Yuriko Koike: o femeie, noul guvernator al Tokyo

George Boghean | 3 august 2016
Clădirea guvernului metropolitan din Tokyo +
Clădirea guvernului metropolitan din Tokyo -

Yuriko Koike a devenit prima femeie în funcția de guvernator al capitalei Japoniei, Tokyo, în urma alegerilor de pe 31 iulie. Care este povestea ei și ce probleme va întâmpina în această funcție?

Scena politică a Japoniei, așa cum poate fi remarcat și în alte state democratice, prezintă o dinamică surprinzătoare, ilustrată prin succesul și inițiativele oamenilor politici, reacția electoratului și a opiniei publice față de acestea. Având acest fapt în vedere, nu trebuie ignorate nici încercările sau obstacolele întâmpinate în desfășurarea acestui proces democratic.

Duminică, 31 iulie 2016, au avut loc alegerile pentru funcția de guvernator al capitalei Japoniei, Tokyo, după o campanie electorală foarte încărcată, dacă ar fi să luăm în considerare diversitatea oferită de candidați. Principalii trei candidați au fost Yuriko Koike, una din cele mai puternice femei din scena politică japoneză, Hiroya Masuda, candidatul partidului aflat la guvernare, Partidul Liberal Democrat (Liberal Democratic Party – LDP) și Shuntaro Toroigoe, principalul candidat susținut de opoziție. În urma unui efort foarte mare de a-și promova inițiativele și proiectele, candidații au cunoscut o cursă electorală dificilă, iar victoria a aparținut unei femei, prima care ocupă funcția de guvernator al capitalei Tokyo, Yuriko Koike.

În vârstă de 64 de ani, Yuriko Koike a obținut victoria în urma unei candidaturi independente. Partidul de care aparține, Partidul Liberal Democrat, în fruntea căruia se află actualul prim-ministru Shinzō Abe, a decis să nu-i ofere susținerea lui Koike în cursa pentru guvernarea orașului Tokyo, preferându-l pe fostul ministru al afacerilor interne și al comunicaților, Hiroya Masuda, în vârstă de 64 de ani, ce a ocupat și funcția de guvernator al prefecturii Iwate între anii 1995 și 2007.

Ambiția dovedită de Koike prin această candidatură independentă a contribuit semnificativ la dobândirea încrederii electoratului.  Este foarte important de precizat scorul obținut în cadrul acestor alegeri, Yuriko Koike obținând peste 2,9 milioane de voturi, câștigând detașat împotriva principalului contracandidat, Hiroya Masuda, care a obținut 1,8 milioane de voturi, precum și următorul candidat în clasament, Shuntaro Torigoe, jurnalist de profesie, principalul candidat al opoziției, un rival al politicilor lui Shinzō Abe (în special cele ce vizează modificarea constituției), care a obținut 1,3 milioane de voturi.

Biografia și profilul ce o caracterizează pe Yuriko Koike au servit drept un factor important în opțiunea electoratului din Tokyo. Născută în data de 15 iulie 1952, Koiko a crescut în orașul Ashiya, din prestigioasa prefectură Hyogo, a cărei capitală este orașul Kobe făcând parte dintr-o familie implicată atât în mediul economic (comerțul de produse petroliere), cât și în cel politic. Aceste circumstanțe au influențat-o și i-au oferit oportunitatea de a studia în Egipt, absolvind în 1976 Universitatea din Cairo, dezvoltându-și astfel studiile în sociologie.

Studiile în Cairo i-au permis să deprindă vorbirea fluentă a limbii arabe precum și a limbii engleze, avantaje ce i-au permis să lucreze atât ca interpret și translator de limbă arabă, cât și ca reporter pentru un post de televiziune. Jurnalismul a îndreptat-o către scena politică a Japoniei, în 1992 câștigând un loc în camera superioară a Dietei, Camera Consilierilor, pentru Japan’s New Party, partid care astăzi nu mai activează. După numai un an, în 1993, a schimbat funcția cu un loc în cadrul camerei inferioare a Dietei, Camera Reprezentanților, reprezentând cel de-al doilea district al Hyogo. Ulterior, în 1996, a redobândit un mandat, însă în cadrul New Frontier Party, pentru cel de-al șaselea district al Hyogo. În 2000 a deținut un mandat și în cadrul New Conservative Party, iar după această întreagă activitate politică, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat, în 2002.[1]

Guvernatoarea din Tokyo, Yuriko Koike și fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou
Yuriko Koike și fostul președinte ... +
Yuriko Koike și fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou -

Odată cu intrarea în cadrul LDP-ului, Yuriko Koike a cunoscut un progres politic impresionant. Astfel, între 2003 și 2006 a deținut funcția de ministru al mediului în timpul cabinetului prim-ministrului Junichiro Koizumi. Ulterior a dobândit funcția de Consilier Special al Prim-minstrului pentru Securitatea Națională în anul 2006, iar în anul 2007 a devenit chiar prima femeie în funcția de ministru al apărării în anul 2007. Acest succes impresionant a încurajat-o să aspire la însăși conducerea partidului, în 2008, devenind astfel prima femeie care a candidat la funcția de prim-ministru al Japoniei.

Momentul 2008 nu a descurajat-o, deși Taro Aso a câștigat președinția Partidului Liberal Democrat și ulterior funcția de prim-ministru. Este important de precizat faptul că Yuriko Koike a desfășurat o activitate semnificativă în dezvoltarea relațiilor externe. De asemenea, a fost aleasă drept președinte al GLOBE Japan, una din cele mai importante componente ale rețelei internaționale GLOBE, iar în 2014 a fost aleasă chiar primul vice-președinte internațional pentru Asia, în cadrul aceleiași organizații internaționale neguvernamentale GLOBE Internațional. GLOBE este acronimul pentru The Global Legislators Organisation for a Balanced Environment, una din cele mai mari organizații mondiale ce se preocupă de cooperarea internațională în domeniul mediului, dezvoltării sustenabile și a schimbărilor climatice.

Anul 2016 i-a oferit această oportunitate de a candida pentru funcția de guvernator al capitalei Tokyo, după ce fostul guvernator, Yoichi Masuzoe a demisionat în urma unui scandal financiar, din luna iunie. Prin înlocuirea acestuia de către Yuriko Koike, cetățenii capitalei Tokyo sunt încrezători că interesele lor publice sunt în mâini sigure și că viitorul acestora va avea oportunități de dezvoltare.

Este important de precizat faptul că pentru a putea candida pentru funcția de guvernator al Tokyo, Yuriko Koike a renunțat la legăturile sale cu LDP-ul, existând o incertitudine în privința viitoarelor modalități de cooperare. Această funcție are însă o mare greutate politică și o mare responsabilitate. Însăși Koike a mărturisit că „vreau să redobândesc încrederea oamenilor din Tokyo”.  De asemenea, despre noua sa funcție a declarat că: „În calitate de noul guvernator, mi-aș dori să înaintez cu fermitate cu administrația metropolei”, exprimându-se în continuare ambițioasă și încrezătoare, „așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată, cum nu s-a mai văzut, împreună cu voi”.

Principala chestiune abordată în cadrul campaniei electorale a fost cu siguranță susținerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020, cu siguranță un eveniment de mare însemnătate internațională și un obiectiv de prestigiu pentru poporul japonez. Legate de această Olimpiadă sunt speranțele japonezilor de a-și redresa economia, aflată într-o stare incertă de peste două decenii. Despre acestea, Koike a declarat încă de la începutul campaniei că: „Jocurile Olimpice sunt chiar în fața noastră. Vreau să le folosesc drept o șansă de a construi un nou Tokyo pentru dincolo de 2020.” De asemenea, încă de la începutul campaniei, Koike s-a angajat în a face mai transparente procedurile decizionale, de a modifica alocările bugetare pentru Jocurile Olimpice, în contextul în care există inegalități serioase în alocarea fondurilor și de a promova dezvoltarea urbană luând în considerare mediul.

Fostul Stadion Olimpic din Tokyo, gazda Jocurilor Olimpice din 1964
Fostul Stadion Olimpic din Tokyo, ... +
Fostul Stadion Olimpic din Tokyo, gazda Jocurilor Olimpice din 1964 -

De asemenea, Yuriko Koike va participa la ceremonia de încheiere a  Jocurilor Olimpice și Paraolimpice de la Rio, în cadrul cărora, în calitate de guvernator al viitorului oraș gazdă, Yuriko Koike va primi atât steagul olimpic cât și cel paraolimpic din partea primarului orașului Rio de Janeiro, gazda Jocurilor Olimpice din 2016. După această ceremonie, noul guvernator va fi principala persoană responsabilă cu pregătirile Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020. Așa cum a reușit și prin Jocurile Olimpice de la Tokyo din  1964, Japonia are oportunitatea de a demonstra scenei internaționale progresul și dezvoltarea pe care le cunoaște, precum și valorile, cultura, identitatea civilizației japoneze.

Deși Jocurile Olimpice reprezintă una din principalele preocupări pentru Koike în cadrul noului său mandat, ea și-a asumat un angajament de o semnificație importantă și pentru electoratul său feminin. Yuriko Koike este conștientă de așteptările electoratului său feminin, declarând: „Cred că a întreprinde politici pentru femei va fi bine și va aduce fericire în capitală”, precum și faptul că: „Am primit atât de mult sprijin din partea femeilor în această campanie electorală. Susținerea m-a făcut să mă gândesc profund la faptul că am o responsabilitate de a a lucra la chestiunile cozilor de așteptare pentru centrele de îngrijire, creșe, centrele pentru bătrâni și echilibru viață-muncă”.

Într-un mediu politic în care este resimțită o prezență foarte redusă a femeilor, succesul de care s-a bucurat Yuriko Koike reprezintă o dovadă a egalității oportunităților și a faptului că societatea japoneză adoptă poziții tot mai diverse, printre care și o perspectivă tot mai liberală.

Va fi interesant de observat modul în care aceasta își va desfășura mandatul și va depăși viitoarele obstacole. Reușita de care s-a bucurat Yuriko Koike de a câștiga funcția de guvernator al capitalei Tokyo poate fi asociată altor reușite politice feminine internaționale, precum numirea ca primar al capitalei italiene, Roma, a Virginiei Raggi, în data de 19 iunie, precum și numirea ca prim-ministru al Marii Britanii a Theresei May, în data de 13 iulie

Dintr-o altă perspectivă a carierei, Yuriko Koike a fost premiată în numeroase rânduri, atât pentru realizările sale cultural-academice, cele jurnalistice, cât și pentru activitatea sa politică. Un întreg oraș, un întreg popor, un întreg public  internațional așteaptă acum să vadă cum se va descurca noul guvernator și cum va face încercărilor , nu în calitate de femeie, ci în calitate de om politic responsabil.

Referințe

[1] Pentru mai multe informații privind profilul, biografia, activitatea politică, precum și cea academică, poate fi consultată pagina oficială Yuriko Koike, http://www.yuriko.or.jp/english/profile/

Despre autor:

George Boghean este fost intern RISAP și absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt istoria, politica internă și externă a Japoniei, precum și istoria relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Japonia.

Comenteaza