Castelele magice ale Japoniei

Din perioada statelor combatante japoneze (Sengoku), a shogunilor, a daimyo și a samurailor au rămas multe povești scrise minunat, dar, mai ales, castele medievale japoneze – istorie în imagini, din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, derulată în fața ochilor turistului în Japonia.

Dacă asupra poveștilor și scrierilor japoneze vom stărui cu altă ocazie, castelele din Japonia sunt poate cele mai impresionante construcții istorice pe care le întâlnești de-a lungul insulelor nipone.

Castelul Azuchi, Castelul Matsue, Castelul Osaka, Castelul Edo și Castelul Himeji, doar pentru a menționa câteva, sunt castele medievale impresionante care formează un lanț arhitectural care înconjoară toate insule Japoniei, din Hokkaido până în insulele Ryukiu și din Honshu până în Kyushu și Shikoku. Azuchi a fost construit de Oda Nobunaga, primul shogun al Japoniei, fiind și primul castel care a avut donjon (cel mai înalt turn al unei cetăți/castel). Castelul Azuchi a devenit astfel un model pentru viitoarele castele construite de celebrii urmași a lui Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi, făuritorul Castelului Osaka și Tokugawa Ieyasu, ctitorul Castelului Edo.

Alt castel important, care pare a depăși faima făuritorului său este Castelu Himeji construit în 1333 de samuraiul Akamatsu Norimura și îmbunătățit atât de Toyotomi, cât și de Tokugawa. Acesta este cel mai mare castel din Japonia și cel mai vizitat, iar marea sa realizare pare a fi faptul că a supraviețuit bombardamentelor  asupra orașului Himeji din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, castelul a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, devenind alături de Castelul Kumamoto și de Castelul Matsumoto unul dintre cele trei cele mai importante castele ale Japoniei.

De o arhitectură și un joc de culori impresionat este și Castelul Nagoya, aflat în prefectura omonimă, și care a fost construit în 1528. Asemănarea cromatică cu Castelul Osaka îi oferă un plus de stil, eleganță și îndrăzneală.

Surse poze: Flickr/ Reginald Pentinio, Flickr/Jacob Ehnmark, Flickr/Marufish, Flickr/i.gunawan, Flickr/Thilo Hilberer.

| 2 iulie 2016|Categories: Descoperă Asia|Tags: |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza