Relația economică SUA-China la răscruce de drumuri

Andreea Mandiuc | 27 august 2017
Steagul SUA și cel al ... +
Steagul SUA și cel al Chinei -

În urmă cu două săptămâni, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, s-a întors din vacanța din statul New Jersey, cu scopul de a lansa în mod formal o anchetă cu privire la politicile Chinei privind proprietatea intelectuală. Ancheta urmează să fie realizată de către Biroul pentru Comerț, care va examina presupusul furt de tehnologie și proprietate intelectuală americană de către China. Aceasta este prima măsură comercială analizată de către administrația Trump în relația cu China. Oficialii administrației Trump au declarat că furtul de proprietate intelectuală ar fi estimat la 600 de miliarde de dolari pe an. China este acuzată de faptul că obligă companiile americane să formeze societăți mixte cu firme locale chineze, companiile americane fiind astfel nevoite să dezvăluie anumite secrete referitoare la tehnologiile lor. Oficialii chinezi au negat acuzațiile lui Trump.

Pe baza secțiunii 301 a Legii Comerțului din 1974, Robert Lighthizer, reprezentantul de comerț al SUA, a lansat oficial pe 19 august investigația asupra problemelor de drepturi de proprietate intelectuală ale Chinei. Această lege a fost extrem de rar folosită până în prezent, permițându-i lui Donald Trump să impună „tarife unilateral sau alte restricții comerciale”, acestea având ca scop protecția industriei americane. „Acesta este doar începutul investigațiilor”, conform declarațiilor lui Trump. Nu este cunoscut momentan modul în care va alege Donald Trump să sancționeze China în urma investigațiilor, acestea putând să fie aplicate doar unor companii sau putând fi mai generale. Donald Trump a afirmat că această anchetă vine ca măsură de protecție pentru cetățenii americani, ce sunt „exploatați” de China.

Acuzațiile lui Trump au creat un șir lung de reacții atât în Statele Unite, cât și în China. Ministerul de Comerț al Chinei a insistat să spună că dacă SUA va aplica sancțiuni asupra Chinei și va afecta relațiile comerciale, China va lua la rândul ei măsuri. Ziarul China Daily a afirmat în cadrul unui editorial că investigațiile începute de către Statele Unite ale Americii nu fac altceva decât să distrugă relațiile dintre cele două țări. În schimb, Donald Trump a declarat că dacă China va ajuta în rezolvarea conflictului cu Coreea de Nord, se va gândi la o rezolvare a conflictului legat de comerț și va avea o abordare diferită.

Cele două țări au beneficii una de pe urma celeilalte prin acordurile comerciale, iar orice declarație sau anchetă poate distruge buna funcționare a economiilor acestora. Ministerul de Comerț al Chinei a afirmat că problema raportată de Statele Unite ar trebui rezolvată prin „dialog și consultare”, astfel încât să nu se ajungă la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări.

O altă problemă cu noua investigație a SUA și posibilele tarife impuse împotriva Chinei este că acestea ar reprezenta o încălcare a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, din care ambele țări fac parte. Decizia lui Trump de a apela la măsuri unilaterale, spre deosebire de procedurile de arbitraj ale Organizației Mondiale a Comerțului ar putea duce la o decizie mai rapidă, dar pune în pericol legitimitatea acestei decizii și face posibil un război comercial între China și SUA, dacă Beijingul va contracara, la rândul său, cu tarife vamale.

Conform lui Jacob Parker, vicepreședinte al U.S. – China Business Council din Beijing, este totuși destul de devreme să ne gândim la efectele pe care le va avea ancheta asupra relațiilor economice dintre Statele Unite ale Americii și China. Guvernul american dorește să găsească modalități prin care să rebalanseze relația de comerț cu China, dar acest lucru nu va fi deloc ușor de realizat.

| 27 august 2017|Categories: China, Economie, Statele Unite|Tags: , , , |2 Comments

Despre autor:

Andreea Mandiuc este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes sunt relațiile dintre China și Uniunea Europeană, cultura și tradițiile din Indonezia, dar și evoluțiile din Peninsula Coreeană.

2 Comentarii

  1. Constantin M 1 septembrie 2017 at 1:01 am - Reply

    Felicitări?

  2. Mandiuc Daniela 1 septembrie 2017 at 4:28 pm - Reply

    Se vede ca te-ai documentat temeinic pentru acest subiect delicat.Felicitari si bafta in continuare.

Comenteaza