim pe Ai Yanhan, în vârstă de 14 ani, ca fiind cel tânăr membru al delegație, precum și pe campionul Cheng Ying care, la cei 39 de ani, va deveni cel mai în vârstă sportiv chinez prezent la Olimpiadă.

Sursă: RTE

O revistă liberală s-a închis în China

Revista Yanhuang Chunqiu, revistă ce a apărut după revolta din Piața Tiananmen și care avea o retorică mai critică la adresa guvernării din China a fost închisă, după ce conducerea sa a fost schimbată. Cum vechea conducere a catalogat drept ilegală această mișcare, aceasta s-a hotărât să oprească de tot apariția revistei. Academia Națională de Arte a Chinei, instituție care a deschis schimbarea conducerii, nu a oferit un alt motiv pentru decizia sa în afară de vârsta foarte înaintată a directorului Du Daozheng, în vârstă de 92 de ani.

Acțiunea a fost criticată la nivel internațional, cu atât mai mult cu cât cenzura în China a ajuns la nivele ridicate.

Sursă: Asahi Shimbun

Un autobuz cu turiști chinezi a luat foc în Taiwan

Un autobuz plin cu turiști chinezi a luat foc în Taiwan, provocând o tragedie. Toți pasagerii autobuzului, 26 de persoane, au murit. Nu este clar de ce niciun pasager nu a încercat să iasă din autobuz. Turiștii se îndreptau către aeroport pentru a ajunge în Dalian, după ce vizitaseră Taiwanul.

Taiwanul este privit cu suspiciune având în vedere că o serie de accidente pun sub semnul întrebării aplicarea corectă a normelor de protecție. Prăbușirea unui bloc care a dus la moartea a 115 persoane, un incendiu pornit la un parc acvatic, prăbușirea unui avion din cauza pilotului sunt accidente care s-au întâmplat recent în Taiwan și ridică multe semne de întrebarea privind protecția oamenilor și instruirea corectă a muncitorilor.

Sursă: Channel New Asia

Accident la un tur ciclistic din Qinghai

Un accident în masă al cicliștilor care concurau la Tour de Qinghai Lake 2016 a avut loc pe 17 iulie, în prima zi de concurs, din cauza unui pieton care a traversat o stradă dedicată desfășurării acestui concurs. Câtiva atleți au suferit accidentări, iar poliția investighează accidentul. Se pare că persoana care a traversat ar avea anumite problem psihice.

Sursă: CRI English

China închide biserici în Hangzhou în timpul Summitului G20

China dorește să închidă biserice din Hangzhou, pe toată durata Summitului G20, care va avea loc în în luna septembrie. Provincia Zhejiang, unde se află orașul Hangzhou este una dintre provinciile cu cele mai multe biserici creștine, creștinismul fiind o religie nu foarte agreată de Partidul Comunist. Astfel, din motive ce țin de securitate, China a interzis, în această regiune, adunările religioase pe toată perioada summitului.

Sursă: The Guardian

Cel mai trist urs polar din lume trăiește în China

Cel mai tris urs polar din lume se află la grădina zoologică din Guangzhou. Pizza, numele ursului polar, este într-o stare depresivă, internauții și organizația neguvernamentală pentru drepturile animalelor PETA făcând petiții și forțând autoritățile să închidă acvariul. Managerii mall-ului în incinta căruia se găsesc aceste animale au promis că vor modifica luminile (albastru neon) și vor îmbunătăți condițiile de viață ale animalelor.

Sursă: The Guardian

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza