China întărește legăturile cu America Latină

Alexandra Roșca | 3 decembrie 2016
Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele ... +
Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Peru, Pedro Pablo Kuczynski, și soțiile celor doi salută publicul în fața Palatului Guvernului din Lima, Peru -

Sfârșitul lunii noiembrie a fost unul foarte activ pentru președintele Chinei, Xi Jinping. Acesta a făcut un tur de o săptămână în America Latină, perioadă în care a efectuat vizite de stat în Ecuador, Peru și Chile.

Turul său a debutat pe data de 17 noiembrie, atunci când președintele Chinei a ajuns în Ecuador. În cadrul vizitei de două zile, Xi Jinping a discutat cu omologul său, Rafael Correa, aspecte legate de cooperarea bilaterală dintre cele două țări. Președintele Chinei a subliniat faptul că relația dintre China și Ecuador s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și că cele două țări vor continua să își întărească legăturile în viitor.

Președintele Ecuadorului, întâmpinându-l pe președintele chinez Xi Jinping la aeroport
Președintele Ecuadorului, Rafael Correa, întâmpinându-i ... +
Președintele Ecuadorului, Rafael Correa, întâmpinându-i la aeroport pe președintele Chinei, Xi Jinping și pe soția sa, Peng Liyuan -

În urma întrevederii, cei doi șefi de stat au convenit să colaboreze în plan economic și comercial și au stabilit implementarea unor proiecte în domenii precum infrastructură, energie, finanțe și agricultură. De asemenea, China și Ecuador au hotărât să intensifice cooperarea în educație, cultură, turism, iar un accent deosebit s-a pus pe programele de mobilitate pentru studenți, astfel încât înțelegerea și prietenia dintre cele două țări să ajungă la un nivel mai înalt. Pe parcursul vizitei a avut loc și festivitatea de inaugurare a Coca Codo Sinclair, aceasta fiind cea mai mare centrală hidroelectrică din Ecuador și a cărei finanțare s-a realizat în mare parte cu capital chinez.

După vizita din Ecuador, Xi Jinping a ajuns în Lima, Peru, pentru a participa la cea de-a 24-a întâlnire a liderilor APEC care a avut loc în perioada 19-20 noiembrie. La o zi după aceasta, președintele Chinei l-a întâlnit pe omologul său peruvian, Pedro Pablo Kuczynski.

Președintele Chinei, Xi Jinping, la Summitul APEC din Peru
Președintele Chinei, Xi Jinping, la ... +
Președintele Chinei, Xi Jinping, la summitul APEC, organizat în noiembrie 2016 în Lima, Peru -

Peru are o relație strânsă cu China, cea dintâi fiind prima țară din America Latină care a semnat un acord de liber schimb cu statul chinez. De asemenea, anul 2016 are o însemnătate simbolică pentru cele două țări deoarece acesta marchează cea de-a 45-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Peru. Legăturile culturale dintre cele două țări aduc un avantaj deosebit în planul cooperării, în condițiile în care relația dintre China și Peru are o vechime de aproximativ 400 de ani, iar o mică parte din populația peruviană are origini chineze.

Întâlnirea dintre Xi și Pedro Pablo Kuczynski s-a concluzionat cu semnarea a 18 acorduri, care acoperă domenii precum investiții, comerț, industrie, mediu înconjurător și infrastructură. De asemenea, președinții celor două țări au semnat un plan de acțiune interguvernamental, care are ca obiectiv adâncirea parteneriatului strategic dintre cele două state.

IMPORTANT
Președintele Chinei, Xi Jinping, și ... +
Președintele Chinei, Xi Jinping, și președinta Chile, Michelle Bachelet, privind semnarea unor acorduri de către miniștrii de externe ai țărilor lor -

Ultima vizită a lui Xi Jinping a fost în Chile. În urma acesteia, cele două țări au semnat un număr de 12 acorduri, au pus bazele unui parteneriat strategic și au decis demararea negocierilor privind extinderea acordului de liber schimb în domenii precum sănătate, biotehnologie și turism. Cele două țări vor să extindă cooperarea și în domeniul bancar, președinta Chile, Michelle Bachelet, menționând faptul că și-ar dori ca țara sa să poată deveni membră a AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank – Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură).

Turul lui Xi Jinping în America Latină trasează noile dimensiuni ale cooperării între China și statele din America de Sud, care sunt de natură să aducă avantaje ambelor părți. China poate să beneficieze de dimensiunile piețelor din America Latină pentru a investi și pentru a-și desface produsele. La rândul lor, statele din America de Sud caută noi parteneri în contextul în care noul președinte al Statelor Unite ale Americii promovează o politică a protecționismului comercial. În acest context, cooperarea dintre China și țările din America Latină are toate șansele să atingă cote maxime și să ofere rezultate pozitive.

| 3 decembrie 2016|Categories: China, Geopolitică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza