Vietnam privește către SUA

Marilena Veronica Ene | 13 iulie 2015
Secretarul general al Partidului Comunist ... +
Secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, ține un discurs în timpul dineului oficial organizat cu ocazia vizitei acestuia la Washington. -

La douăzeci de ani de la normalizarea relațiilor dintre Washington și Hanoi, a avut loc o întâlnire între secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam și președintele SUA, care vizează îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

La 40 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam și la 20 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre Statele Unite și Vietnam, secretarul general al Partidului Comunist Vietnamez a vizitat oficial Casa Albă, în cursul săptămânii trecute. Liderul comunist, Nguyen Phu Trong, nu deține nicio funcție guvernamentală oficială, însă este unul dintre cei mai importanți lideri ai statului vietnamez.

Această întâlnire este considerată a fi una istorică, Nguyen Phu Trong fiind primul lider comunist din Vietnam ce realizează o vizită oficială la Casa Albă, într-o întrevedere ce dovedește progresul remarcabil al relațiilor dintre cele două state, foste inamice.

În urma discuțiilor cu liderul de partid, Obama a declarat: „Bineînțeles că a existat o istorie complicată între cele două state de-a lungul secolului al XX-lea și încă mai există diferențe semnificative în ceea ce privește filosofia politică și sistemul politic al celor două țări. Dar, datorită eforturilor liderilor celor două părți, relațiile americano-vietnameze au devenit tot mai constructive, bazându-se pe respect reciproc, lucru ce a adus beneficii ambelor părți”.

Nguyen Phu Trong a subliniat la rândul său evoluția impresionantă a relațiilor SUA-Vietnam: „Acum 20 de ani, mulți oameni nu și-ar fi putut imagina o astfel de întâlnire interesantă și substanțială între secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam și președintele Statelor Unite ale Americii”. Secretarul general a menționat, de asemenea, că relația cu SUA este unul dintre cele mai importante puncte pe agenda politicii externe a Vietnamului.

Discuțiile din cadrul acestei vizite istorice s-au concentrat pe grijile ambelor state în ceea ce privește revendicările teritoriale și comportamentul Chinei în Marea Chinei de Sud. În luna mai a anului trecut, Beijingul a amplasat o sondă petrolieră la aproximativ 200 de km de coasta vietnameză, iar pe parcursul ultimului an a construit opt insule artificiale într-un arhipelag asupra căruia Vietnam are pretenții teritoriale.

Niciunul din cei doi lideri nu a menționat în mod specific China, Trong făcând referire la îngrijorarea administrației de la Hanoi cu privire la anumite activități ce încalcă tratatele internaționale și complică situația din regiune. Obama a subliniat importanța soluționării disputelor maritime din Marea Chinei de Sud, dar și a celor din regiunea Asia-Pacific în general, în conformitate cu legea internațională pentru a asigura libertatea de navigație și creșterea economică din regiune.

Cei doi lideri au discutat și despre negocierile cu privire la Parteneriatul Trans-Pacific (Trans-Pacific Partnership – TPP), acord ce include Vietnam și Statele Unite, alături de alte 10 state, dar exclude China.

Întrevederea dintre cei doi lideri este un eveniment important pentru vietnamezii de rând ce speră ca acordul de liber schimb și această întâlnire să ducă la consolidarea a relațiilor dintre Vietnam și SUA în contextul expansiunii influenței chineze în regiune.

Președintele american și secretarul general al Partidului Comunist Vietnamez au discutat și despre problema respectării drepturilor omului în Vietnam în ceea ce privește libertatea de exprimare și gândire și libertatea religiei. Barack Obama a menționat că aceste diferențe și probleme pot fi soluționate prin dialog și cooperare diplomatică la nivel bilateral și multilateral.

Viitorul nu este însă simplu. Dacă Vietnam dorește să semneze Parteneriatul Trans-Pacific, administrația de la Hanoi va trebui să ofere o independență mai mare sindicatelor și să accepte o transparență sporită a regimului.

De-a lungul ultimelor decenii, Vietnam a avut o abordare independentă în ceea ce privește relațiile sale cu puteri mari precum China, Rusia, Statele Unite și India, evitând astfel atracția către orbita unuia dintre aceste state. Vizita de la Washington a lui Nguyen Phu Trong reprezintă un semnal cu privire la pierderea încrederii Vietnamului în China, din cauza tensiunilor maritime și orientarea către SUA pentru un posibil parteneriat strategic.

Președintele Statelor Unite ale Americii a fost invitat în Vietnam, iar acesta a acceptat invitația, declarând că va realiza o vizită oficială la Hanoi într-un viitor foarte apropiat.

Cu toate acestea, nu toată lumea a fost încântată de această întâlnire. Pe parcursul întâlnirii, grupuri de protestatari au demonstrat în fața Casei Albe împotriva încălcării drepturilor omului de către statul vietnamez, unde o serie de jurnaliști și bloggeri au fost arestați ca urmare a criticilor pe care le-au adus regimului socialist.

Despre autor:

Marilena Veronica Ene este fostă colaboratoare RISAP. Principalele ei domenii de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica, diplomația culturală, domeniul dezvoltării și politica est asiatică, iar principala sa regiune de interes este Peninsula Coreeană.

Comenteaza