Bali Democracy Students Conference 2018

Andreea Brînză | 17 decembrie 2018
Poză de grup a participanților ... +
Poză de grup a participanților la Bali Democracy Students Conference 2018 -

Între 6-7 decembrie 2018, insula indoneziană Bali a fost gazda unui eveniment triplu: cea de-a XI-a ediție a Bali Democracy Forum, alături de Bali Civil Society and Media Forum și cea de-a doua ediție a Bali Democracy Students Conference. Toate aceste evenimente dedicate democrației au încercat să contureze și să susțină demersurile democratice ale participanților într-o perioadă în care populismul și iliberalismul devin mai proeminente.

Bali Democracy Forum (BDF) a fost înființat în 2008 și dorește să ghideze agenda democratică în regiunea Asia-Pacific și să ajute la extinderea și împărtășirea de idei și valori democratice. Bali Civil Society and Media Forum (BCSMF) este un eveniment organizat în paralel cu BDF, care este dedicat în special jurnaliștilor și oamenilor de media.

Bali Democracy Students Conference (BDSC) a fost la cea de-a doua ediție și a reunit aproximativ 150 de studenți din Indonezia și din lume, din dorința de a reproduce atmosfera din cadrul BDF și de a le oferi tinerilor șansa să experimenteze mediul internațional în care vor lucra ca viitori lideri.

Anul acesta, tema forumului și a conferințelor adiacente a fost Democrație pentru Prosperitate (Democracy for Prosperity) și a dorit să sublinieze importanța ideii de democrație în cadrul dezvoltării unui stat. Punând accent pe viitoarea generație de lideri, Bali Democracy Students Conference (BDSC) a debutante cu o întâlnire a tinerilor cu ministrul de externe al Indoneziei, Retno Marsudi, într-un cadru informal. Tocmai pentru a sublinia apropierea de tineri, evenimentul s-a intitulat La o cafea cu ministrul Retno, iar formatul întâlnirii a fost bazat pe interactivitate. Dacă mulți se așteptau ca ministra Retno să răspundă întrebărilor venite de la publicul său tânăr, rolurile au fost schimbate, participanții fiind cei întrebați de diferite subiecte legate de ideea de democrație.

Întâlnire cu ministrul de externe Retno Marsudi la Bali Democracy Students Conference 2018
Întâlnirea participanților cu ministrul de ... +
Întâlnirea participanților cu ministrul de externe al Indoneziei, Retno Marsudi, la Bali Democracy Students Conference 2018 -

În prima zi oficială a conferinței, BDSC a debutat cu prezența participanților la sesiunea de deschidere a Bali Democracy Forum, care reunea reprezentanți din aproape toate țările lumii, însă nu și din România. Ministrul de externe al Indoneziei a deschis forumul celei de-a XI-a ediții, prezentând rolul conferinței ca un element important în cimentarea democrației. Vorbind despre democrație, Retno Marsudi a subliniat importanța acesteia în obținerea prosperității, dând exemplu Indonezia, care, odată cu democratizarea sa din 1998, a cunoscut o perioadă de prosperitate, democrația ajutând la diminuare corupției.

Pe de altă parte, mass-media a devenit o unealtă în a promova democrația iliberală, știrile false de tipul fake news invadând mediul online din toate statele democratice, lucru care duce la erodarea democrației și la prevalarea valorilor iliberale. Retno susține că acest lucru este generat în special din cauza faptului că democrația nu este suficient de incluzivă, lucru care poate duce la o stagnare a democrației. Ca recomandare, aceasta sublinia importanța existenței unei unități pentru promovarea democrației și implicarea sectorului privat în obținerea incluziunii. De asemenea, tânăra generație poate face democrația mai colorată și creativă, pe când femeile pot deveni un liat important în demersurile democrațiilor incluzive. „Păstrați democrația pentru interesul poporului nostru”, a fost sfatul dat de Retno participanților la forum, iar laitmotivul discursului a fost ideea de incluziune.

Bali Democracy Students Conference (BDSC) fost structurată în două părți, partea de dezbateri și partea de redactare a raportului conferinței, astfel încât BDSC 2018 a debutat cu un panel care s-a intitulat Technology, Innovation and the Future of Prosperity, unde s-au abordat subiecte ca tinerii și tehnologia, un program de facilitare a interacțiunii cu persoanele cu dizabilități auditive, tinerii și buna guvernanță, media și democrația. Al doilea panel a avut ca temă Making Democratic Institutions and Inclusive Prosperity și a abordat subiecte ca tinerii și educația, tinerii și religia, tinerii și egalitatea de gen cât și tinerii și politica.

În cadrul primului panel, s-a discutat despre cum educația ajută la dezvoltarea tinerilor și la reducerea ratei sărăciei, dar și cum internetul a devenit un mijloc de expunere ostentativă a bogăției și de bullying. Concluzia unuia dintre paneliști a fost că internetul ar trebuie să ajute oamenii, în special pe aceia care nu au o voce. Legat de lipsa unei vocii, dar la propriu, programul Hablalo, al unui tânăr din Argentina, încercă să normalizeze și să integreze persoanele cu deficiențe auditive în câmpul muncii, cât și să le faciliteze interacțiunea cu oamenii din jurul lor.

Al doilea panel a reunit speakeri care au prezentat cum educația poate schimba destinele tinerilor, cum educația poate ajuta la înțelegerea corectă a religiei și la diminuarea numărului atentatelor teroriste și cum chiar dacă egalitatea de gen este garantată în majoritatea statelor lumii, aceasta nu se aplică întru totul, foarte puține femei fiind active în politică și drept.

Bali Democracy Students Conference (BDSC) s-a încheiat cu redactarea unui raport care rezuma subiectele dezbătute în cadrul conferinței și contura recomandările pentru viitoarele ediții ale BDSC.

Bali Democracy Students Conference vine într-o perioadă dificilă pentru democrație, dar are un aport important în formare viitoarei generații de lideri ai lumii sub auspiciile valorilor democratice.

| 17 decembrie 2018|Categories: Asia de Sud-Est, Politică|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Andreea Brînză este cercetător în cadrul RISAP. Domeniile sale de interes sunt legate de geostrategia, geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, în special cele ale Chinei.

Comenteaza