În ultimele luni, tensiunile dintre Phenian și Washington s-au intensificat odată cu noile teste de rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord, dar și prin schimbul de declarații acide dintre Donald Trump și Kim Jong-un. De aceea, SUA a impus pe 22 august mai multe sancțiuni companiilor din Rusia și China, ce au ajutat Coreea de Nord la realizarea programului nuclear. SUA a anunțat că dorește să îi sancționeze și pe cei care au ajutat companiile nord-coreene să aibă acces la sistemul bancar al Statelor Unite. Decizia a venit după votul Consiliului de Securitate al ONU ce implica sancțiuni mai dure impuse Phenianului. Aceasta este a cincea rundă de sancțiuni aplicată de către Statele Unite Coreei de Nord, doar pe parcursul acestui an, în urmă cu aproximativ o lună, SUA înaintând o nouă propunere de sancțiuni la Consiliul de Securitate al ONU împotriva practicilor Coreei de Nord.
Sancțiunile recente au fost impuse unui număr de 10 companii (6 chineze, 1 rusească, 1 nord-coreeană și 2 din Singapore), dar și pentru 6 cetățeni (4 de origine rusă, 1 chinez și 1 nord-coreean). SUA dorește să pună tot mai multă presiune pe Coreea de Nord, din dorința de a reduce fluxul de bani destinați dezvoltării armelor nucleare de către statul nord-coreean. Astfel, oprirea dezvoltării de arme nucleare este un element esențial pentru domolirea conflictelor dintre cele două țări. Trebuie precizat că finanțarea programului nuclear al Coreei de Nord este realizată în mare parte din vânzarea cărbunelui și a altor resurse naturale, majoritatea firmelor acuzate de comerț cu Coreea de Nord fiind de origine chineză.
În urma investigațiilor, 3 companii chineze au fost sancționate pentru faptul că au importat cărbune în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari între anii 2013-2016, vânzarea cărbunelui din Coreea de Nord fiind estimată anual la 1 miliard de dolari. Washington dorește de asemenea să recupereze suma de 11 milioane de dolari de la companii din China și Singapore, ce au favorizat sustragerea Coreei de Nord de la sancțiuni.
Trezoreria Statelor Unite ale Americii a anunțat că va continua să pună presiune pe Coreea de Nord, până în momentul în care aceasta va renunța la orice proiect de realizare al unei rachete balistice intercontinentale sau al unui program nuclear. La scurt timp, secretarul trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că nu este normal ca vreun stat să ajute Coreea de Nord să-și dezvolte programul nuclear și că SUA va continua să îi sancționeze pe toți cei care fac acest lucru.
Răspunsul Coreei de Nord nu a întârziat să apară, astfel, ministrul de externe al părții nordice, Ri Yong Ho, a spus că Nordul nu va renunța niciodată la programele de dezvoltare a unor rachete sau arme nucleare, în ciuda amenințărilor primite din Statele Unite. Nici Rusia nu pare prea fericită de noile evenimente create de către SUA, ministrul adjunct de externe rus, Sergei Ryabkov, reacționând în urma sancțiunilor impuse companiilor ruse primite printr-un mesaj scurt și clar, ce face referire la faptul că Statele Unite a făcut un nou pas în deteriorarea relațiilor cu Rusia. Totodată, Ambasada Chinei în Washington a spus că se opune sancțiunilor Statelor Unite asupra Chinei și că implementează deja rezoluțiile Consiliului de Securitate referitoare la Coreea de Nord. China a subliniat faptul că toate companiile sau indivizii implicați în finanțarea programului nuclear al Coreei de Nord vor fi cercetați și tratați conform legii interne chineze. China este pe departe cea mai supărată la aflarea noilor sancțiuni, oficialii chinezi transmițând un mesaj ferm Statelor Unite, cerând corectarea imediată a problemei create.
Rex Tillerson, secretar de stat american, și-a exprimat aprecierea asupra faptului că Phenianul nu a mai testat altă rachetă în urma sancțiunilor primite din partea Națiunilor Unite, însă declarația sa pare să fi stârnit Phenianul, 26 august fiind momentul în care Coreea de Nord a testat trei rachete cu rază medie de acțiune. Noul test a avut succes parțial, o singură rachetă eșuând. Acesta nu a fost nici pe de parte sfârșitul testelor, Nordul lansând pe data de 29 august o nouă rachetă balistică intercontinentală deasupra Insulei Hokkaido din Japonia.
Scopul principal al sancțiunilor este acela de a opri fluxul de valută către Coreea de Nord, valută ce este folosită la dezvoltarea arsenalului nuclear nord-coreean. Rămâne de văzut dacă aceste sancțiuni își vor îndeplini cu succes scopul, însă limitarea surselor de venit pe care Coreea de Nord le poate avea prin comerț exterior încetinește dezvoltarea programului nuclear al Phenianului, forțându-l pe Kim Jong-un să aloce de altundeva resursele pe care le-ar fi folosit pentru dezvoltarea de focoase nucleare și rachete balistice intercontinentale.
Cred că vremurile se vor tulbura destul de rău spre finalul anului. Pământul ” clocotește ” mișcări ample pe tot mapamondul și lucrurile nu par a se îndrepta nicăieri în lume. Anul 2018 cred că va fii un an foarte greu și dificil.
Un articol frumos elaborat și documentat. Felicitări! Andreea:)