Viitor incert pentru sistemul de apărare THAAD

Ruxandra Motoi | 27 iunie 2017
Președintele sud-coreean Moon Jae-in în ... +
Președintele sud-coreean Moon Jae-in în vizită la baza militară Yongsan din Seul, în iunie 2017 -

Sistemul american de apărare antirachetă THAAD, a cărui amplasare a început efectiv la începutul lunii mai 2017 în regiunea Seongju, din provincia Gyeongsang de Nord, sud-estul Coreei de Sud, naște noi controverse. După afirmațiile președintelui Statelor Unite, conform cărora acordul dintre celor două țări privind amplasarea sistemului THAAD pe teritoriul coreean ar putea fi renegociat, situație în care Coreea de Sud ar fi nevoită să achite 1 miliard de dolari pentru acest sistem de apărare antirachetă, noi dezvăluiri despre procesul de amplasare au fost făcute publice, producând o nouă controversă în jurul acestui subiect mult dezbătut atât în Coreea de Sud, cât și în țările vecine.

După ce ministrul apărării sud-coreean a omis să raporteze Casei Albastre (administrația prezidențială a Coreei de Sud) faptul că încă patru elemente componente ale sistemului de apărare THAAD, și anume lansatoare de rachete, au fost livrate la o bază militară a Statelor Unite de lângă Seongju, președintele Moon Jae-in a cerut ca o anchetă să fie demarată astfel încât să se afle motivele pentru care aceste informații nu au fost incluse în raportul trimis de ministrul apărării către Casa Albastră, de ce nu au fost făcute publice, precum și cine a fost responsabil de autorizarea în secret a livrării acestor componente. În mod oficial, era cunoscută livrarea a doar două elemente componente ale sistemului de apărare THAAD, livrare care a avut loc la începutul lunii martie, între timp acestea fiind și instalate, deși noi dezvăluiri arată că acordul inițial dintre Statele Unite și Coreea de Sud prevedea instalarea unui singur astfel de element în acest an, restul de cinci urmând să fie instalate în anul 2018.

Primele investigații indică faptul că aceste patru elemente suplimentare au fost livrate înainte ca Moon Jae-in să fie ales în funcția de președinte, creând suspiciuni asupra motivului pentru care livrarea acestora a fost grăbită, cu atât mai mult cu cât a fost astfel ignorat protocolul oficial conform căruia locuitorii din apropierea zonei unde este amplasat sistemul de apărare THAAD trebuiau să fie notificați în prealabil, iar o evaluare a impactului asupra mediului trebuia, de asemenea, să fie realizată. Odată ce aceste informații au devenit publice, președintele Moon Jae-in a cerut să fie întocmită și evaluarea impactului pe care sistemul THAAD îl are asupra mediului, astfel că procesul de instalare a sistemului va fi suspendat temporar pe durata realizării acestei evaluări, care se pare că va deveni un factor extrem de important în decizia finală pe care președintele Coreei de Sud o va lua cu privire la amplasarea sistemul de apărare THAAD pe teritoriul sud-coreean.

Întrucât purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, a afirmat că amplasarea sistemului de apărare THAAD va fi una transparentă, faptul că aceste patru elemente suplimentare au fost livrate în secret a devenit un subiect de interes și pentru China, care nu a fost de acord cu amplasarea sistemului de apărare THAAD în Coreea de Sud. China și-a făcut încă de la început cunoscută atitudinea față de sistemul THAAD, pe care îl consideră a fi o amenințare la propria securitate națională, în ciuda încercărilor din partea Coreei de Sud și Statelor Unite de a asigura guvernul de la Beijing că nu există astfel de intenții ascunse și că amplasarea acestui sistem de apărare are ca unic scop protejarea Coreei de Sud în eventualitatea unui atac din partea Coreei de Nord. În consecință, China a aplicat la începutul anului o serie de restricții privind turismul și importurile culturale din Coreea de Sud, la care nu a renunțat ulterior, când Seulul a anunțat suspendarea amplasării sistemului THAAD. Numărul turiștilor chinezi în Coreea de Sud este în continuă scădere, iar estimările recente arată că statul sud-coreean va avea pierderi de până la 13,6 miliarde de dolari în sectorul de distribuire a bunurilor, din cauza reduceri numărului de turiști.

Proteste anti-THAAD, organizate în iunie 2017, în fața Ambasadei SUA din Seul
Proteste împotriva sistemului antirachetă american ... +
Proteste împotriva sistemului antirachetă american THAAD, organizate în iunie 2017, în fața Ambasadei SUA din Seul -

Această suspendare a amplasării sistemului de apărare THAAD se face resimțită nu doar în plan extern, dar și în plan intern, întrucât a stârnit un nou val de proteste din partea publicului sud-coreean. Deși în zona unde va fi instalat sistemul de apărare THAAD au avut loc proteste anti-THAAD de mică anvergură în ultimele luni, pentru prima dată în istorie aproximativ 3.000 de persoane au încercuit clădirea Ambasadei Statelor Unite (unele surse estimând numărul protestatarilor ca fiind de 4.000 de persoane) în cadrul protestului anti-THAAD din data de 24 iunie, din Seul. Această presiune din partea publicului sud-coreean se va face cu siguranță resimțită și în cadrul summitului dintre Coreea de Sud și Statele Unite, care va avea loc la Washington în perioada 29-30 iunie și care reprezintă prima întâlnire oficială dintre cei doi președinți.

Deși președintele Moon Jae-in a afirmat recent că scopul principal al acestui summit este de a consolida alianța dintre cele două țări, nu de a discuta amănunte legate de sistemul de apărare THAAD, nu este exclus ca discuțiile din cadrul summitului să fie totuși axate pe acest subiect, mai ales că suspendarea temporară a procesului de instalare a sistemului THAAD creează suspiciuni față de planul de acțiune al președintelui Moon. Nu puțini sunt cei care consideră că această suspendare va deveni chiar primul pas către o eventuală renunțare din partea Coreei de Sud la acest angajament, cu atât mai mult cu cât acesta a dus deja la răcirea relațiilor cu China, țară care este importantă din punct de vedere strategic pentru Coreea de Sud pentru a media dialogul cu Coreea de Nord în ceea ce privește programul nuclear al acesteia. Rămâne astfel de văzut cum va reuși noul președinte al Coreei de Sud să păstreze balanța în relațiile cu cele două mari puteri, fără a periclita în vreun fel interesele propriei țări.

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza