Politică externă și de securitate
Japonia va ajută statele din Asia de Sud-Est să își protejeze securitatea
Ministrul Apărării din Japonia, Gen Nakatani, a declarat într-un discurs, cu ocazia Dialogului Shangri-La din Singapore, că Japonia va ajuta statele din Asia de Sud-Est să își întărească forțele de apărare, pentru a face față „acțiunilor unilaterale, periculoase și coercitive din Marea Chinei de Sud”. Deși Nakatani nu a menționat numele Chinei, s-a subînțeles că oficialul japonez a făcut referire la guvernul chinez. Japonia va efectua antrenamente comune cu statele din Asia de Sud-Est, va colabora cu acestea în dezvoltarea de noi echipamente și va contribui la îmbunătățirea capacității de supraveghere a acestor țări.
Nakatani a mai cerut ca toate statele să respecte viitoarea decizie a unui tribunal internațional în cazul disputelor din Marea Chinei de Sud, intentat Chinei de Filipine. A fost din nou o referință la China, care a afirmat în repetate rânduri că nu va respecta decizia, considerând procesul ca fiind ilegal.
Tot cu ocazia Dialogului Shangri-La, Nakatani s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean, iar cei doi oficiali au anunțat înființarea unei linii telefonice directe între comandamentele armatelor celor două țări. Japonia și Coreea de Sud vor împărtăși și informații, prin intermediul acordurilor bilaterale pe care cele două țări le au cu SUA, care va juca rolul de intermediar în acest flux informațional.
Noi probleme pentru armata americană în Okinawa…
La doar câteva săptămâni de scandalul declanșat de uciderea unei tinere japoneze de un angajat al unei baze militare americane, armata SUA se confruntă cu un nou gest ilegal. Un militar staționat tot pe insula Okinawa (care adăpostește majoritatea forțelor militare americane staționate în Japonia) a condus după ce a consumat alcool și a provocat un accident în care au fost implicate două alte mașini. Deși nimeni nu a murit, incidentul a creat noi problem diplomatice pentru SUA, marinarul fiind arestat. Acest incident a venit într-o perioadă de 30 de zile de doliu declarată de forțele americane în care militari ar fi trebuit să își arate respectul față de victima japoneză.
Sursă: Reuters
…în timp ce SUA și Japonia încearcă să găsească soluții
Secretarul american al apărării, Ashton Carter, s-a întâlnit cu omologul său Gen Nakatani cu ocazia Dialogului Shangri-La, cei doi discutând despre revizuirea statului angajaților civil din bazele americane din Japonia. Acordul din cele două țări care reglementează prezența militară americană prevede că militarii americani nu pot fi judecați în Japonia pentru crime comise în timpul serviciului.
Sursă: The Japan Times
Japonia și teama față de lansările de rachete ale Coreei de Nord
Japonia și-a alertat, pe 30 mai, militarii să fie pregătiți pentru o posibilă lansare de rachetă din parte Coreei de Nord, după ce și Coreea de Sud a detectat semen ale unei posibile lansări.
Coreea de Nord a lansat o rachetă de rază intermediară, dar lansarea a fost un eșec, racheta explodând pe lansatorul mobil.
Sursă: Reuters
Politică internă
Abe a decis să amâne creșterea taxei pe vânzări până în 2019
Așa cum se zvonea, prim-ministrul Shinzō Abe a decis să amâne creșterea taxei pe vânzări până în 2019. Abe a mai amânat o dată această majorare, promițând că o a doua amânare nu va veni decât în condițiile unui dezastru natural de proporții sau ale unei crize economie precum cea din 2008. Partidele de opoziție au criticat această decizie a lui Abe, care a recunoscut la rândul său că și-a încălcat promisiunea, întrucât economia mondială nu se află în criză. Abe a încercat însă să se apere, susținând că economia globală este într-o stare fragilă, iar Japonia nu poate risca să intre într-o recesiune. Prim-ministrul a mai declarat că alegătorii se vor pronunța în legătură cu decizia sa, cu ocazia alegerilor parțiale pentru camera superioară a parlamentului, din luna iulie. Majorarea taxei era văzută de mulți alegători în termeni negativi, deși unii economiști o promovau ca fiind necesară pentru reducerea deficitelor bugetare și a datoriei publice.
Sursă: The New York Times, The Asahi Shimbun
Moțiune anti-Abe
După ce guvernul lui Shinz Abe a mai amânat încă o dată creșterea taxei pe vânzări de la 8 la 10%, partidele de opoziție au depus o moțiune de cenzură, exprimându-și dezacordul față de acțiunile guvernului Abe și de politicile Abenomics. Partidul Democrat, Partidul Comunist Japonez, Partidul Social-Democrat și Partidul Vieții Oamenilor și Taro Yamamoto și Prietenii au fost partidele care au depus moțiunea în camera inferioară a parlamentului, iar în aceeași zi, coaliția de guvernământ formată din Partidul Liberal Democrat și Komeito au votat împotriva moțiunii, pe care au respins-o.
Sursă: The Asahi Shimbun
Guvernatorul din Tokyo sub asediu pentru cheltuielile sale generoase
Yōichi Masuzoe, guvernatorul din Tokyo, și-a cerut scuze publicului pentru cheltuielile sale exagerate, în urma unui scandal care a atras atenția publicului. Masuzoe, ales în februarie 2014, și-a cerut scuze cetățenilor din Tokyo pentru „multele probleme produse de costurile vizitelor sale externe”. Masuzoe a efectuat vizite în Londra și Paris, alături de 20 de oficiali, cazându-se în hoteluri de lux, plătind în schimb peste 300.000 de dolari. Precedentul guvernator din Tokyo demisionase după un scandal financiar.
Sursă: The Guardian
Legea femeilor divorțate amendată
O nouă lege în Japonia oferă dreptul femeilor divorțate să se recăsătoarească oricând după divorț. Până de curând, femeile trebuiau să aștepte cel puțin 6 luni pentru a se putea recăsători, pe când bărbații nu aveau nicio interdicție. Un amendament a fost adus legii, după ce o japoneză a contestat-o la Curtea Supremă, care a catalogat-o drept neconstituțională și a impus modificarea sa de către parlamentul japonez. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să aștepte 100 de zile înainte de a se recăsătorii, pentru ca tatăl să poată fi identificat mai ușor.
Sursă:ABC
Lege anti-incitare la ură
Japonia a dat o lege nouă împotriva raliurilor care incită la ură. Recent, Agenția Națională de Poliție din Japonia a ordonat tuturor prefecturilor să aplice această lege, întrucât ea a intrat în vigoare pe 3 iunie. Chiar dacă legea interzice folosirea limbajului licențios și acte de rasism sau ură, aceasta nu stipulează și modul de interzicere a acestor comportamente sau pedepse impuse.
Sursă: The Asahi Shimbun
Economie
Suzuki a intrat în atenția autorităților japoneze
După scandalul în care a fost implicată Mitsubishi Motors, din cauză că a falsificat datele privind consumul mașinilor sale, o altă companie japoneză a intrat în vizorul autorităților: Suzuki Motors. Pe 3 iunie, oficiali ai Ministerului Transporturilor au descins la sediul Suziki, pentru a investiga posibilitatea că Suzuki a folosit la rândul său teste incorecte în determinarea consumului de combustibil al mașinilor produse. Suzuki a recunoscut deja că a folosit teste greșite, dar susține că datele finale au fost corecte.
Sursă: Reuters
Softbank vinde o parte din acțiunile Alibaba
Compania de internet și telecomunicații Softbank va vinde acțiuni în valoare de 7,9 miliarde de dolari pe care le deține la compania chineză Alibaba, pentru a strânge fonduri ca să-și reducă datoriile. Este cea mai mare vânzare de acțiuni Alibaba de către Softbank, de când a început să investească în compania chineză, în 2000. Cu toate acestea, cele două companii își vor păstra parteneriatul strategic, președintele și directorul executiv al Softbank, Masayoshi Son, va rămâne director la Alibaba, pe când Jack Ma, directorul executiv al Alibaba, va rămâne în consiliul director al Softbank.
Sursă: The Asahi Shimbun
Uber a intrat în Japonia
Orașul în care Uber a pătruns este Tango, un oraș care are o populație îmbătrânită și unde nu există nicio companie de taxi. Chiar dacă are o populație de doar 5.500 de locuitori, Tango pare a fi o mină de aur pentru Uber, având în vedere că locuitorii, în cea mai mare parte învârstă, nu au mijloace de transport în comun, în afară de un autobuz oferit de un ONG, dar pentru care trebuie făcută o rezervare cu o zi înainte.
Sursă: Fortune
Toyota și numărul mașinilor rechemate în fabrică
Toyota a făcut public numărul mașinilor pe care le-a rechemat în fabrică, din cauza problemelor cauzate de airbag-urile Takata. Numărul acestora se ridică la 490.000.
Sursă: Reuters
Importurile de carne de vită din Australia, suspendate
Japonia a suspendat temporar importul de carne de vită din Australia, după ce numeroase cantități de carne au fost găsite infestate cu Paratuberculoză.
Japonia este al nouălea cel mai mare importator de carne de vită din Australia.
Sursă: ABC
Societate
Băiatul abandonat în pădure a fost găsit în viață
Băiatul abandonat în pădure de părinți, drept pedeapsă pentru că avea un comportament necivilizat, a fost găsit în viață după șase zile. Băiatul în vârstă de 7 ani a fost găsit, din întâmplare, de către doi soldați japonezi, în apropierea unei baze militare a Forțelor Speciale de Autoapărare japoneze, în sudul insulei Hokkaido. Băiatul a reușit să supraviețuiască doar cu apă timp de 6 zile, adăpostindu-se într-o clădire a unității militare.
Sursă: The Asahi Shimbun
Comenteaza