Încă de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, în 2011, relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au început să se degradeze, până în momentul începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă de anul acesta, care au fost organizate în Pyeongchang, în Coreea de Sud. Jocurile Olimpice au adus o surpriză pentru întreagă lume: faptul că cele două țări au reușit să negocieze și să mențină o perioadă pașnică, iar apoi au fost de acord ca sportivii lor să defileze la ceremonia de deschidere într-o delegație comună, sub steagul Coreei unite. „Olimpiada păcii”, asa cum a fost denumită, pare să fi calmat spiritele tensionate acumulate odată cu trecerea anilor, relațiile dintre cele două țări din Peninsula Coreeană rămânând tensionate încă din anul 1950, moment în care a început Războiul inter-coreean. Cele două state nu au semnat un tratat de pace care să pună capăt războiului, forțele lor militare rămânând pregătite pentru un alt posibil conflict militar.
Încă din perioada desfășurării Jocurilor Olimpice au apărut zvonuri despre o posibilă întâlnire între cei doi lideri coreeni, dar recent a fost făcută publică știrea conform căreia Kim Jong-un și Moon Jae-in urmează să se întâlnească luna viitoare, în ceea ce va fi o întâlnire istorică și prima de acest fel de când liderul Coreei de Nord se află la putere. Întâlnirea a fost stabilită într-un punct convenit de comun acord, la granița dintre cele două țări: satul Panmunjom, locul în care a fost semnat și armistițiul care a pus capăt războiului din anii ’50. Cu acest prilej, cele două țări au anunțat și că doresc crearea unei linii directe de comunicare între guvernele lor.
Luni, 5 martie, mai mulți oficiali sud-coreeni, printre care directorul Serviciului Național de Informații, Suh Hoon, și consilierul pentru securitate națională, Chung Eui-yong, au luat cina împreună cu Kim Jong-un, cu scopul de a discuta despre problemele dintre cele două țări. Conform surselor de presă, dineul a durat în jur de 4 ore. Aceasta a fost prima vizită oficială a unor oficiali sud-coreeni de rang înalt în Coreea de Nord, după anul 2007.
Întâlnirea dintre Kim și delegația Coreei de Sud a fost prezentată ca decurgând bine, Kim Jong-un primindu-i cu „căldură” pe aceștia și având un discurs purtat „din inimă”. Reprezentanții Coreei de Sud i-au înmânat lui Kim o scrisoare din partea președintelui Moon Jae-in, în care era specificat faptul că îl așteaptă pe liderul nord-coreean la mai multe discuții.
Conform lui Chung Eui-yong, Kim Jong-un ar fi dispus să poarte o discuție cu liderul Coreei de Sud, care să ducă la stoparea testării rachetelor balistice, dar având drept condiție protecția garantată a țării sale. Istoria ne arată faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-il, tatăl actualului conducător, a mai făcut această promisiune, de care, în final nu a ținut cont, iar testarea rachetelor balistice nord-coreene a continuat după bunul plac al liderului.
După vizita oficialilor sud-coreeni, evenimentele au evoluat extrem de rapid, astfel încât, pe data de 8 martie, după o vizită la Casa Albă, Chung Eui-yong a anunțat că Donald Trump este de acord să se întâlnească cu Kim Jong-un în luna mai. Întâlnirea dintre cei doi va intra în istorie ca fiind prima dintre un lider nord-coreean și unul american. La câteva ore distanță, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders a pus accent pe faptul că SUA nu va renunța la „presiunea” asupra Coreei de Nord și că „poziția țării nu va fi schimbată”. Aceasta a mai spus că întâlnirea Trump-Kim nu va avea loc în cazul în care Coreea de Nord nu va demonstra măsuri concrete pentru denuclearizare, lăsând impresia că summitul ar putea totuși să nu aibă loc. O sursă anonimă a confirmat însă că invitația lui Kim a fost acceptată și summitul va avea loc, în absența unor evenimente extraordinare.
Donald Trump nu a ratat șansa de a posta un nou mesaj pe contul său oficial de Twitter, în care a susținut că, în discuțiile dintre delegația Coreei de Sud și Kim Jong-un, liderul nord-coreean a abordat problema denuclearizării și a promis că nu vor mai fi efectuate teste de rachetă în perioada următoare. În ciuda celor spuse, Trump a confirmat că sancțiunile impuse Coreei de Nord rămân valabile, până în momentul în care discuțiile vor conduce la rezultate.
Anunțul istoric a pornit un tăvălug de declarații, acestea fiind atât pozitive, cât și negative. Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, a declarat a doua zi că președintele SUA a luat singur decizia de a avea o întâlnire cu Kim Jong-un și că acest lucru era dorit de mult timp. În schimb, ministrul de externe al Australiei, Julie Bishop, a avertizat SUA că există posibilitatea ca regimul nord-coreean să nu respecte acordul ce urmează a fi stabilit.
Au apărut deja speculații asupra locului în care ar putea avea loc întâlnirea istorică dintre Trump și Kim, acestea incluzând China, Japonia sau Coreea de Sud, însă există și alte opțiuni, acestea putând fi Geneva, New York sau zona demilitarizată ce desparte cele două state coreene. Sfatul lui Christopher Hill, fost ambasador al SUA în Coreea de Sud și reprezentant al SUA în negocierile cu Coreea de Nord, a fost ca întâlnirea dintre cei doi lideri să aibă loc pe un teren neutru, nici în Phenian, nici în Washington.
Întâlnirea dintre Kim și Trump va rămâne un subiect intens analizat în următoarele luni, aceasta fiind, poate, începutul drumului către pace între cele două țări. Pe de altă parte, există posibilitatea ca Kim Jong-un să se folosească de strategia de a se apropia de Donald Trump, dar, în final, nimic semnificativ să fie schimbat în domeniul testării rachetelor.
Comenteaza