Programul de Internship RISAP

Fidel misiunii sale de a forma o comunitate de tineri cercetători români specializați pe regiunea Asia-Pacific, care să poată contribui în viitor la întărirea legăturilor României cu țările din această regiune, Institutul RISAP organizează anual, pe perioada verii, un program de internship. Proiectul „Internship RISAP” numără trei ediții, pe parcursul cărora au fost implicați aproape 20 de tineri studenți sau absolvenți, pasionați și interesați de studierea regiunii Asia-Pacific. Prin acest program, RISAP dorește să ofere tinerilor interni șansa de a cerceta regiunea Asia-Pacific, dar și de a învăța mai multe despre aceasta.

Activitatea principală a internilor RISAP constă în urmărirea atentă a evoluțiilor din regiune și surprinderea acestora prin relatări și analize săptămânale, dar și prin realizarea unor cercetări mai atente și publicarea unor articole lunare mai lungi despre subiecte legate de zona lor de interes. Această activitate de cercetare și redactare este suplimentată de cursuri și training-uri săptămânale, ținute de echipa de cercetători ai RISAP. De asemenea, internii sunt încurajați să își îmbunătățească abilitățile de prezentare și de vorbire în public, prin susținerea unor prezentări pe unul dintre subiectele lor de interes, studiate pe parcursul internship-ului.

Pentru a familiariza mai bine internii RISAP cu regiunea Asia-Pacific, Institutul RISAP organizează și vizite la ambasadele unora dintre țările din regiune, oferindu-le astfel internilor șansa de a discuta și de a interacționa cu diplomați ai țărilor din regiunea Asia-Pacific. Astfel de vizite le pot oferi internilor și o altă perspectivă asupra țărilor din regiune, prin accesul la informații neintermediate. Internii RISAP au vizitat în anii trecuți Ambasada Chinei, Ambasada Indoneziei, Ambasada Japoniei și KOTRA România.

Programul anual de internship RISAP are loc în fiecare vară, implicând atât studenți, cât și absolvenți de studii de licență, masterale sau doctorale.

În urma internship-ului, RISAP urmărește să îi integreze pe foștii interni, oferindu-le oportunitatea de a-și continua cercetarea într-un cadrul instituțional, ca analiști sau colaboratori RISAP. Astfel, Institutul RISAP dorește să le ofere tinerilor pasionați de regiunea Asia-Pacific o cale către perfecționarea cunoștințelor și abilităților lor, prin cursuri și întâlniri periodice, cât și oportunitatea de a continua studiul și interacțiunea cu regiunea Asia-Pacific.

Între lunile iulie-august 2017, RISAP a organizat a treia ediție a Internship-ului RISAP. Cinci studenți au făcut parte din promoția 2017 a Internship-ului RISAP.

Pe durata celor două luni de internship, participanții au luat parte la training-uri, întâlniri și prezentări organizate de RISAP pentru familiarizarea lor cu regiunea Asia-Pacific. De asemenea, internii RISAP au trebuit să redacteze săptămânal o relatare care să prezinte un eveniment din regiunea Asia-Pacific și lunar un articol care avea la bază o analiză a unei evoluții sau eveniment din regiune.

  • Prezentare Internship RISAP 2017
  • Workshop Internship RISAP 2017

Internii au mai avut șansa de a se familiariza cu mediul diplomatic, participând la întâlniri și discuții la diferite ambasade asiatice prezente în România, printre care amintim Ambasada Republicii Populare Chineze, Ambasada Japoniei, Ambasada Indoneziei. De asemenea, internii RISAP au mers și într-o vizită de lucru la KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency).

  • Vizita Ambasada Chinei Internship RISAP 2017

Puteți afla mai multe despre cei cinci interni RISAP și activitatea lor din descrierile lor de mai jos, cât și accesând paginile lor de autor de pe site-ul RISAP, cu ajutorul hyperlink-urilor din numele fiecărui intern.

Ioana Cristocea
Ioana Cristocea studiază Relații Internaționale și Studii Europene, cu predare în limba engleză, în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București. În perioada liceului și a facultății, a practicat dezbateri academice, câștigând numeroase premii la nivel național și internațional. Ioana a urmat un semestru în cadrul programului de mobilitate internațională Erasmus, la Universitatea din Bologna. Domeniile sale de cercetare sunt securitatea Peninsulei Coreene, relațiile inter-coreene, politica externă a Coreei de Sud și cea a Coreei de Nord, cât și relațiile celor două Coreei cu SUA. Ioana a fost intern RISAP, promoția 2017.
Laurențiu Gagu
Laurențiu Gagu este absolvent al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, specializarea Analiză de Conflict, din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, din București. El este licențiat în Relații Internaționale, absolvind Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași. Actualmente, Laurențiu este student doctoral, în cadrul Școlii Doctorale de Științe Politice, Secția Relații Internaționale, SNSPA București. Domeniile sale de cercetare sunt: analiza de conflict, problematica legată de suveranitatea teritorială din Marea Chinei de Sud, consolidare democratică, dar și flancul estic al UE.
Anjie Goh
Anjie Goh este studentă a Facultății de Drept a Universității din București. Are experiență în domeniul drepturilor omului, obținând premiul de ,,Cel mai bun pledant” CEDO Court, la Competiția UN Youth Moot și organizând încă din perioada liceului evenimente legate de drepturile fundamentale. Anjie a efectuat programe de internship la Curtea Constituțională a României, la Avocatul Poporului și la Tribunalul Militar Teritorial București. Având origini asiatice, Anjie este pasionată de cultura chineză, iar domeniile sale principale de interes sunt relațiile internaționale și economia internațională în Asia, având un interes special pentru Singapore și Vietnam.
Andreea Mandiuc
Andreea Mandiuc este studentă a Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene din București. Andreea are o experiență foarte bogată în programele de voluntariat, având la activ peste douăzeci de ONG-uri pentru care a fost voluntar. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale dintre zona Asia-Pacific și Uniunea Europeană. Este interesată în special de relațiile și parteneriatele formate între China și Uniunea Europeană, cultura și tradițiile din Indonezia, dar și evenimentele petrecute în Peninsula Coreeană.
Ruxandra Motoi
Ruxandra Motoi este în prezent studentă la Masteratul de Relații Internaționale din cadrul Universității Yonsei din Seul, Coreea de Sud, unde urmează dubla specializare Studii Coreene-Securitate Internațională și Politică Externă. Ruxandra este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, specializarea Coreeană-Engleză. Fiind pasionată de istoria și cultura coreeană, domeniile sale de interes sunt politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Între lunile iulie-septembrie 2016, RISAP a organizat a doua ediție a Internship-ului RISAP. Programul RISAP s-a bucurat de un număr mare de înscrieri, dintre care o foarte mare parte venite de la studenți sau absolvenți foarte bine pregătiți în acest domeniu. Prin urmare, a fost dificilă selecționarea numărului de interni anunțat inițial, ajungând astfel să găzduim un număr de 8 interni.

Pe parcursul celor 3 luni de internship, internii RISAP au urmărit cu atenție evoluțiile din zona lor de interes din regiunea Asia-Pacific, redactând relatări săptămânale în care să prezinte aceste evenimente. De asemenea, ei au cercetat cu atenție anumite aspecte legate de zona lor de interes, redactând și publicând articole lunare, în care prezentau și analizau în detaliu aceste subiecte.

Pe perioada verii, internii s-au familiarizat mai bine cu regiunea Asia-Pacific, prin intermediul training-urilor și cursurilor bilunare susținute de membrii echipei RISAP. Principalele subiecte abordate în cadrul acestor training-uri au fost: istoria Chinei, economia, politica internă și politica externă a Chinei, politica externă a Japoniei, politica internă și politica externă a Sri Lankăi.

Pentru a le oferi oportunitatea de a interacționa direct cu regiunea Asia-Pacific, internii au mai avut ocazia să participe la o serie de vizite la ambasadele Chinei, Indoneziei și Japoniei, unde au discutat cu diplomați din corpul diplomatic al statelor menționate anterior și au aflat informații și perspective noi, utile și interesante despre aceste state.

  • Vizita RISAP Ambasada Chinei

La sfârșitul programului de internship, internii RISAP au avut oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile de prezentare și de vorbire în public, susținând o prezentare despre un subiect legat de zona lor de interes, pe care l-au cercetat în perioada de internship.

Puteți afla mai multe despre cei opt interni RISAP și activitatea lor din descrierile lor de mai jos, cât și accesând paginile lor de autor de pe site-ul RISAP, cu ajutorul hyperlink-urilor din numele fiecărui intern.

Mihai Ardelean
Mihai Ardelean este absolvent al Masteratului Managementul Securității în Societatea Contemporană din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Fiind vorbitor de limba neerlandeză, a publicat o serie de articole și analize legate de Benelux, dar și de Federația Rusă. Fiind pasionat de istorie și strategie militarã, domeniile sale de interes sunt legate de geopolitică și geostrategie, concentrându-se pe politica internă și externă a Indoneziei precum și pe evoluțiile geopolitice din spațiul regiunii Asia-Pacific.
Georgiana Boboc
Georgiana Boboc a absolvit Facultatea de Științe Politice, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, iar în prezent urmează un Masterat de Relații Internaționale în China, în cadrul China Foreign Affairs University. Este pasionată de studiul limbilor străine și de culturile asiatice, lucru ce a determinat-o să studieze limba chineză, dar și limba coreeană. Georgiana este interesată, în mod deosebit, de politica externă a Chinei, rolul statului chinez în sistemul internațional precum și relația acestuia cu marii actori, precum Statele Unite și Rusia.
George Boghean
George Boghean este absolvent al Facultății de Istorie, secția de Relații Internaționale și Studii Europene, precum și al Masteratului de Tehnici Diplomatice din cadrul Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt istoria, politica internă și externă a Japoniei, precum și istoria relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Japonia, cu o atenție sporită acordată Ocupației Americane (1945-1952) și alianței dintre cele două state, respectiv Tratatele de Securitate și Cooperare din 1951 și 1960.
Mădălina Ion
Mădălina Ion este absolventă a Masteratului de Studii Est-Asiatice din cadrul Universității din București. Aceasta este licențiată în filologie, absolvind Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Japoneză-Engleză, din cadrul aceleiași universități. Domeniile sale de cercetare sunt politica internă și externă a Japoniei, fiind interesată și de analiza aspectelor sociale ale statului nipon.
Andreea Leonte
Andreea Leonte a absolvit studiile de masterat la Universitatea de Studii Străine din Beijing, China (Beijing Foreign Studies University), cu specializarea in Dreptul afacerilor si drept comercial chinez. Înainte de acestea, a terminat studiile de licență la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, specializarea Drept. Pe durata studiilor a dobândit o experiență bogată în voluntariat, implicându-se activ în organizarea și coordonarea proiectelor de profil cultural-eduațional. Este interesată de studiul dinamicii relațiilor internaționale și de analiza politicii externe chineze. O altă zonă de interes este monitorizarea și analizarea evoluției dreptului internațional și european.
Alexandra Roșca
Alexandra Roșca urmează cursurile masteratului de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.
Cristopher-Teodor Uglea
Cristopher-Teodor Uglea a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București. În prezent, urmează un Masterat în Afaceri Globale, specializarea Studii Internaționale, la Universitatea Tsinghua din Beijing, în urma obținerii unei burse Schwarzman Scholars. Domeniile sale de interes sunt politica externă a Chinei și relațiile cu vecinii săi din Asia, cât și raporturile dintre China și țările din Europa Centrală și de Est.
Andreea Zaharia
Andreea Zaharia este absolventă a Masteratului Analiza și soluționarea conflictelor din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Înclinația către cercetarea Asiei, în special a Chinei, și-a descoperit-o odată cu redactarea lucrării de licență sub coordonarea unui profesor francez de geopolitică. De trei ani, studiază limba coreeană în cadrul unui centru de specialitate. Domeniile sale de interes sunt securitatea, relațiile internaționale și cultura coreeană.

În perioada iulie-septembrie 2015, Institutul RISAP a organizat prima ediție a programului său de internship de vară. La această ediție a programului au participat cinci studenți pasionați de regiunea Asia-Pacific, interesați de China, Indonezia, Peninsula Coreeană, Rusia și Asia Centrală. Cei cinci au fost aleși dintr-un număr de peste 20 de candidați.

Pe parcursul celor trei luni, internii RISAP au urmărit cu atenție evoluțiile din zona lor de interes, redactând relatări în care prezentau cele mai importante evenimente. De asemenea, ei au redactat articole mai lungi în care au analizat un anumit subiect privind regiunea Asia-Pacific.

În cadrul programului de internship, internii au participat și la un curs despre istoria Chinei, ținut de cercetătorii RISAP.

Puteți afla mai multe despre internii RISAP din promoția 2015 în descrierile de mai jos. Articolele internilor sunt disponibile pe paginile lor de autor de pe site-ul RISAP, accesibilă prin hyperlink-ul din numele fiecărui intern:

Ramona BlojFost intern
Ramona Bloj este absolventă a Facultății de Istorie, secția Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din București. A petrecut un semestru într-o mobilitate Erasmus în Franța, unde și-a concentrat atenția pe cercetarea „miracolului chinez” și politica regională a Chinei. Acest fapt a determinat-o și să urmeze cursurile Institutului de Studii Politice din Paris (Sciences Po), unde urmează acum studii masterale. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.
Carmen-Mirabela DanFost intern
Carmen-Mirabela Dan urmează programul de studii „Middle Eastern and Modern European Languages” (cu specializare în limbile arabă și rusă) în cadrul Universității din Manchester. A absolvit școala de vară a Universității Shandong din China, unde a urmat cursuri de limbă, cultură și civilizație chineză. Principalele sale interese sunt relațiile internaționale (în special relațiile dintre Rusia și China) și Islamul în Asia de Sud-Est.
Andrei MateescuFost intern
Andrei Mateescu este absolvent al Facultății de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Cunoștințele sale economice și interesul pentru dezvoltarea economiilor din regiunea Asia-Pacific au fost factorii care l-au motivat să studieze această regiune. Pe lângă economie, studiază limbă spaniolă și limba neerlandeză. Zonele sale de interes sunt economia, sistemul financiar și bancar din regiunea Asiei, în general, și ale Asiei de Sud-Est, în particular.
Cristina ȘișcanuFost intern
Cristina Șișcanu este absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, din Iași. Crescută într-un mediu bilingv, Cristina a învățat cu ușurință limba rusă, fapt ce motivează interesul aparte pentru culturile slave. În ultimii doi ani, a aprofundat limba rusă și a participat la o serie de evenimente culturale, politice și sociale ce tratau relațiile româno-ruse. Domeniile sale de cercetare sunt dinamica relațiilor internaționale și schimbările sociale, culturale și economice pe care acestea le produc în Rusia și Asia Centrală.

Photo Credits (imagine principală): Freepik