Salvează Marele Zid! China a început o campanie de strângere de fonduri

Georgiana Boboc | 12 septembrie 2016
Secțiunea Jinshanling a Marelui Zid ... +
Secțiunea Jinshanling a Marelui Zid Chinezesc -

Nu doar România strânge fonduri pentru proiecte culturale de tipul Cumințenia Pământului, ci și China, care speră să strângă donații în valoare de 1,6 milioane de dolari, prin demararea unui proiect de strângere de fonduri pentru Marele Zid. Aflată sub coordonarea statului, Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural al Chinei dorește să implementeze un program de reparare și întreținere a unei părți din Marele Zid, care amenință să fie distrusă din cauza factorului natural, dar și uman.

Considerat unul dintre cele mai mari monumente antice, Marele Zid (长城 – ChangCheng) a fost construit în timpul dinastiilor Qin și Han, și ulterior reconstruit în timpul dinastiei Ming. Având o lungime totală de peste 21.000 de km, Zidul a fost folosit ca un sistem de apărare militară împotriva invaziilor venite dinspre nordul Chinei, dar și ca o formă de protecție a comerțului de pe Drumul Mătăsii. În prezent, Marele Zid este un simbol al civilizației chineze și principalul obiectiv turistic din Beijing, atrăgând anual sute de milioane de turiști. De asemenea, acesta a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în 1987.

Cu toate acestea, deși inițiativa a fost lansată recent, aproape 40.000 de persoane au donat online, contribuind la strângerea a aproximativ 110.000 de dolari. Potrivit directorului Dong Yaohui, însărcinat cu administrarea fondului special pentru protejarea Marelui Zid, 94% din contribuții vor fi folosite pentru renovarea porțiunii  Xifengkou a zidului, de 1.050 de metri, aflată în provincia Hebei. Restul banilor vor acoperi costurile de management, iar contribuabilii vor fi în permanență informați privind cheltuielile făcute și vor fi încurajați să se implice în proiect printr-o serie de workshop-uri și prezentări.

Conservarea Marelui Zid nu este tocmai o misiune ușoară pentru autoritățile chineze, deoarece există o serie de factori care favorizează distrugerea zidului. Din cei 21.000 km ai Marelui Zid, 6.250 km au fost construiți în perioada dinastiei Ming (1368-1644), dar în prezent numai 8% se mai află în condiții bune, în timp ce 32% au fost deja distruși. De vină sunt factorii naturali precum ploaia și vântul, care vreme de câteva secole au afectat structura Zidului, dar o parte din responsabilitate o poartă și localnicii, deoarece adesea fură cărămizi pentru a-și construi case sau pentru a le vinde drept suveniruri turiștilor.

Marele Zid Chinezesc
Porțiune deteriorată din Marele Zid ... +
Porțiune deteriorată din Marele Zid Chinezesc -

Protejarea Marelui Zid este îngreunată și de lipsa fondurilor necesare. Deși, încă din 2005, guvernul a alocat 285 de milioane de dolari pentru restaurarea zonelor afectate, în prezent, autoritățile locale afirmă că nu există fonduri suficiente pentru restaurare. Acesta este motivul pentru care Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural a organizat o strângere de fonduri online.

În același timp, organizatorii doresc să atragă atenția asupra riscurilor la care este supus Marele Zid și urmăresc o mai bună informare privind conservarea acestui monument. „Zidul este în pericol și pe cale să dispară” afirmă îngrijorat directorul Dong Yaohui, care face apel la public pentru a susține acest proiect.

| 12 septembrie 2016|Categories: China, Societate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Georgiana Boboc este analist RISAP. Ea urmează un Masterat de Relații Internaționale în China, în cadrul China Foreign Affairs University. Vorbitoare de limbă chineză, Georgiana este interesată, în mod deosebit, de politica externă a Chinei, rolul statului chinez în sistemul internațional precum și relația acestuia cu marii actori, precum Statele Unite și Rusia.

Comenteaza