Prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, a încheiat luna aprilie cu două deplasări importante: una în Rusia și una în Marea Britanie.
Turul său de patru zile a început pe data de 27 aprilie, în Rusia, unde Abe a avut o întâlnire cu Vladimir Putin. Aceasta este cea de-a 17-a reuniune bilaterală dintre cei doi și cea de-a treia întâlnire pe care au avut-o în ultimele șapte luni. Prima a avut loc în septembrie 2016, atunci când Abe a vizitat Rusia cu ocazia Forumului Economic pentru Orientul Îndepărtat Rus, iar cea de-a doua a avut loc ca urmare a deplasării din decembrie 2016 a președintelui rus în Japonia. În cadrul întâlnirii, cele mai importante aspecte abordate au fost cele legate de disputa teritorială din insulele Kurile și amenințările tot mai mari venite din partea Coreei de Nord.
În ceea ce privește disputa teritorială dintre Rusia și Japonia, nici în urma acestei întâlniri nu s-au înregistrat progrese notabile astfel încât să se pună capăt diferendelor și să fie semnat mult așteptatul tratat de pace dintre cele două țări. Cele două țări nu au semnat niciun tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar, în timp, problema insulelor Kurile a devenit unul dintre motivele care au amânat semnarea sa. Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitry Peskov, a declarat că problema insulelor Kurile trebuie să fie soluționată în așa fel încât să aducă avantaje atât pentru Rusia, cât și pentru Japonia, dar că, indiferent când va fi semnat tratatul, dezvoltarea cooperării economice este punctul prioritar de pe agenda celor două țări.
În acest sens, Shinzō Abe și Vladimir Putin au stabilit din nou derularea de proiecte economice pe teritoriul celor patru insule. Mai mult decât atât, în luna mai a acestui an, un grup de oficiali și oameni de afaceri japonezi urmează să se deplaseze în zonă pentru a examina oportunitățile privind viitoarele investiții în regiune. Studiul care urmează a fi realizat va implica persoane atât din mediul public, cât și din cel privat, astfel încât să se poată determina care sunt cele mai adecvate forme de cooperare.
După ce în decembrie 2016 Abe i-a vorbit lui Putin despre dorința unor foști rezidenți ai insulelor de a vizita mormintele celor dragi, președintele Rusiei a afirmat că va face demersurile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple, declarând că această acțiune va duce la crearea unei atmosfere de încredere și înțelegere între Rusia și Japonia. Vizitele vor avea loc în Kunashir și Iturup, iar ulterior, lângă insula Habomai va fi creată o zonă specială care să permită aterizarea avioanelor care vor transporta persoanele. Nu în ultimul rând, Abe a obținut și garanția că, începând din iunie, vizele pentru foștii locuitori ai insulelor vor fi eliminate.
Ca urmare a discuțiilor referitoare la disputa teritorială, Abe și Putin au decis întărirea legăturilor comerciale și economice, după ce acestea au fost afectate de decizia Japoniei de a impune sancțiuni Rusiei, ca urmare a conflictului din Ucraina. În acest sens, au fost semnate 29 de memorandumuri de înțelegere, iar președintele Vladimir Putin a menționat că cele două părți lucrează la 80 de proiecte care vor acoperi domenii precum infrastructură, energie, ecoturism, comerț și agricultură.
Atitudinea tot mai provocatoare a Coreei de Nord aduce mari îngrijorări Japoniei, drept pentru care discuțiile din cadrul întâlnirii dintre Abe și Putin au atins și acest aspect. Cei doi au cerut țărilor care sunt implicate în criza generată de acțiunile de la Phenian să evite orice demers care ar putea duce la creșterea tensiunilor legate de programul nuclear al Coreei de Nord, solicitând însă reluarea discuțiilor referitoare la acesta în formatul celor șase puteri. Legat de acest aspect, Japonia aștepta o Rusie mai implicată, dat fiind faptul că aceasta este una din țările care are totuși o relație mai apropiată cu Coreea de Nord. Cu toate acestea, președintele Rusiei s-a limitat doar la a afirma că soluția acestei probleme stă în dialogul pașnic și constructiv între părțile implicate.
Deși nici această reuniune nu a oferit rezultatele scontate, există totuși posibilitatea ca frecvența întâlnirilor dintre Shinzō Abe și Vladimir Putin să fie un semnal care să indice faptul că Tokyo și Moscova vor să pună punct final disputei teritoriale asupra Kurilelor, care nu permite deplina desfășurare a relațiilor dintre cele două țări. Cei doi lideri se vor întâlni din nou în iulie, cu ocazia summitului G20 care va avea loc în Germania, ocazie prielnică pentru a putea aborda din nou aceste aspecte.
Comenteaza