China și Rusia se antrenează în Marea Baltică

Laurențiu Gagu | 12 august 2017
Distrugătorul chinez Zhengzhou și crucișătorul ... +
Distrugătorul chinez Zhengzhou și crucișătorul rusesc Varyag, în timpul exercițiului militar Joint Sea 2014 -

China și Rusia au organizat între 25-28 iulie un exercițiu naval în Marea Baltică, al cărui scop a fost consolidarea parteneriatului militar dintre administrațiile de la Beijing și cea de la Moscova. Exercițiul face parte din programul anual de exerciții navale sino-ruse Joint Sea. El poate fi privit și ca un potențial răspuns la presiunile crescânde, dar și la tendințele de izolare care vin din partea Occidentului și sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, exercițiul naval din Marea Baltică a evidențiat progresele imense pe care China le face în plan militar și naval. Dacă până acum câțiva ani, Beijingul se concentra doar pe mările apropiate zonelor sale de coastă, în 2016 și 2017 China a condus exerciții maritime în mări îndepărtate, în Marea Mediterană și Marea Baltică.

Marina chineză a participat la acest exercițiu naval comun cu trei nave, și anume: distrugătorul Hefei, fregata Yuncheng, și vasul de alimentare Lomahu, în timp ce Rusia s-a evidențiat cu aproximativ zece vase, cele mai importante fiind: două corvete – Steregushchy și Boiky  – și remorcherul de salvare SB-123. Comanda exercițiului naval a fost comună, acesta pornind din portul Baltiysk, aflat în interiorul enclavei Kaliningrad. Deși ambele părți au confirmat că manevrele militare din Marea Baltică „nu au ca țintă un actor sau o terță parte”, expertul naval Li Jie a declarat că „prin trimiterea celor mai avansate distrugătoare, China își exprimă sinceritatea față de Rusia și trimite un semnal puternic și altor țări care intenționează să provoace China”. Federația Rusă a întărit cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul apărării, în principal după ce Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva Moscovei, ca răspuns la anexarea Crimeii din anul 2014.

Ministrul apărării al Lituaniei, Vytautas Umbrasas, a declarat că „administrația de la Vilnius se așteaptă ca acest exercițiu să respecte normele internaționale și sa nu întrerupă operațiunile economice din Marea Baltică”. Vytautas Umbrasas a mai declarat că „Lituania monitorizează în mod constant și analizează exercițiile care au loc în vecinătatea noastră, precum și alte operațiuni militare, împărtășind informațiile pe care le posedă cu aliații NATO”.

În cadrul programului Joint Sea, China și Rusia au organizat în perioada cuprinsă între 2015-2016 exerciții navale comune în Marea Mediterană, Marea Japoniei și Marea Chinei de Sud. În ceea ce privește exercițiile navale comune din Marea Chinei de Sud din anul 2016, armatele celor două state au efectuat exercițiul naval comun pe o durată de opt zile, de-a lungul coastei Guangdong. Pe de altă parte, exercițiul dintre Rusia și China din Marea Chinei de Sud, s-a desfășurat la puțin timp după ce un tribunal internațional a decis că „Republica Populară Chineză a restricționat ilegal accesul la pescuit (nr. pescarilor filipinezi) în apropierea recifului Scarborough”, care are o importanță strategică deosebită, pentru China și Filipine. China a respins decizia luată de tribunalul internațional, iar președintele Xi Jinping a declarat că „suveranitatea teritorială și drepturile maritime ale Chinei nu vor fi afectate de decizie”. Începând cu anul 2005, armatele Chinei și Rusiei au efectuat șapte exerciții navale comune, iar din 2012, China și-a asumat pentru prima dată rolul de gazdă.

În exercițiile comune din Marea Japoniei și Marea Mediterană, Rusia și China au condus exerciții navale și exerciții de asalt amfibiu. De asemenea, „ambele țări au participat la exerciții trilaterale și multilaterale, sub umbrela Organizației de Cooperare de la Shanghai”.

În concluzie, putem afirma că Rusia și China formează un bloc militar de facto, având în vedere numeroasele exerciții comune, întâlnirile ministeriale, etc., însă probabil că există puține șanse ca această alianță să devină una de jure.

Despre autor:

Laurențiu Gagu este fost intern RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt: analiza de conflict, problematica legată de suveranitatea teritorială din Marea Chinei de Sud, consolidare democratică, dar și flancul estic al UE.

Comenteaza