Donald Trump: 12 zile pe continentul asiatic

Andreea Mandiuc | 21 noiembrie 2017
Donald Trump gesticulând către public, ... +
Donald Trump gesticulând către public, la un eveniment politic din 2013 -

Au trecut câteva zile de când Donald Trump și-a încheiat vizita de pe continentul asiatic, o vizită încununată de succes. Timp de 12 zile, președintele Statelor Unite ale Americii a vizitat 5 țări asiatice: Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine, având întâlniri cu liderii acestora. Turul lui Trump a avut un triplu scop: întărirea relațiilor dintre SUA și țările asiatice menționate mai sus, îmbunătățirea cooperării economice dintre SUA și aceste state, dar și izolarea Coreei de Nord cu ajutorul statelor din Asia.

Japonia (5 noiembrie 2017)

Trump și-a început vizita în Tokyo, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe. Acesta a reușit să-l surprindă pe Donald Trump cu un dar personalizat și anume o șapcă pe care scria „Donald și Shinzō fac alianța și mai bună”. Cei doi au avut și o întâlnire informală, la golf, iar mai apoi au ales să ia masa împreună, unde s-a servit felul preferat de mâncare al lui Trump, friptură. Abe a fost extrem de darnic, complimentându-l pe Trump în timpul vizitei și spunând că este pentru prima dată în istoria Japoniei când un lider japonez este atât de apropiat de un lider american.

Apropierea celor doi nu a fost una neașteptată dacă am lua în considerare eforturile de a se apropia de Trump pe care Abe le-a depus încă dinaintea începerii mandatului președintelui american. Abe a fost primul președinte care l-a vizitat pe Trump, după ce acesta a câștigat alegerile și acest lucru s-a datorat interesului pe care Japonia îl are în a coopera cu SUA, cu atât mai mult cu cât pericolul nord-coreean este tot mai proeminent.

Coreea de Sud (7 noiembrie 2017)

Președintele american a continuat turul în Asia, ajungând în Coreea de Sud, unde s-a întâlnit cu președintele țării, Moon Jae-in. Cei doi au avut discuții referitoare la Coreea de Nord și un posibil atac al acestora asupra statului nord-coreean, însă au ajuns la concluzia că nici Trump, nici Moon nu și-ar dori ca acest lucru să se întâmple. Chiar dacă un război cu Coreea de Nord nu este pe agenda Casei Albastre din Coreea de Sud, Moon Jae-in va continua cumpărarea de echipamente militare americane, pentru asigurarea securității Coreei de Sud.

Donald Trump, Moon Jae-in și soțiile lor salutându-se reciproc, în noiembrie 2017
Donald Trump, Moon Jae-in și ... +
Donald Trump, Moon Jae-in și soțiile lor salutându-se reciproc, în noiembrie 2017 -

Vizita lui Trump a dat naștere unor proteste ce au fost ținute în fața Ambasadei SUA din Seul. Între timp, Moon și Trump au ajuns la un acord conform căruia trupele americane se pot deplasa pe teritoriul Coreei cu scopul de a realiza exerciții militare.

În încercarea de a părea prezidențial și diplomat, Trump a afirmat că un conflict cu Coreea de Nord nu este dezirabil, dar a pulsat în nota caracteristică, afirmând că acest conflict ar fi trebuit stopat cu ani în urmă.

China (8 noiembrie 2017)

China a fost vizita cea mai așteptată a turului diplomatic al lui Trump. Aici nu a avut parte de o partidă de golf, ci de întâlniri formale cu liderul țării, Xi Jinping. Vizita nu s-a rezumat doar la întâlniri oficiale, ci Donald Trump a fost delectat de către președintele chinez cu diverse vizite și evenimente culturale, cea mai interesantă având loc în Orașul Interzis, unde a avut loc și o cină oficială.

Trump a profitat de aceasta întâlnire și l-a impresionat pe Xi și pe soția acestuia, printr-o înregistrare cu nepoata sa cântând poeme chinezești. În urma vizitei în China, Trump și-a exprimat părerea referitoare la aceasta pe contul său de Twitter, spunând că dorește o relație mult mai puternică cu China și că această schimbare va fi vizibilă în următorii ani.

Trump a reușit să plece din China și memorandumuri de înțelegere între companii americane și chineze de aproximativ 250 de miliarde de dolari, însă unele dintre acestea ar putea să nu se materializeze.

Vietnam (10 noiembrie 2017)

Oprirea din Vietnam a fost generată de participarea lui Trump la Forumul Cooperării Economice al Asiei-Pacific (APEC). Cu această ocazie, Trump s-a întâlnit cu președintele vietnamez, Tran Dai Quang. Președintele american consideră că Vietnam este un partener important în regiune și că ar trebui dezvoltate parteneriate între cele două țări. Vietnam pare a câștigat de pe urma vizitei lui Trump în Asia, deoarece acesta s-a oferit să ajute la negocierea unei soluții pentru disputele din Marea Chinei de Sud. De asemenea, în urma întâlnirii dintre cei doi, Trump l-a anunțat pe Quang că are nevoie de mai multă transparență din partea Vietnamului, referirea fiind făcută la eliminare practicilor comerciale neloiale.

Filipine (12 noiembrie 2017)

Următorul popas al lui Trump a fost în Filipine, unde președintele Statelor Unite ale Americii a participat la Summitul ASEAN și s-a întâlnit cu mult controversatul președinte filipinez, Rodrigo Duterte. Președintele filipinez este cunoscut pentru numeroasele declarații șocante pe care le face, în special cea în care a spus în timpul unui discurs în Vietnam că a înjunghiat mortal un om în timpul adolescenței.

Liderii statelor ASEAN și cei ai statelor partenere ASEAN, la deschiderea summitului ASEAN din Manila, din noiembrie 2017
Liderii statelor ASEAN și cei ... +
Liderii statelor ASEAN și cei ai statelor partenere ASEAN, la deschiderea summitului ASEAN din Manila, din noiembrie 2017 -

În urma acestei întâlniri, Trump a spus că relația sa cu Duterte s-a îmbunătățit considerabil. Trump a fost însă criticat după ce întâlnirea dintre cei doi a luat sfârșit, deoarece președintele american nu a ridicat problema drepturilor omului și că nu a dorit să răspundă întrebărilor presei. În ciuda celor întâmplate, Duterte a fost plăcut impresionat de către Donald Trump, afirmând că întâlnirea cu liderul american a fost „caldă și prietenoasă”.

Pe străzile din Manila, capitala Filipinelor, întâlnirea dintre Donald Trump și Rodrigo Duterte a provocat demonstrații violente. Protestatarii au incendiat numeroase pancarte și fotografii ale liderului american, arătându-și astfel punctul de vedere asupra vizitei sale.

***

Vizita în cele 5 țări asiatice poate fi declarată ca fiind un succes din punct de vedere al îmbunătățirii relațiilor. Trump pare să fie mult mai iubit în Asia decât este în propria țară, fiind așteptat cu multă nerăbdare și multe surprize festive fiindu-i pregătite pe durata șederii. Scopul vizitei lui Donald Trump a fost acela de a îndrepta relațiile cu țările asiatice mai mult spre partea economică, interesându-l comerțul și investițiile.

Donald Trump nu a întârziat să posteze pe contul său oficial de Twitter următorul mesaj: „Măreața noastră țară este respectată din nou în Asia”. Acesta a continuat prin a spune că vizita făcută timp de 12 zile în Asia va rezulta într-o relație mult mai bună între SUA și țările de pe continentul asiatic și că rezultatele se vor vedea în decursul anilor.

Președintele american a gafat însă pe ultima sută de metri a turului asiatic, prin faptul că a renunțat să mai participe la Summitul Asiei de Est, care a avut loc în Filipine, deoarece acesta ar fi început cu 2 ore întârziere. Inițial, Trump a dorit să-și mai prelungească cu o zi turul, iar acest lucru a fost confirmat de către Sarah Huckabee Sanders secretar de presă al Casei Albe. Oficialii de la Casa Albă au confirmat participarea lui Trump la Summit-ul Est-Asiatic, summit la care participă lideri din Australia, Japonia, China, Rusia și alte țări. Neparticiparea la acest summit i-ar fi făcut pe oficialii din sud-estul Asiei să creadă că Trump nu consideră o prioritate această zonă.

Turul din Asia a intrat în istoria SUA ca fiind cea mai lungă vizită a unui președinte american pe continentul asiatic, depășindu-o astfel pe cea a lui George Bush din 1991.

Despre autor:

Andreea Mandiuc este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes sunt relațiile dintre China și Uniunea Europeană, cultura și tradițiile din Indonezia, dar și evoluțiile din Peninsula Coreeană.

Un comentariu

  1. Constantin M 28 noiembrie 2017 at 6:38 pm - Reply

    Felicitãri Andreea pentru acest material minutios documentat si elaborat si foarte concis la subiectele actuale în aceastã zonã deosebit de sensibilã.
    Succes deplin în continuare si în avans La Multi Ani! În avans pentru ziua de joi ziua Sfântului Apostol Andreei, ocrotitorul tãu.

    Cu mult drag,
    Constantin

Comenteaza