ZTE amendată pentru comerțul cu Iran și Coreea de Nord

Andreea Leonte | 14 martie 2017
Standul ZTE de la expoziția ... +
Standul ZTE de la expoziția Mobile World Congress din Barcelona, din 2015 -

Marțea trecută, pe 7 martie, Departamentul Comerțului al Statelor Unite ale Americii a făcut public anunțul privind sancționarea ZTE cu o amendă în valoare de 1,19 miliarde de dolari pentru că a vândut produse electronice către Iran și Coreea de Nord, nerespectând sancțiunile economice impuse de SUA asupra acestor două țări.

ZTE (Zhongxing Telecommunications Equipment Corporation) este al doilea cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații chinez și un lider mondial în tehnologia informației. ZTE a fost fondată în 1985 și este listată în prezent atât la bursa din Hong Kong, cât și la bursa și Shenzhen, fiind una dintre cele mai competitive companii chinezești la nivel internațional. În 2015, veniturile anuale înregistrate de ZTE au depășit pentru prima dată 100 de miliarde de renminbi (aprox. 14 miliarde de euro), cu o creștere a profitului net de 21,8% față de anul precedent, însumând 3,21 miliarde de renminbi (aprox. 440 milioane de euro).

ZTE și-a început activitatea în SUA încă din 1998, fiind ulterior cotat drept al patrulea mare furnizor de dispozitive mobile în SUA în ansamblu și al doilea cel mai mare furnizor de dispozitive mobile preplătite.

ZTE a fost acuzată că a vândut Iranului produse electronice de origine americană în valoare de 32 de milioane de dolari, începând din ianuarie 2010 și până în aprilie anul trecut, eludând în cunoștință de cauză embargoul economic american împotriva Iranului. Vânzările s-ar fi realizat, potrivit comunicatului de pe 7 martie, către entități afiliate guvernului iranian care asigurau furnizarea, construirea și operarea serviciilor de telecomunicații la scară largă, folosind echipamente de software americane.

Mai mult decât atât, ZTE a fost acuzată că are proiecte în derulare nu doar în Iran, ci în toate cele 5 țări care se află în prezent sub embargo american: Iran, Sudan, Coreea de Nord, Siria și Cuba. În sprijinul acestor acuzații, Departamentul Comerțului a făcut publice două documente interne ale ZTE, care indică faptul că ZTE a încălcat în mod flagrant legislația americană. ZTE a efectuat nu mai puțin de 283 de transporturi în care a livrat telefoane mobile către Coreea de Nord, în ciuda cunoașterii faptului că aceste exporturi sunt interzise legislația americană.

Pus în fața acestor acuzații, Zhao Xianming, președintele și directorul executiv al ZTE, a declarat că „recunoaște greșelile pe care le-a făcut, își asumă responsabilitatea pentru ele și își reafirmă angajamentul de a aduce schimbări pozitive în societate”.

Secretarul Departamentului Comerțului al SUA, Wilbur Ross, a anunțat în comunicatul de marțea trecută că ZTE a fost de acord cu plata amenzii în valoare de 1,19 miliarde de dolari și a recunoscut acuzațiile atât pe fond civil, cât și penal, făcându-se vinovată de încălcarea Reglementărilor privind Administrația exporturilor ale SUA (Export Administration Regulations – EAR) și a Reglementărilor privind Tranzacțiile și Sancțiunile asupra Iranului (The Iranian Transactions and Sanctions Regulations – ITSR).

Propunerea de sancționare se află în momentul de față pe rolul instanțelor de judecată federale ale SUA spre a primi aprobare. Pe fond civil, aceasta este cea mai mare sancțiune impusă până în prezent de către Biroul pentru Securitatea Industriei a SUA (Commerce’s Bureau of Industry Security – BIS), către care ZTE a fost de acord să plătească 661 de milioane de dolari. În cazul în care decizia privind fondul penal va fi și ea pozitivă, aplicându-se o sancțiune de 430 de milioane de dolari, valoarea cumulată a amenzilor, de 1,19 miliarde de dolari va deveni cea mai oneroasă sancțiune aplicată vreodată de către guvernul Statelor Unite într-un caz privind controlul exporturilor.

ZTE a fost de acord să se supună, în continuare, unui audit și unor proceduri de monitorizare a activității sale, pentru a se putea garanta evitarea unor astfel de încălcări ale sancțiunilor în viitor. În cazul în care se dovedește că ZTE a încălcat înțelegerea, va intra pe lista companiilor cu restricții la export și va fi nevoită să plătească 300 de milioane de dolari, o parte a amenzii a cărei aplicare a fost suspendată și este legată de încălcarea ulterioară a acordului.

| 14 martie 2017|Categories: China, Economie, Statele Unite|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Andreea Leonte este Project Manager în cadrul RISAP. Ea a absolvit studiile de masterat la Universitatea de Studii Străine din Beijing, China (Beijing Foreign Studies University), cu specializarea in Dreptul afacerilor si comercial chinez. Vorbitoare de limbă chineză, Andreea este interesată de studiul dinamicii relațiilor internaționale și de analiza politicii externe chineze.

Comenteaza