Ultimele două săptămâni au fost marcate de dispute și amenințări între Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord. Totul a început de la declarația lui Donald Trump, ce a amenințat Phenianul, capitala Coreei de Nord, că va răspunde următoarelor provocări cu „foc și furie”. În urma acestei declarații, Kim Jong-un a amenințat și el Statele Unite ale Americii că va lansa 4 rachete cu rază medie de acțiune care vor zbura deasupra Japoniei și vor cădea la 30-40 de km de insula Guam.
Situată între Filipine și Hawaii, insula Guam este un teritoriu aflat sub administrarea Statelor Unite ale Americii și are o populație de 160.000 de locuitori. Pe teritoriul acesteia se află baze militare americane ce ocupă aproximativ un sfert din teritoriul insulei, adăpostind circa 7.000 de soldați. Pe insulă se află și un sistem de apărare anti-rachetă, THAAD.
În ciuda amenințărilor primite, Trump a continuat să răspundă provocărilor venite din partea lui Kim Jong-un prin diverse declarații ce vorbesc despre pregătirea armatei americane pentru un eventual atac, dar și declarații ce indică faptul că dacă insula Guam este atacată, liderul Coreei de Nord va regreta profund acțiunea.
În tot acest timp, Japonia se pregătește pentru orice eventual atac din partea Coreei de Nord, conform declarației Ministerului Apărării. Acest lucru se datorează faptului că guvernul japonez este precaut și dorește să coopereze cu Statele Unite și alte țări, pentru a se putea apăra de un posibil atac al Coreei de Nord. Secretarul apărării al SUA, James Mattis, a spus că amenințarea primită din partea Coreei de Nord trebuie tratată cu seriozitate și că poate să se ajungă în orice moment la război.
Trump a avut o discuție telefonică cu Xi Jinping, președintele Chinei, pentru a discuta pe baza evenimentelor întâmplate în Coreea de Nord și noile amenințări ale acesteia. Astfel cei doi președinți au ajuns la concluzia că este necesară stoparea amenințărilor din partea Coreei de Nord și rezolvarea conflictului pe cale pașnică.
În încercarea de a găsi o soluție la conflictul din Peninsula Coreeană, generalul american Joseph Dunford, șeful Statului Major al armatei SUA, a vizitat Coreea de Sud în urmă cu câteva zile, pentru a se întâlni cu președintele Moon Jae-in. Dunford a declarat că vizita sa a avut un dublu scop, acela de a arăta o deschidere mai mare și transparență față de aliații americani din regiune și totodată de a preveni neînțelegerile din partea Chinei asupra intențiilor Pentagonului.
Amenințarea cu lansarea unor rachete care să aterizeze în apropiere de insula Guam nu este nici pe departe singura amenințare făcută de către Coreea de Nord, aceasta lansând în urmă cu o lună prima rachetă balistică intercontinentală ce ar putea atinge Alaska.
Schimbul de declarații bombastice dintre Trump și Kim Jong-un a fost atent urmărit de statele din Europa. Moscova s-a declarat îngrijorată de viitoarele acțiuni, iar Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a spus că nu va ajuta cu nimic faptul că cei doi președinți se atacă în declarații.
Conform lui Robert Carlin, fost analist în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA), Coreea de Nord nu pare a fi pregătită de un război împotriva Statelor Unite ale Americii, iar tot ceea ce pare să facă aceasta este de a agita spiritele din dorința de a-și manifesta puterea. Experții spun că este puțin probabil ca țara să plănuiască un război, dat fiind faptul că urmează sezonul recoltelor, iar acest lucru ar însemna că foametea ar crește, iar populația va avea un trai din ce în ce mai scăzut. De asemenea, un al doilea motiv pentru care Coreea de Nord nu ar ataca Guam este faptul că racheta poate eșua sau ar putea oricând să fie doborâtă de către sistemele anti-rachete ale Statelor Unite ale Americii. Joseph Bermudez, analist și fondator al KPA Associates, a afirmat că racheta pe care plănuiește Coreea de Nord să o lanseze, Hwasong-12, ar fi avut până în prezent 4 teste, dintre care unul singur ar fi fost reușit. Hwasong-12 este o rachetă de rază medie ce ar putea atinge o distanță de 4.800 de km.
Cu toate că retorica lui Kim Jong-un a alarmat SUA și mediul internațional, tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord s-au mai domolit imediat ce Kim Jong-un a declarat că va opri momentan planurile legate de lansarea rachetelor în apropiere de insula Guam. Răspunsul lui Donald Trump nu a întârziat să apară, declarând că decizia inițială a Coreei de Nord de a lansa rachetele în apropiere de Guam ar fi afectat ambele părți.
Tensiunile tot mai crescânde dintre Coreea de Nord și SUA au atins punctul culminant odată cu declarațiile făcute în ultimul timp de ambele părți. Dacă Trump a vorbit despre atacarea Coreei de Nord cu „foc și furie”, Kim Jong-un a amenințat teritoriul american din Asia-Pacific, insula Guam. Chiar dacă ambele părți au adoptat până la urmă un ton mai puțin belicos, tensiunile rămân ridicate în peninsulă, cu atât mai mult cu cât urmează exerciții militare între SUA și Coreea de Sud, care în fiecare an cauzează o reacție dură a Coreei de Nord.
Scurt si la obiect.Iti urez bafta in continuare.