Hangzhou: unde tradiția întâlnește modernitatea

Hangzhou, supranumit „paradisul de pe Pământ”, este orașul din China în care gloria istoriei chineze întâlnește gloria tehnologiei perioadei contemporane. Străjer al culturii, alături de Nanjing, dar și al tehnologiei și modernismului, alături de Shanghai, Hangzhou creează cu cele două orașe un triunghi isoscel care acoperă o zonă ce îmbină perfect dinamismul tehnologic cu profunzimea  și frumusețea culturii chineze.

Capitala Regatului  Wuyue (Perioada celor 5 Dinastii și 10 Regate), mai apoi capitala dinastiei Song de Sud (1132) și punctul terminus al Marelui Canal, Hangzhou este văzut ca leagănul civilizației chineze din sud.  Mărturie a acestei etichetări stă numele unor renumiți poeți, artiști, învățați, chiar și călători ca Marco Polo, istorisirile ca „Legenda Șarpelui Alb” sau  cea a lui „Liang Shanbo și  Zhu Yingtai”, dar și numeroasele atracții turistice, care prind Hangzhou într-o pânză  mitică de peisaje de basm  și de cunoaștere a istoriei.

Parcul Național Xixi, Marele Canal, Lacul de Vest (Xī Hú), Râul Qiantang sunt doar câteva din atracțiile natural ale orașului Hangzhou care îi dau alura de ținut al apelor. La ele se mai adaugă Pagodele Leifeng, Liuhe și Baochu, Templul Yue Fei și Templul lui Confucius, cât și mai noile clădiri care formează Hangzhou Qianjiang CBD (Central Business District) – pentru a crea fuziunea perfectă între vechi și nou.

Dar Hangzhou nu se limitează doar la monumentele vechi și noi, ci este și un loc al experienței. După ce te-ai luat la întrecere cu valurile Lacului de Vest, Hangzhou te îndeamnă să te menții în formă folosind bicicletele pe care le poți închiria la prețuri modice, ca parte a sistemului public de transport cu bicicleta, pe care orașul îl promovează intens. Iar, după efortul depus, nimic nu poate fi mai revigorant ca băutul ceaiului verde Longjing (cel mai scump ceai verde din lume, originar din Hangzhou) alăturat unor mâncăruri tradiționale precum cea cu creveți și ceai verde.

Hangzhou nu este doar leagănul culturii chineze, ci și leagănul tehnologiei, fiind sinonim cu acasă pentru compania Alibaba și locul de baștină al fondatorului Alibaba, Jack Ma.

Astfel, cum tradiționalul și pitorescul îmbrățișează tehnologia și modernitatea, Hangzhou a devenit punctul nodal al marilor state ale lumii, găzduind începând cu 4 septembrie 2016 Summitul G20. Încă nu putem să spunem clar dacă Hangzhou va influența Summitul G20 sau dacă Summitul G20 va influența Hangzhoul, dar un lucru ne poate da un indiciu: îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și China în anii 1972 a fost posibilă datorită orașului Hangzhou. Mai exact, atunci când negocierile privind adoptarea unui comunicat China-SUA (Comunicatul de la Shanghai), cu ocazia vizitei lui Richard Nixon în China, au intrat intr-un moment de cumpănă, mutarea negocierilor în Hangzhou a creat deznodământul cunoscut: apropierea Chinei de SUA – ceea ce avea să fie cel mai important moment istoric al relațiilor dintre cele două state. Peste ani, Nixon avea să numească Hangzhoul locul de naștere al Comunicatului de la Shanghai.

Hangzhou este deci sinonim cu destinul măreț, fiind leagănul din sud al culturii chineze, locul de baștină al fondatorului Alibaba, Jack Ma, și locul de renaștere al relațiilor China-SUA. Pe lângă toate acestea, Hangzhou rămâne ținutul apei, al basmelor, dar și al miracolului dezvoltării Chinei.

Surse poze: Flickr/Peter Dowley, Wikimedia/Nat Krause, Flickr/Micah Chen, Flickr/Micah Chen, Flickr/Micah Chen.

| 2 septembrie 2016|Categories: Descoperă Asia|Tags: |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza