BRICS la 10 ani

Mihaela Trăistar | 1 august 2018
Poză de grup a liderilor ... +
Poză de grup a liderilor care au participat la cel de-al X-lea Summit BRICS, din Africa de Sud, în iulie 2018 -

BRICS reprezintă abrevierea unui grup de state care se numără printre principalele economii emergente ale lumii: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Scopul primordial al grupului este de a intensifica cooperarea dintre cele mai dinamice economii ale lumii, iar pentru a obține rezultate, membrii BRICS pun accent pe colaborarea pragmatică. Cooperarea are loc pe mai multe niveluri, susținute de întâlniri ale liderilor statelor membre, miniștrilor de externe, specialiștilor economici, experților din domeniul securității, etc. În cei 10 ani de la înființare, cooperarea BRICS a continuat să se consolideze și și-a extins sferele de colaborare în domenii precum economie, comerț, finanțe, mediu de afaceri, agricultură, educație, sănătate, știință și tehnologie.

Pe data de 25-27 iulie a avut loc a X-a întâlnire anuală a liderilor de stat și de guvern din cele cinci state membre BRICS, ocazie cu care s-a celebrat un deceniu de cooperare diplomatică, politică și economică în cadrul BRICS. Summit-ul a avut loc în Africa de Sud, în cel mai mare și populat oraș, Johannesburg, și a fost condus de către președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Africa de Sud reprezintă un actor important din platforma BRICS. În decembrie 2010, China, în calitate de președinte al reuniunii anuale, a invitat Africa de Sud să se alăture grupului BRIC și să participe la summit-ul de la Sanya, China.

Tema celui de al 10-lea summit a fost „BRICS în Africa: cooperare pentru creșterea incluzivă și împărțirea prosperității în a IV-a Revoluție Industrială”. Statele participante și-au propus să depună eforturi pentru crearea și dezvoltarea unei societăți incluzive și a unor parteneriate globale care să aducă prosperitate întregii omeniri.

Continentul african a devenit principalul subiect de discuție în cadrul întâlnirii de la Johannesburg. Acesta este casa a circa 1,3 miliarde de oameni, având un nivel foarte scăzut de trai. Acești factori fac ca Africa să fie una dintre cele mai dificile obiective ale dezvoltării internaționale, dar în același timp și o oportunitate semnificativă pentru creșterea și integrarea continentului în economia globală.

Actualul președinte al Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a fost ales în urma demisiei lui Jacob Zuma, în februarie 2018. Încă de la începutul mandatului, acesta și-a propus redresarea economiei, după un deceniu de stagnare. Astfel, Ramaphosa a intensificat colaborările cu statele din BRICS și a atras noi investiții. „Suntem de acord că trebuie să colaborăm ca parteneri pentru a îmbunătăți viața popoarelor noastre prin dezvoltarea relațiilor noastre comerciale”, a declarat Ramaphosa. Înainte de desfășurarea summitului BRICS, Xi Jinping a promis investiții de 14,7 miliarde de dolari în Africa de Sud. „Încercăm să promovăm comerțul orientat spre investiții, același lucru este ceea ce căutăm de la partenerii noștri BRICS”, a susținut Rob Davies, ministrul comerțului și industriei din Africa de Sud. Angajamentul Chinei privind investițiile a crescut considerabil în urma summitului. Astfel, pentru Africa de Sud, summitul a adus noi oportunități spre deschiderea unor investiții masive și colaborări comerciale.

Un alt subiect central al summit-ului a fost evoluția tehnologică care nu poate fi ignorată și impactul acesteia asupra economiei mondiale. Cyril Ramaphosa definește noua realitate drept a IV-a Revoluție Industrială, iar cu această ocazie, statele BRICS trebuie să folosească pe deplin oportunitățile noii epoci pentru a contribui la evoluția umanității.

Miniștrii de externe BRICS în 2018
Miniștrii de externe ai celor ... +
Miniștrii de externe ai celor cinci state BRICS în 2018 -

Scopul primordial al creării BRICS a fost fortificarea și intensificarea relațiilor comerciale între membrii acestuia. Odată cu escaladarea tensiunilor în comerțul dintre Statele Unite și China pe fondul impunerii unor tarife suplimentare pentru produsele chineze importate în SUA, s-a declanșat un război comercial între cele două mari economii ale lumii. În prezent, acesta generează tensiuni globale, chiar și la nivelul statelor BRICS, deoarece chiar și Africa de Sud, care este un mic exportator de oțel, aluminiu și automobile în Statele Unite, se confruntă cu barierele impuse de noile reglementări.

În urma discuțiilor, liderii au recunoscut faptul că sistemul comercial multilateral se confruntă cu amenințări fără precedent. Șefii de state și de guverne ai forumului BRICS au semnat o declarație de susținere și menținere a unui sistem comercial deschis și incluziv. „Cooperarea în domeniul comerțului și a investițiilor este vitală pentru colaborarea generală BRICS. Trebuie să facem cooperarea mai pragmatică și instituționalizată”, a susținut Zhang Shaogang, director general al Ministerului Comerțului din China, în timpul summitului.

Produsul intern brut al statelor BRICS a crescut de șase ori, de la 2,7 trilioane de dolari în 2000, la peste 17 trilioane de dolari în anul 2017. Însă, în pofida acestor creșteri substanțiale, valoarea comerțului dintre membrii săi a scăzut, cu aproape 9%, până la 312 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, potrivit Standard Bank din Johannesburg. Escaladarea tensiunilor economice și războiul comercial dintre actori importanți la nivel mondial reprezintă însă o altă problemă pentru statele BRICS și ar putea conduce la slăbirea economiilor acestora.

La cel de al 10-lea summit, Africa de Sud a invitat liderii a 22 de țări suplimentare să participe la forumul de discuții, inclusiv 19 din Africa. În acest context, liderii din Namibia, Gabon, Angola, Senegal, Uganda, Togo și Rwanda au participat la sesiunile summitului BRICS. La summit au fost invitați si oaspeți de onoare, precum președinții Argentinei și Turciei.

| 1 august 2018|Categories: Asia de Sud, China, Geopolitică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Mihaela Trăistar este fost trainee RISAP. Domeniile sale de interes sunt relațiile dintre China și statele din Asia Centrală și Inițiativa Belt and Road.

Comenteaza