Ministrul de externe sud-coreean în vizită în România

RISAP | 25 februarie 2017
Semnarea unui memorandum de înțelegere ... +
Semnarea unui memorandum de înțelegere între ministerele de externe ale României și Coreei de Sud -

Pentru trei zile, începând cu 19 februarie, ministrul de externe al Coreei de Sud,Yun Byung-se, aflat în Europa pentru un tur diplomatic care a început cu summitul miniștrilor de externe G-20 din Germania, a făcut un mic popas în România. Aici, a fost primit de ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, și a avut ocazia să se întâlnească cu prim-ministrul Sorin Grindeanu și cu președintele Klaus Iohannis. Aceasta a fost prima vizită oficială a unui ministru de externe sud-coreean din ultimii 15 ani.

Conform declarațiilor celor doi miniștri, făcute publice de MAE, România și Coreea de Sud s-au angajat să continue buna colaborare pe care au dezvoltat-o până acum, semnând un memorandum de înțelegere privind colaborarea între ministerele de externe ale celor două state.

Coreea de Sud este primul stat din Asia de Est cu care România a semnat un parteneriat strategic,  ce prevede dezvoltarea și fructificarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două state, creșterea investițiilor sud-coreene în România și schimburi în domeniul cultural, educațional și științific. Acest parteneriat strategic nu iese în evidență doar pentru România, ci și pentru Coreea de Sud, România fiind singurul partener strategic al Seulului din Europa de Est. Acest lucru ar trebui să fie privit ca un avantaj de care statul român să profite, având în vedere că, așa cum a menționat și ministrul de externe sud-coreean, România poate fi o poartă de acces către Europa a produselor și companiilor sud-coreene.

Până acum 224 de companii sud-coreene au investit în România, dintre care cele mai cunoscute sunt Daewoo care operează la Mangalia, Doosan la IMGB și Samsung la Târgoviște. Toate aceste companii au adus investiții de 202 milioane de dolari în 2015 în România, dar există suficiente oportunități pentru noi investiții ale Coreei de Sud în România. Un plus îl oferă și statutul de membru al Uniunii Europene deținut de România, fapt ce îi permite să valorifice beneficiile oferite de Acordul de Comerţ Liber încheiat între Uniunea Europeană şi Republica Coreea în 2011.

Ministrul de externe Yun Byung-se a pus un accent deosebit și pe suportul pe care România l-a arătat Coreei de Sud în lupta acesteia cu amenințarea nucleară ridicată de Coreea de Nord. Cum vizita lui Yun a avut loc la opt zile după un nou test balistic al Coreei de Nord, România, prin vocea președintelui Iohannis, a prim-ministrului Grindeanu și a ministrului Meleșcanu, a reiterat susținerea acordată de partea română Coreei de Sud în combaterea acțiunilor beligerante ale Coreei de Nord, prin susținerea sancțiunilor impuse de ONU și prin prin închiderea biroului comercial nord-coreean din România.

Importanța Coreei de Sud pentru România este dată de potențialul mare de investiții avut de companiile sud-coreene. Iar domenii ca infrastructura, energia, sănătatea și zona IT par a fi cele mai interesante arii pentru sud-coreeni.

Chiar dacă economia Coreei de Sud se confruntă cu o ușoară stagnare, iar unele companii, ca Daewoo, se confruntă cu situații dificile, extinderea companiilor coreene în Europa, una dintre principalele piețe ale produselor sud-coreene, poate fi urmărită și atrasă de România, a cărei poziție geografică și apartenență la UE o face o destinație propice pentru astfel de investiții.

| 25 februarie 2017|Categories: Geopolitică, Peninsula Coreeană, România-Asia|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza