Cea de-a zecea ediție a Bali Democracy Forum

Valentina Crivăț | 23 decembrie 2017
Poză de grup a participanților ... +
Poză de grup a participanților la Bali Democracy Students Conference 2017 -

Începutul lunii decembrie a reprezentat o ocazie excelentă pentru a participa, între 7 și 8 decembrie 2017, ca reprezentant român al RISAP, la cel de-al X-lea Forum pentru Democrație din Bali (Bali Democracy Forum), care a reunit reprezentanți ai peste 60 de țări și organizații internaționale. Am răspuns pozitiv la apelul Ambasadei Indoneziei la București pentru participarea la acest eveniment și am fost foarte plăcut impresionată de întreaga desfășurare de forțe, care a făcut din acest eveniment unul de succes, de la escorta poliției către eveniment oferită tinerilor participanți, până la faptul că organizatorii au reușit să mute logistic un întreg eveniment din Bali în capitala Jakarta, ca urmare a erupției vulcanului Agung, totul în mai puțin de o săptămână.

Inițiat în 2008 de către guvernul Indoneziei și Institutul pentru Pace și Democrație, acest forum vizează dezvoltarea democrației în regiunea Asia-Pacific și își propune să ofere un cadru pentru dialog regional și cooperare internațională în domeniul păcii și al democrației, prin împărtășirea de experiențe comune și bune practici care să consolideze principii precum: egalitate, respect și înțelegere reciprocă. Cele 58 de țări participante se bucură de un drept de co-tutelă asupra Forumului.

Printre invitații de seamă la eveniment se numără nu doar șefi de state și de guverne, ediția din acest an aducându-i în fața participanților pe Ministrul de externe a Indoneziei, președintele statului Nauru și pe vicepreședintele Indoneziei, dar și reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite. La ediția din 2016 a luat parte fostul secretar general al Națiunilor Unite, Kofi Annan, iar anul acesta Antonio Guterres, actualul secretar general al Națiunilor Unite a transmis un mesaj video participanților.

Ministrul de externe al Indoneziei a profitat de ocazie pentru a-și exprima în discursul de deschidere a evenimentului susținerea fața de poporul palestinian în contextul deciziei Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimului statutul de capitala a statului Israel, un fapt care subliniază importanța deciziei pentru lumea musulmană.

Tema din acest an „Does Democracy deliver?” (Aduce democrația rezultate?) vizează ideea centrală a numeroase dezbateri globale și regionale privind tipul de democrație către care se îndreaptă lumea. Promovarea democrației reprezintă o preocupare importantă a guvernului Indoneziei, care organizează anual Forumul pentru Democrație. Ajuns la ediție aniversară, acesta a căpătat o dimensiune mai largă, organizându-se în paralel atât Forumul Societății Civile și Media, cât și Conferința pentru Democrație a Studenților, cu tema „From campus for Democracy” (Din Campus pentru democrație), care a adunat 150 de tineri de peste tot din lume cu scopul de a transfera și împărtăși cunoștințe despre democrație, dar și pentru a le oferi un context în care să-și exprime punctele de vedere, așteptările și perspectivele cu privire la democrație. Tinerii aleși din rândul diasporei indoneziene, tineri străini care studiază în Indonezia, cercetători sau studenți indonezieni pentru care problema consolidării democrației este una reală au format membrii forumului. Dezbaterile au fost aprinse și deși diversitatea etnică, religioasă, culturală era de netăgăduit, dorințele noastre ca tineri erau aceleași, în pofida diferențelor aparente.

Concluziile dezbaterilor din cele doua paneluri („Rolul și Contribuția studenților în procesul politic democratic” și „Așteptări cu privire la ce poate aduce democrația. Perspective ale studenților și tinerilor”) au fost prezentate în plenul evenimentului. Recomandările făcute de tinerii prezenți către ceilalți tineri au fost:

  1.  Contribuția studenților în întărirea democrației poate avea loc prin educație, pentru că unul din efectele educației este consolidarea gândirii critice, precum și dezvoltarea unei societăți care își înțelege drepturile. Tinerii la rândul lor sunt datori să folosească privilegiile pe care le aduce democrația, precum libertatea de exprimare, pentru a aborda provocări globale și pentru a transmite informații de interes general.
  2. Utilizarea tehnologiei și a social media în mod eficient poate fi considerată un mecanism foarte puternic pentru răspândirea democrației. Social media poate fi folosită nu doar pentru transmiterea informației și a educației legate de democrație, dar poate fi și un cadru pentru ca tinerii să inoveze și să se conecteze.
  3. Tânăra generație promovează democrația prin activismul studențesc, dar trebuie ca aceștia să rămână motivați și inspirați pentru a continua activitatea de promovare, iar dezvoltarea comunităților ar putea fi o cale în acest sens.

Recomandările tinerilor pentru guverne și alți factori decizionali au fost:

  • Să urmărească principiile bunei guvernări în fiecare aspect al vieții guvernamentale pentru a se asigura că preocuparea statului rămâne interesul superior al poporului său. S-a subliniat că incapacitatea guvernamentală de a acționa va atrage apatia oamenilor și în special a tinerilor în ceea ce privește guvernul.
  • Să întărească platforme care să încurajeze tinerii să participe activ în procesul democratic la nivel local, regional, național și global.
  • Ce livrează democrația ar trebui să fie specific fiecărei țări și în concordanță cu contextul național. Pot fi țări care să se concentreze pe prosperitate economică, protecția drepturilor omului și libertatea de exprimare, iar prioritățile să fie reprezentate de transparență, existența unor mecanisme de control și tragere la răspundere.
  • Să creeze oportunități pentru tineri, în special în ceea ce privește angrenarea în mediul de afaceri pentru ca dezvoltarea economică să stea la baza democrației.

Concluzia finală a fost că investiția în tinerii de astăzi va aduce un viitor prosper mâine, iar familiarizarea cu politica socială, introducerea în sistem prin oferirea unor forme și structuri valoroase în instituțiile lor este necesară pentru ca aceștia să devină cetățenii responsabili și utili de mâine. Păstrând speranța că prezența tinerilor la acest eveniment nu va fi una singulară, pledoaria s-a încheiat în fața reprezentanților de guverne și de instituții internaționale cu mulțumiri către aceștia.

Experiența a fost una cu totul deosebită, nu doar pentru aspectele logistice și oamenii primitorii, care i-ar fi făcut și pe cei mai pretențioși dintre prietenii mei să se simtă în largul lor, dar și datorită sentimentului de unitate globală pe care îl ai după ce vezi că tinerii de peste tot din lume împărtășesc o viziune comună, care îți dă speranța unui viitor mai bun.

| 23 decembrie 2017|Categories: Asia de Sud-Est, Politică|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Valentina Crivăț este analist RISAP. Ea este absolventă a unui Master în Drept Internațional în cadrul Universitatea de Științe Politice și Drept din China (China University of Political Science and Law). În prezent, Valentina este Visiting Scholar în cadrul Universității Peking din Beijing, China.

Comenteaza