Xi Jinping, prima vizită oficială în Statele Unite

Ramona Bloj | 29 septembrie 2015
Xi Jinping și Barack Obama ... +
Xi Jinping și Barack Obama în fața Casei Albe, în timpul intonării imnului național al SUA -

În perioada 22-28 septembrie, președintele chinez, Xi Jinping, s-a aflat în prima sa vizită oficială în Statele Unite. Cu o agendă încărcată, Xi a atins în timpul celor 7 zile puncte controversate care amenință relația dintre cele două state, precum și rolul Chinei în sistemul internațional la adoptarea celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă.

De la Seattle la Casa Albă, de la întâlniri cu oameni de afaceri americani, până la discursul de pe 28 septembrie, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, Xi Jinping a avut o săptămână încărcată în Statele Unite.

Vizita a început în Seattle unde în discursul ținut în fața unui public notabil cu invitați precum fostul secretar de stat Henry Kissinger, fondatorul Microsoft, Bill Gates, Xi a atins subiecte precum securitatea cibernetică, economia chineză, visul chinezesc și campania sa anti-corupție, eliminând speculațiile conform cărora aceasta ar fi în realitate o campanie ce are drept scop eliminarea adversarilor politici: „Am pedepsit atât tigrii cât și muștele. Nu are nimic de-a face cu lupta pentru putere. În acest caz, nu este vorba despre House of Cards”, a adăugat liderul de la Beijing surprinzând publicul prin referirea la popularul serial american.

După ce anterior, consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Susan Rice, a criticat sever spionajul cibernetic sponsorizat de guvernul chinez, declarând că este o problemă de securitate națională și un factor critic pentru relația SUA-China:  „Spionajul cibernetic care vizează informațiile personale și corporative pentru câștigul economic al întreprinderilor, subminează cooperarea economică pe termen lung și trebuie să se oprească”, Xi a abordat în discursul său această problemă, spunând că guvernul chinez nu fură secrete comerciale și nici nu susține companiile care o fac: „furturile cibernetice de secrete comerciale și atacurile împotriva rețelelor guvernamentale sunt ambele ilegale; astfel de acte sunt infracțiuni și ar trebui pedepsite conform legii și convențiilor internaționale relevante. China și Statele Unite sunt ambele îngrijorate de securitatea cibernetică. Suntem pregătiți să adâncim cooperarea cu SUA în această problemă”.

Într-o notă mai personală, președintele chinez a inserat în discursul său amintirea sărăciei, al cărei martor a fost în copilărie, accentuând astfel faptul că incredibila creștere economică a Chinei a scos milioane de oameni din sărăcie, definind Visul Chinez ca speranța oamenilor pentru o viață mai bună.

Xi a subliniat importanța cooperării dintre SUA și China afirmând: „Dacă China și Statele Unite vor coopera, vor putea deveni baza stabilității globale și un promotor al păcii. Dacă însă vor intra într-un conflict, acesta va avea consecințe dezastruoase pentru ambele state. Vrem să vedem mai multă înțelegere și încredere și mai puțin înstrăinare și de suspiciune”.

Cu privire la starea economică, acesta a subliniat că este așteptată o creștere economică mai mică, dat fiind mediul economic global complex și volatil. A apărat totodată măsurile luate de guvernul chinez, spunând că au fost necesare pentru evitarea unei panici în masă, adăugând că țara sa nu își va manipula moneda în vederea creșterii exporturilor.

Discursul lui Xi a fost precedat de intervenția secretarului american pentru comerț, Penny Pritzker, care și-a exprimat îngrijorarea: „Atât noi, cât și companiile americane, continuam să fim îngrijorați cu privire la lipsa totală de transparență juridică și de transparența reglementărilor, protecția inconsistentă a proprietății intelectuale, politici tehnologice și cibernetice discriminatorii și, mai general, lipsa condițiilor de concurență echitabile în mai multe sectoare”, exprimându-și totodată încrederea că vor exista discuții constructive pe aceste teme în timpul vizitei lui Xi.

Vizita a fost continuată de o întâlnire cu liderii din industria IT din Statele Unite, printre care Mark Zuckerberg (Facebook),  Timothy D. Cook (Apple), Virginia M. Rometty, (IBM), Jeffrey P. Bezos, (Amazon), Jack Ma (Alibaba). În fața acestora, Xi a pledat în favoarea cooperării pentru  dezvoltarea internetului în conformitate cu realitățile naționale, făcând totodată referire la securitatea cibernetică: „problema unui spațiu cibernetic sigur, stabil și prosper a devenit o preocupare pentru toate țările”. Acesta a adăugat că țara sa va proteja proprietatea intelectuală precum și faptul că porțile către piața chineză vor rămâne deschise.

Pe 24 septembrie, Xi a ajuns la Washington, unde a participat la un dineu de lucru la Casa Albă – la care au luat parte, pe lângă președintele american Barack Obama, atât secretarul de stat John Kerry, cât și consilierul pe probleme de securitate Susan Rice. Pe 25 septembrie cei doi lideri de stat au ținut o conferință de presă comună. Principalele subiecte atinse au fost atacurile cibernetice, președintele american afirmând că cele două state au atins un acord comun privind anumite tipuri de atacuri cibernetice, dar sursele de îngrijorare nu au fost încă înlăturate.Totodată, cele două state au adoptat un acord împotriva schimbărilor climatice, China angajându-se să implementeze începând cu 2017 un sistem de tipul cap and trade pentru limitarea poluării. Președintele Obama a menționat și faptul că au avut o discuție sinceră despre drepturile omului și viitoarele schimburi culturale, printre care un proiect intitulat One Million Strong, în urma căruia în următorii 5 ani, 1 milion de studenți americani vor învăța mandarina.

Xi in vizita in SUA
Xi Jinping în viztă în ... +
Xi Jinping în viztă în SUA, septembrie 2015 -

Cu privire la disputele din Marea Chinei de Sud, președintele Xi a declarat că țara sa va respecta zborurile de supraveghere legale, dar totodată își va proteja „suveranitatea teritorială și drepturile maritime legitime”.

Documentul publicat de Casa Albă cu privire la vizita președintelui chinez Xi Jinping, tratează pe larg acordurile la care cei doi sefi de stat au ajuns, cu referire atât la provocările globale, cât și la relația bilaterală dintre cele două state.

Pe 27 septembrie, Xi Jinping a participat la reuniunea Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment (Întâlnirea Liderilor Mondiali pentru Egalitatea de Gen și Împuternicirea Femeilor), atrăgând cricticile lui Hillary Clinton. În cadrul reuniunii a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

În ultimele două zile ale vizitei, accentul a fost pus pe rolul Chinei în sistemul internațional. În primul său discurs la Națiunile Unite, Xi a declarat că Beijing va înființa un fond de dezvoltare, cu un angajament inițial de 2 miliarde de dolari pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să realizeze agenda post-2015.

China va șterge de asemenea datoriile unor state slab dezvoltate și va lansa, în următorii 5 ani, 600 de proiecte în vederea eradicării sărăciei și stimulării dezvoltării. Adițional, China va dona Organizației Mondiale a Sănătății 2 miliarde de dolari. Luându-și aceste angajamente, președintele chinez a afirmat că statul său pune „dreptatea înaintea propriilor interese”. Pentru a răspunde provocărilor globale cu care ne confruntăm, inclusiv criza refugiaților din Europa, soluția fundamentală se afla în căutarea păcii și realizarea dezvoltării”, a adăugat liderul de la Beijing.

Totodată, în cadrul întâlnirii cu secretarul general al Națiunilor Unite, Xi a declarat că guvernul de la Beijing se angajează în promovarea unor noi tipuri de relații internaționale dar că statele dezvoltate ar trebui să-și asume responsabilitatea lor morală și istorică.

În discursul său în fața Adunării Generale a ONU, din 28 septembrie, Xi a declarat că toate statele „mari, puternice și bogate nu ar trebui să le intimideze pe cele mici, slabe și sărace” și a cerut depășirea paradigmei conform căreia „câștigul cuiva înseamnă pierderea celuilalt sau câștigătorul ia totul”. A anunțat totodată contribuția Chinei de 1 miliard de dolari la fondul ONU pentru pace și dezvoltare precum și înființarea unui nou grup permanent format din 8.000 de trupe, pentru menținerea păcii. China va oferi Uniunii Africane 100 de milioane de dolari pentru a înființa o forță în așteptare menită să răspundă imediat crizelor de pe continent.

Xi Jinping, a adăugat că nu contează cât de puternică va deveni China: „aceasta nu va căuta niciodată hegemonie, expansiune sau sfere de influență”.

Despre autor:

Ramona Bloj este fost intern RISAP. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.

Comenteaza