Peninsula Coreeană: 13-19 iunie 2016

RISAP | 20 iunie 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Politică externă și de securitate

Coreea de Sud și SUA continuă operațiunile de înlăturare a vaselor de perscuit chineze

Coreea de Sud și SUA și-au reînceput operațiunile navale de înlăturare a vaselor chineze care pescuiesc în apele neutre dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. În urmă cu o săptămână, operațiuni similare au dus la capturarea a două vase chineze, în timp ce altele au fugit către Coreea de Nord.

Statul nord-coreean critică acțiunile întreprinse de Coreea de Sud și SUA, desemnându-le drept provocatoare. Răspunsul Coreei de Sud a fost acela că operațiunile respectă procesul legal, Coreea de Nord fiind informată în prealabil de acțiunile întreprinse de statul sud-coreean și cel american.

Sursă: The Korea Times, Yonhap

Coreea de Nord continuă atacurile cibernetice asupra Coreei de Sud

Coreea de Sud a anunțat că statul nord-coreean a hack-uit peste 140.000 de computere din cadrul a 160 de companii sud-coreene. Coreea de Nord pare a dori să lanseze un atac de amploare, codul malware imprimat calculatoarelor favorizând coordonarea unui atac cibernetic de proporții.

Aparent, hackerii nord-coreeni au pătrus și în calculatoarele companiei aerospațiale sud-coreene și au furat schița unor motoare de avion F-15 Eagle.

Coreea de Sud este o victimă permanentă a atacurilor cibernetice din partea Coreei de Nord, deși aceasta din urmă neagă aceste acuzații.

Sursă: Reuters, The Daily Beast

Sud-coreean vinovat de explozia de la Yasukuni

Un sud-coreean în vârstă de 28 de ani, suspectat că ar fi plasat în noiembrie, anul trecut, o bombă în toaleta altarului de la Yasukuni, și-a recunoscut recent vina. Acesta a fost arestat în luna decembrie, recunoscând că a vrut să plaseze bomba în holul central al altarului, dar, datorită securității, nu a reușit să-și ducă planul la bun sfârșit, optând pentru toaleta publică.

Altarul Yasukuni este un monument comemorativ care celebrează soldații japonezi morți în războaie, inclusiv pe cei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unii dintre aceștia catalogați în exteriorul Japoniei drept criminali de război. Acest lucru atrage nemulțumirile statelor din Asia care au suferit din cauza Japoniei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, printre acestea aflându-se și Coreea de Sud.

Sursă: Yonhap

Coreea de Nord se întâlnește cu marile puteri la Beijing

Coreea de Nord va participa la Dialogul de Cooperare al Asiei de Nord-Est (Northeast Asia Cooperation Dialogue) care va avea loc între 21-23 iunie la Beijing. Este pentru prima dată din 2012 când Coreea de Nord a acceptat să  se întâlnească cu oficiali din China, SUA, Rusia, Japonia, Coreea de Sud. Specificul acestei întâlniri este dat de faptul că participanții sunt formați din actori guvernamentali, dar și experți civili care discută modalitățile de rezolvare a conflictelor din zonă.

Sursă: The Peninsula

Uganda nu mai are staționate trupe militare nord-coreene pe teritoriul său

Uganda a cerut Coreei de Nord să-și retragă cele 60 de trupe de pe teritoriul său, ca urmare a înțelegerii pe care a avut-o cu președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye – aflată într-un tur în Africa. De cealaltă parte, Coreea de Nord a afirmat că și-a retras trupele de pe teritoriul Ugandei, întrucât contractul a expirat.

Între timp, șeful forțelor de spionaj din Uganda se află în Coreea de Sud pentru o întâlnire cu omologul său sud-coreean și câțiva oficiali din domeniul securității.

Sursă: Yonhap, The Monitor

Rusia susține denuclearizarea Coreei de Nord

În cadrul unei conferințe de presă susținute de ministrul de externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, și de cel al Rusiei, Sergey Lavrov, cu ocazia vizitei lui Yun în Rusia, statul rus a confirmat că susține denuclearizarea Coreei de Nord și se alătură eforturilor statelor ONU de a impune sancțiuni statului nord-coreean.

Sursă: Yonhap

Submarin american în vizită în Coreea de Sud

Submarinul american USS Mississippi (SSN-782) a ancorat în portul Busan din Coreea de Sud. Submarinul face parte din 2012 din Flota Pacificului a Statelor Unite și, deși nu se știe perioada pentru care va rămâne în Coreea de Sud, se pare că acesta va participa la o serie de exerciții militare comune între Coreea de Sud și SUA.

Sursă: Yonhap

Colaborări pentru construirea de elicoptere Surion

Compania coreeană Korea Aerospace Industries Ltd. va colabora cu Airbus Helicopters pentru a construi aproximativ 250 de elicoptere navale de tipul Surion KUH-1. Elicopterele vor fi folosite pentru operațiuni maritime de detectare și atacare a unor nave sau submarine.

Sursă: Yonhap

Marina sud-coreeană și-a îmbogățit arsenalul

Marina Coreei de Sud a primit prima tranșă de elicoptere de luptă anti-submarină AW159. Cele patru elicoptere fac parte dintr-o comandă mai mare, de opt astfel de aeronave, construite de firma anglo-italiană Leonardo-Finmeccanica.

A doua transă de elicoptere va fi trimisă în Coreea de Sud până la sfârșitul anului 2016.

Sursă: IHS Jane’s 360

Resturi de rachetă pe coastele Japoniei

Posibile resturi ale unor rachete nord-coreene par a fi fost duse de Ocean pe țărmul Japoniei, în apropierea prefecturii Tottori. Deși nu este clar dacă bucata de metal a fost a unei foste rachete nord-coreene, cele mai multe voci susțin această variantă.

Sursă:  Asahi Shimbun

Politică internă

Park Geun-hye cere revitalizarea sectorului public

Președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a cerut, în cadrul unei întâlniri cu guvernul și liderii unor companii de stat, o revitalizare a sectorului public ca element de pornire pentru introducerea unor reforme în mediul privat.

Încă din 2013, Park duce o companie de reformare a organizațiilor publice prin care încearcă reducerea datoriei, îmbunătățirea managementului și crearea unui sistem de salarizare care să micșoreze rata șomajului în rândul tinerilor.

Sursă: Yonhap

Dezbateri privind modificarea Constituției în Coreea de Sud

Președintele parlamentului din Coreea de Sud a readus în discuție amendarea Constituției, pentru a se plia mai bine cu nevoile și cerințele unei democrații precum  este Coreea de Sud. Modificarea Constituției trezește numeroase dezbateri în statul sud-coreean, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost ultima dată amendată în 1987, când mandatul președintelui a fot limitat la unul singur, pentru o perioadă de 5 ani.

În timp ce guvernul și președinția se opun unor astfel de propuneri, susținând că vor să atragă atenția de la reformele economice sau alte probleme, parlamentarii doresc să balanseze puterea, mutând-o din mâna președintelui către un al doilea forum executiv.

Sondajele arată că majoritatea populației susține modificări aduse Constituției.

Sursă: Yonhap

Economie

Probleme la Daewoo

După ce în urmă cu o săptămână, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. intra sub investigația Agenției de Audit din Coreea de Sud, aceasta a descoperit o fraudă de 1,27 de miliarde de dolari.  Managementul defectuos care a permis implementarea unor proiecte nesustenabile, cât și bonusuri salariale au dus la mărirea datoriei companiei Daewoo Shipbuilding și la generarea unei crize în cadrul Daewoo.

Sursă: Yonhap

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza