Genocidul din Indonezia condamnat după 51 de ani

Mihai Ardelean | 30 iulie 2016
Proteste anti-Suharto in Olanda, în ... +
Proteste anti-Suharto in Olanda, în 1970 -

Tribunalul Internațional al Poporului de la Haga s-a pronunțat, pe data de 20 iulie 2016, considerând guvernul indonezian ca fiind direct responsabil pentru crime comise împotriva umanității în anul 1965. De asemenea, instanța juridică a constatat că guvernul american, cel britanic și cel australian au fost complici la acel genocid.

În octombrie 1965, Generalul Suharto, liderul guvernului de la Jakarta, a declanșat o vastă operațiune de epurare a liderilor și simpatizanților Partidului Comunist Indonezian, PKI, drept urmare a unei lovituri de stat eșuate care s-a soldat cu moartea a șase generali de armată. A urmat, așadar, una dintre cele mai negre perioade din istoria modernă a Indoneziei, o perioadă a cărui adevăr istoric a fost deformat de către autoritățile indoneziene vreme de mai bine de 50 de ani. De-abia acum, sub presiunea societății civile indoneziene și a organizațiilor internaționale pentru drepturile omului, episodul de la mijlocul anilor ’60 iese la suprafață, în ceea ce se demonstrează a fi una dintre cele dure bătălii pentru controlul asupra istoriei Indoneziei.

Tribunalul Internațional al Poporului (TIP 65), care a fost înființat anul trecut, este un organ juridic care nu are atribuțiile unei instanțe penale precum cele ale Curții Penale Internaționale de la Haga. Scopul acestui tribunal este de a investiga crimele comise de către guvernul indonezian împotriva propriei populații în 1965. Verdictul tribunalului poate fi folosit drept temei pentru rezoluții ONU, însă judecătorii nu pot pune sub acuzație persoanele anchetate. TIP 65 a constatat nu mai puțin de 10 încălcări ale drepturilor omului care au fost comise împotriva populației civile de către armata indoneziană și grupurile infracționale implicate. Printre încălcări se numără arestul, tortură și abuzul sexual.

Potrivit judecătorilor, SUA a sprijinit armata indoneziană, fiind pe deplin conștientă de ororile pe care urmau să le comită oamenii lui Suharto. De asemenea, Marea Britanie și Australia au luat parte la răspândirea propagandei false a armatei indoneziene,  manipulând opinia internațională prin posturi radio și diverse redacții, chiar și atunci când devenise evident faptul că armata indoneziană a comis crime împotriva umanității. Deocamdată statele anglo-saxone încă nu s-au pronunțat cu privire la aceste acuzații.

Coordonatorul ministerului de politică și securitate internă a Indoneziei, Luhut Pandjaitan, a declarat că guvernul indonezian nu recunoaște legitimitatea Tribunalului Poporului de la Haga, invocând faptul că acesta nu are jurisdicție asupra afacerilor interne ale statului insular. Această afirmație din partea unui oficial al guvernului de la Jakarta vine la o săptămână după ce guvernul indonezian a declarat că verdictul unui tribunal internațional cu baza la Haga, cu privire la litigiul dintre Filipine și China, va trebui respectat de către toți actorii implicați în ecuația regiunii, pe temeiul dreptului internațional.

În Indonezia, retorica anticomunistă este încă des folosită pentru a legitimiza actuala guvernare și pentru a găsi un țap ispășitor pentru problemele de ordin socio-economic cu care se confruntă statul insular. Cu toate acestea, odată ce adevărul va ieși la iveală cu privire la genocidul comis de către autoritățile indoneziene, structura de putere din Indonezia ar putea suferi schimbări profunde, din moment ce printre actualii guvernanți se află și persoane care au luat parte direct sau indirect la ororile din ‘65.

| 30 iulie 2016|Categories: Asia de Sud-Est, Societate|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Mihai Ardelean este fost intern RISAP și absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Domeniile sale de interes sunt legate de geopolitică și geostrategie, concentrându-se pe politica internă și externă a Indoneziei, precum și pe evoluțiile geopolitice din spațiul regiunii Asia-Pacific.

Comenteaza