Numele său înseamnă benevolență luminată și a fost împăratul Japoniei timp de de 30 de ani, instaurând ceea ce este cunoscut ca era Heisei. Numele lui este Akihito și va fi primul împărat al Japoniei, după 200 de ani, care abdică voit. Noul său titlu va fi cel de Jōkō, iar era Heisei va lua sfârșit.
Abdicarea Împăratului Akihito se apropie cu pași repezi. Aceasta este programată pe data de 30 aprilie 2019, la trei ani după ce a declarat public că își dorește să părăsească tronul. Dorința împăratului a fost ca abdicarea să aibă loc pe data de 1 aprilie, odată cu începerea noului an fiscal în Japonia, dar apoi a a fost amânată pentru sfârșitul lunii aprilie, pentru a nu perturba alegerile locale planificate în aceeași luna. În Japonia, alegerile locale au loc o dată la patru ani, desfășurându-se, de obicei, la începutul lunii aprilie. Abdicarea Împăratului Akihito marchează un moment istoric pentru Japonia, fiind pentru prima dată, în ultimele două secole, când un împărat japonez renunță la tron din propria inițiativă. Pentru ca acestă schimbare să fie posibilă din punct de vedere legal, Dieta, parlamentul Japoniei, a fost nevoită să adopte o nouă lege specială, care să permită Împăratului Akihito să renunțe la Tronul Crizantemei.
Înainte de adoptarea actualei constituții, în mai 1947, care menționează că puterea revine poporului, precedenta constituție, Constituția Meiji, situa împăratul la rangul de zeitate, el deținând atât puterea politică, cât și pe cea militară. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial prin capitularea Japoniei, noua constituție a Japoniei a redus rolul împăratului la o putere simbolică.
Odată cu schimbarea împăratului, era Heisei va lua sfârșit, lăsând deschisă întrebarea: ce era va succede și ce va urma pentru Japonia? Chiar dacă există deja speculații, numele noii ere și simbolistica acesteia vor fi oficial anunțate abia la începutul lunii aprilie. Alegerea numelui noii ere este o problemă delicată nu doar în privința repercusiunilor la nivel cultural, cât și în ce privește relațiile Japoniei cu alte țări, în special țările vecine, într-o perioadă în care contextul geopolitic din Asia de Est este mai tensionat, în timp ce prim-ministrul Abe dorește creșterea puterii militare a țării.
Perioada Heisei reprezintă o perioada specială în istoria Japoniei, urmând perioadei Shōwa, supranumită perioada Japoniei „radiante”, care a luat sfârșit concomitent cu moartea Împăratului Hirohito, tatăl lui Akihito. Începând din anul 1989, perioada Heisei a constituit dorința Japoniei de a promova pacea și de a-și exprima regretul pentru acțiunile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În perioada Heisei, Împăratul Akihito a încercat să îndeplinească viziunea pacifistă a Japoniei prin nenumărate vizite făcute împreună cu Împărăteasa Michiko la fostele câmpuri de lupta din regiunea Asia-Pacific, unde a adus omagii victimelor războiului. Împăratul Akihito și-a exprimat regretele pentru acțiunile militare japoneze din China și din Peninsula Coreeană. Împăratul Akihito a contribuit la clădirea unei imagini pacifiste a Japoniei și la întărirea relațiilor cu Coreea de Sud și China, lăsând în urmă trecutului tumultuos, chiar și în momentele în care prim-ministrul Shinzō Abe a promovat o politică militară activă pentru Japonia.
O altă contribuție lăudabilă a Împăratului Akihito a fost și sprijinul acordat împotriva dezastrelor naturale, cuplul regal fiind prezent activ prin vizitarea zonelor afectate și a victimelor rezultate atât în Japonia, cât și în alte țări. În ultimii ani ai domniei sale, Împăratul Akihito s-a bucurat de sprijinul continuu al cetățenilor japonezi, lucru vizibil și în cadrul Discursului de Rămas Bun, ținut cu ocazia începerii Noului An. În data de 2 ianuarie 2019, Akihito a ținut acest discurs la care a participat peste 140.000 de cetățeni strânși în fața Palatului Imperial din Tokyo, pentru a audia ultimele declarații ale împăratului înainte de părăsirea tronului.
Motivul abdicării a fost explicat prin probleme de sănătate cauzate de vârsta înaintată, Împăratul Akihito declarând că din această cauză „va fi dificil să îmi îndeplinesc datoriile de simbol al statului, cum am făcut-o până acum”. Succesorul la Tronul Crizantemei va fi fiul cel mai mare al Împăratului Akihito, Prințul Naruhito, având vârsta de 58 de ani. Acesta își va exercita funcția începând cu luna mai a acestui an. Odată cu preluarea titlui de nou împărat al Japoniei, va începe și noua eră. Posibili succesori ai Prințului Naruhito ar fi: fratele mai mic al Împăratului Akihito, Prințul Hitachi; fratele mai mic al Prințului Naruhito, Akishino și Prințul Hisahito, singurul fiu al lui Akishino.
Pe termen lung, preluarea tronului de către Prințul Naruhito ar putea duce la modificarea legislației Japoniei, pentru a face succesiunea la tron mai deschisă, inclusiv pentru posibile moștenitoare. Actualmente, legislația niponă menționează că, în cazul în care o femeie din familia regală se căsătorește cu un cetățean fără rang, aceasta va pierde titlul imperial. Deși au existat demersuri în acest sens, pentru menținerea persoanelor de sex feminin în familia imperială chiar și după căsătoria mixtă, problema nu a fost încă abordată de guvernul japonez, legislația rămânând neschimbată, iar probabilitatea ca aceasta să se schimbe curând nu este încurajatoare. O posibilă explicație în întârzierea schimbării legislației cu privire la persoanele de sex feminin din familia imperială poate fi atitudinea și convingerile legiuitorilor conservatori provenind în majoritate din partidul politic dominant în Japonia, Partidul Liberal Democrat (Liberal Democratic Party – LDP), care sunt destul de rezervați cu privire la succesiunea la tron a femeilor din familia imperială și a urmașilor din căsătoriile mixte. Printre acești sceptici se numără chiar prim-ministrul Abe.
Chiar dacă abdicarea va avea loc pe 30 aprilie, încă de pe data de 12 martie a început prima ceremonie la Palatul Imperial, numită Kashikikodokoro-ni-Tăii-oyobi-sono-Kijitu-Hokoku-no-gi, din șirul celor 11 ceremonii ce însoțesc abdicarea împăratului. Ceremonii similare vor avea loc nu doar în Tokyo, ci și în alte regiuni ale Japoniei, în prefecturi precum Nara, Mie, sau orașul Hachioji. Împăratul va fi însoțit la ceremonii de Împărăteasa Michiko. Cea mai semnificativă ceremonie va fi cea din data de aprilie 30, numită Taiirei-Seiden-no-gi, când Împăratul Akihito va sta în fața poporului pentru ultima dată.
Comenteaza