CEFC China nu va mai cumpăra Rompetrol

Mădălina Merlușcă (Alecsa) | 30 august 2018
O benzinărie Rompetrol de pe ... +
O benzinărie Rompetrol de pe autostrada A87 din Franța -

La sfârșitul anului 2015, un acord promițător în domeniul energetic oferea speranțe pentru implementarea unor ample proiecte în România. Compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) anunțase preluarea unui pachet de 51% din acțiunile KazMunayGas International (KMGI), fostul Rompetrol Group, deținută de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Memorandumul de înțelegere dintre cele două companii a fost semnat la data de 14 decembrie 2015, în prezența prim-miniștrilor din Kazahstan și China, iar validarea a fost semnată în decembrie 2016 de către părțile semnatare ale condițiilor principale ale tranzacției.

Însă, în iulie 2018, după mai multe amânări privind finalizarea încheierii contractului de joint-venture, pe fondul investigațiilor privind comiterea unor infracțiuni economice de către președintele CEFC, Ye Jiangming, se pare că tranzacția a eșuat. Acest eșec face parte din seria unui șir lung de alte negocieri privind investițiile chineze în România, care nu s-au soldat cu un rezultat concret până în prezent. Printre proiectele aflate încă în negociere se numără construcția a două reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă și proiectul de construcție a unui grup energetic la termocentrala de la Rovinari.

Compania KMGI din Kazahstan are filiale în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, Franța și Spania. În anul 2015, grupul kazah KazMunayGas, proprietarul KMGI, a fost în căutare de noi surse de finanțare întrucât prețul petrolul scăzuse, fapt ce a determinat îngreunarea rambursării datoriilor, și se pare că acordul cu CEFC China fost semnat în momentul potrivit.

După semnarea acordului au apărut însă probleme care au determinat tergiversarea finalizării acestuia. În cadrul unui dosar penal care vizează modul în care rafinăria Rompetrol Petromidia a fost privatizată, a fost instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale KMGI. Din această cauză, finalizarea acordului a fost amânată pentru mai bine de un an, tranzacția fiind aprobată de instituțiile din România abia în 2017. Problemele de corupție din România au fost însă urmate de problemele de corupție ale CEFC.

CEFC China Energy este o societate înființată de către Ye Jingming în anul 2002, cu sediul social în Shanghai, activând în domeniul energetic, financiar și investiții. În anul 2014, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 33,6 de miliarde de dolari și aproximativ 20.000 de angajați în întreaga lume, fiind în top 10 al celor mai de succes firme private din China. Avântul cu care s-a extins compania a atras atenția, aceasta fiind identificată ca având un rol în planurile Chinei privind Noul Drum al Mătăsii, întrucât a primit aprobarea guvernului chinez privind încheierea mai multor tranzacții și a avut susținere financiară prin intermediul împrumuturilor bancare.

Cele mai importante proiecte și investiții din ultimii ani ale companiei au fost făcute în Rusia, Republica Cehă, Emiratele Arabe Unite, Republica Ciad, Kazahstan și Georgia. Compania națională petrolieră din Rusia, Rosneft, a semnat un acord de vânzare către CEFC a 14,2% din acțiuni, tranzacție ce a adus în atenția presei internaționale afacerile companiei CEFC, întrucât gigantul petrolier rus este vizat de sancțiunile comerciale impuse Rusiei de Statele Unite ale Americii. Deși compania CEFC s-a axat în principal pe achiziționarea activelor energetice, în Republica Cehă a făcut o excepție, aceasta fiind acționară a unor fabrici de bere, active imobiliare, a unui trust media, a companiei aeriane Travel Service și a unui club de fotbal. Mai mult decât atât, CEFC deține 9,9% din divizia bancară a grupului ceh J&T Finance Group. În anul 2017, în timpul vizitei făcută de președintele chinez Xi Jinping în Republica Cehă, CEFC anunța creșterea acționariatului în cadrul J&T Finance Group până la 50%. De asemenea, CEFC a făcut o investiție foarte mare în Emiratele Arabe Unite pentru preluarea unei participații de 4% dintr-un zăcământ de petrol din Abu Dhabi.

În ciuda acestor achiziții valoroase, începând cu anul 2018, compania chineză CEFC este în declin, după ce președintele acesteia, Ye Jianming, a intrat sub investigație în China pentru comiterea unor infracțiuni economice.

Suspiciunile privind implicarea companiei CEFC în comiterea unor infracțiuni de corupție, precum dare de mită și spălarea de bani, au început în noiembrie 2017. Atunci, secretarul general al China Energy Fund Committee (organizația non-profit cu sediul în Hong Kong, deținută de CEFC), Patrick Ho Chi-ping, a fost arestat la New York sub acuzația că a luat parte la o tentativă de mituire a ministrului de externe din Uganda, Sam Kutesa, și a președintelui Republicii Ciad, Idriss Deby, în anul 2014, în schimbul încheierii unor contracte în domeniul petrolier. În plângerea făcută publică de Departamentul de Justiție din New York, formulată împotriva lui Patrick Ho Chi-ping, acesta este acuzat că ar fi oferit o mită de 2 milioane de dolari președintelui Ciadului, în schimbul obținerii unor drepturi de exploatare petrolieră, iar reprezentantului guvernului Ugandei, care era și președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Sam Kutesa, i-ar fi dat 500.000 de dolari, tot pentru încheierea unor tranzacții în domeniul petrolier.  În cele din urmă, în Republica Ciad, CEFC China a cumpărat 35% din blocurile petroliere prin intermediul companiei taiwaneze Chinese Petroleum Corp. În prezent, compania chineză  CEFC infirmă orice implicare în comiterea acestor infracțiuni, iar oficialii puși sub urmărire penală neagă comiterea infracțiunilor.

În urma acestui scandal de corupție, autoritățile chineze au fost prompte în luarea unor măsuri, președintele CEFC fiind reținut. Conform unor informații, arestarea a fost ordonată direct de președintele chinez Xi Jinping. Totodată, se pare că o companie a guvernului din Shanghai, Guosheng Group, are ca sarcină preluarea controlului financiar al CEFC în vederea reabilitării și investigării, însă reprezentanți ai societății vizate neagă acest aspect.

În luna mai 2018, filiala grupului CEFC din Shanghai nu a reușit să ramburseze obligațiuni în valoare de 313 milioane de dolari ajunse la scadență, fapt ce a ridicat numeroase suspiciuni privind stabilitatea economică a companiei. Toate aceste aspecte au determinat acordarea unei atenții sporite, atât pe plan intern, cât și pe pe plan internațional asupra practicilor comerciale aplicate de societatea CEFC în trecut și evoluția acesteia. Acțiunile în justiție din partea creditorilor societății nu au întârziat să apară, între timp având loc și o Adunare Generală a Creditorilor (creditorul majoritar fiind Banca Chineză de Dezvoltare – China Development Bank). Mai mult decât atât, în urma dificultăților financiare apărute și a presiunilor externe, CEFC ar intenționa să vândă proprietăți imobiliare globale în valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Acordul încheiat de KMGI și CEFC se anunța a fi una dintre principalele investiții chineze din România. Fiind și o investiție privată, ea părea a avea perspective mai optimiste în comparație cu alte proiecte chineze, precum centrala nucleară de la Cernavodă. Deși eșecul tranzacției nu a fost încă anunțat oficial, se pare că, la aproape 3 ani de la anunțul inițial, brandul Rompetrol nu va mai fi cumpărat de CEFC China.

Madălina Merlușcă (Alecsa) este fost trainee RISAP. Domeniile sale de interes sunt strâns legate de relațiile și parteneriatele formate între Republica Populară Chineză și Uniunea Europeană, relațiile internaționale și economice, politica externă a Chinei, cultură chineză și japoneză.

Comenteaza