China

RISAP | 25 ianuarie 2016
Marele zid chinezesc +
Marele zid chinezesc -

Săptămâna 18-24 ianuarie 2016

Politică externă și de securitate

Lungul drum al lui Xi în Orientul Mijlociu

Președintele Chinei, Xi Jinping, a efectuat săptămâna aceasta un tur diplomatic de cinci zile în Orientul Mijlociu, care a inclus Arabia Saudită, Egipt și Iran. Acesta a fost primul său tur în regiune, de când a devenit președinte al Chinei, în 2013.

În Arabia Saudită, Xi s-a întâlnit cu regele Salman și cu fiul său, Mohammad bin Salman, al doilea în linia de succesiune a tronului. Între cele două părți au fost semnate 14 acorduri și memorandumuri de înțelegere, majoritatea în domeniul economic.

În Egipt, au fost semnate 21 de acorduri, inclusiv un acord de dezvoltare a unei noi capitale administrative a Egiptului. Tot în Cairo, Xi a ținut un discurs în fața adunării Ligii Arabe, în timpul căruia a anunțat că China susține constituirea unui stat palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est. De asemenea, Xi a anunțat un plan masiv de investiții pentru țările arabe. 15 miliarde de dolari vor fi alocate pentru împrumuturi care să crească producția industrială, iar 10 miliarde vor fi alocate unor proiecte energetice comune. De asemenea, Xi a specificat că Egipt și China au în plan 15 proiecte ce ar putea valora 15 miliarde de dolari.

Ultima destinație în vizita lui Xi a fost Iranul, care tocmai primise vestea ridicării sancțiunilor internaționale. Au existat multe comentarii în presa internațională legate de posibilitatea ca Beijingul să joace rolul unui intermediar în conflictul dintre Arabia Saudită și Iran, datorită acestor vizite ale lui Xi în ambele țări. Liderul Suprem al Iranului, Ayatolahul Ali Khamenei, a cerut ca Iranul să-și întărească relațiile economice și de securitate cu China. Cele două țări au semnat 17 acorduri, inclusiv unul de cooperare în domeniul energiei nucleare și un acord legat de inițiativa chineză One Belt, One Road.

Sursă: Yahoo/AFP, Reuters, Quartz, Reuters

China confirmă viitoarea sa bază din Djibouti

China a confirmat încă o dată, în mod oficial, că va construi o bază navală în Djibouti, însă din nou au fost omise detaliile importante, precum mărimea bazei și localizarea acesteia. Conformarea a venit din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Hong Lei. Tot săptămâna aceasta, președintele Djiboutiului, Ismail Omar Guelleh, a confirmat o serie de acorduri pe care țara sa le-a semnat cu companii din China, inclusiv facilitarea activității băncilor chineze în Djibouti.

Sursă: NPR

Vietnam confruntă China în Marea Chinei de Sud

Autoritățile din Vietnam au acuzat China că a repoziționat o sondă de explorare petrolieră în apropierea graniței maritime disputate de cele două țări în Marea Chinei de Sud. Conform Ministerului Afacerilor Externe din Vietnam, sonda Haiyang Shiyou 981 a fost poziționată în apele disputate pe 16 ianuarie. Este vorba de aceeași sondă care a provocat proteste anti-chineze de amploare în Vietnam în 2014, atunci când a fost pentru prima dată poziționată în aceste ape disputate din Marea Chinei de Sud. Mutarea sondei vine în contextul organizării celui de-al XII-lea Congres Național al Partidului Comunist Vietnamez, în timpul căruia vor fi aleși viitorii lideri ai țării.

Sursă: The New York Times

Acuzații între China și Filipine în Marea Chinei de Sud

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Hong Lei, a acuzat marți, 19 ianuarie, Filipinele că ar fi dorit să sperie publicul și să exagereze tensiunile regionale prin anunțul că un avion filipinez a fost amenințat de armata chineză în Marea Chinei de Sud. Guvernul de la Manila anunțase cu o zi înainte că un avion de mici dimensiuni care se îndrepta către insula Thitu, administrată de Filipine, a primit două avertismente prin radio din partea marinei chineze, în timp ce zbura deasupra Mării Chinei de Sud. Filipine dorește să construiască un centru de monitorizare a traficului aerian pe insula Thitu, pentru a monitoriza avioanele care zboară deasupra Mării Chinei de Sud.

Sursă: International Business Times

Economie

Economia Chinei a crescut cu 6,9% în 2015

Autoritățile chineze au anunțat cifrele oficiale pentru anul 2015, conform cărora PIB-ul Chinei a crescut cu 6,9%, cea mai mică rată de creștere anuală din ultimii 25 de ani. Încetinirea creșterii economice vine în contextul transformării economiei chineze dintr-o economie bazată de investiții și exporturi către o economie a serviciilor și consumului. Cu o săptămână înainte, la Davos, premierul Li Keqiang anunțase că rata de creștere din 2015 este în jurul valorii de 7%, cifra fiind anticipată de majoritatea analiștilor. În ultimul trimestru al anului 2015, rata de creștere a fost de 6,8%.

Sursă: CNBC

Compania Meituan-Dianping a strâns 3,3 miliare de dolari

Compania chineză Meituan-Dianping a anunțat că a încheiat o etapă de finanțare în care a reușit să strângă 3,3 miliarde de dolari de la investitori privați. Compania susține că aceasta ar fi cea mai prolifică etapă de finanțare a unui start-up online din China. Raportat la suma strânsă, valoarea companiei ar fi de 18 miliarde de dolari. Meituan-Dianping a fost formată în luna octombrie 2015 prin fuziunea Meituan, susținută de Alibaba, cu Dianping, finanțată de Tencent. Cele două branduri continuă să opereze independent. Principalul domeniu de activitate al Meituan-Dianping în reprezintă cupoanele online.

Sursă: TechCrunch

Societate

Frigul bântuie prin China

Autoritățile din China au emis alerte portocalii în multe regiuni ale țării, avertizând asupra frigului ce s-a abătut asupra Chinei. În unele zone din nord, temperaturile ar putea atinge -41 de grade Celsius. Temperaturile ar putea sparge unele recorduri vechi de 30 de ani. Orașul Chongqing din centrul țării a fost acoperit de zăpadă pentru prima dată în ultimii 20 de ani, fiind anulate peste 100 de zboruri. În Beijing, temperaturile au ajuns până la -17 grade Celsius.

Sursă: Channel News Asia/AFP

| 25 ianuarie 2016|Categories: Retrospectiva Săptămânii|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza