India, Japonia și SUA și exercițiile militare Malabar

Anjie Goh | 12 august 2017
Nave americane, indiene și japoneze, ... +
Nave americane, indiene și japoneze, incluzând portavioane ale Statelor Unite și Indiei, participând la exercițiul Malabar, în iulie 2017 -

Exercițiile militare navale Malabar au o istorie relativ îndelungată, având în vedere fluctuațiile relațiilor internaționale din ultimii 20 de ani. Astfel, în 1992 au fost puse în discuție pentru prima dată aceste antrenamente navale care presupun colaborare internațională, acestea fiind inițial exerciții bilaterale între India și SUA, constând în exerciții de apărare împotriva submarinelor și exerciții de tipul RAS (Replenshiment at sea) – transferul de muniție, combustibil și alte resurse între nave, în timp ce acestea se deplasează.

Cu timpul, antrenamentele au devenit tot mai complexe și prezintă tehnică militară avansată, astfel că în 2005 forțele militare navale indiene și americane au simulat 24 de ore de război pe mare. Celor două state ce au întreprins proiectul, India și SUA, li s-au alăturat și Singapore și Australia, dar ca membri nepermanenți, în timp ce, în 2015 Japonia a devenit membru permanent al acestor exerciții militare.

Un alt moment important în istoria antrenamentelor militare Malabar a fost anul 2007, când pentru prima dată au participat și alte țări în afara de cele două fondatoare a ale proiectului. De asemenea, tot atunci exercițiile militare au fost ținute pentru prima dată în afara Oceanului Indian, ele fiind organizate în zona insulei Okinawa (Japonia). Impresionantul antrenament a fost ținut cu 25 de nave de război, dintre care 13 au aparținut armatei SUA, la acel moment exercițiul fiind controversat și din cauza protestelor partidelor de stânga din India care au fost la un pas de a obține amânarea exercitiilor militare. De asemenea, China, deși nu a prezentat în mod public niciun punct de vedere, a trimis o notă diplomatică celor 4 state (SUA, Australia, India, Japonia) pentru a cere informații cu privire la cooperarea dintre acestea. Toate aceste evenimente aveau loc în contextul în care China încerca să obțină acces în Golful Bengal și era în relații de cooperare năvală cu Bangladesh și Myanmar.

Anul acesta, exercițiile militare Malabar au fost realizate cu 95 de avioane, 16 nave și două submarine, fiind primul an în care India și SUA participă cu un portavion, iar Japonia cu o navă destinată elicopterelor. Forțele navale indiene au trimis portavionul INS Vikramaditya, SUA a adus portavionul USS Nimitz, iar Japonia nava JZ Izumo. Pe lângă faptul că și-au expus portavioanele impresionante, marina indiană a trimis avionul de supraveghere maritimă P-81, iar armata americană a trimis avionul P8A-Posseidon.

Exercițiile de anul acesta sunt la cea de-a XXI-a ediție, fiecare dintre cele trei state având o contribuție considerabilă, având în vedere faptul că și-au prezentat tehnica militară și au efectuat operațiuni de apărare comune împotriva atacurilor marine și subacvatice. Deși mai puțin controversat decât în ediția din 2007, când s-a discutat mult despre poziția pe care China o are cu privire la acest antrenament, nici anul acesta antrenamentul militar Malabar nu a rămas lipsit de interpretări.

Momentul acestui antrenament este unul cu potențial controversat dat fiind contextul internațional sensibil în care apare. În prezent, China încercă să își sporească influența în Oceanul Indian, iar unii analiști vestici cataloghează aceste acțiuni ca făcând parte din teoria ,,String of pearls”. În același timp, dată fiind și problema disputatei dintre India și China asupra regiunii Doklam, temerile unor analiști chinezi care consideră că exercițiile militare sunt demonstrații de forța, și-ar putea găsi astfel justificarea. Având în vedere aceste tensiuni, China ar putea suspecta exercițiile militare Malabar ca fiind ,,demonstrații de forță” și de cooperare militară internațională arătate de India.

Cu toate acestea, dacă privim în retrospectivă observăm că antrenamentele Malabar sunt deja o tradiție ce continuă încă din 1992 și că relațiile de cooperare militară internațională ale Indiei sunt relativ vechi și stabile, nefiind ocazionate de vreun eveniment actual.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Guvernului Chinez, Geng Shuang a exprimat un punct de vedere conform căruia statul chinez își exprimă dorința adresată statelor participante de a păstra neutralitatea exercițiilor militare și poziția echidistanta față de China: ,,Nu avem nicio obiecție fată de relațiile bilaterale și cooperarea normală dintre țările relevante, dar sperăm că acest tip de relație și cooperare nu vor fi direcționate către niciun stat terț și că vor contribui la pacea și stabilitatea regională”.

Astfel că, în anul 2017, la 10 ani de la momentul când China trimitea notă diplomatică către țările participante la acest eveniment militar de anvergură pentru a solicita informații, relațiile diplomatice par a fi mai relaxate, chiar și în contextul în care între India și China există anumite dispute. Vara acestui an a fost pusă sub semnul exercițiilor militare navale, țările asiatice expunându-și tehnica militară și armamentul, iar portavioanele au fost principalele ,,atracții” acestor exerciții.

| 12 august 2017|Categories: Asia de Sud, Securitate|Tags: , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Anjie Goh este fost intern RISAP. Domeniile sale principale de interes sunt relațiile internaționale și economia internațională în Asia, având un interes special pentru China, Singapore și Vietnam.

Comenteaza