UE și Vietnam, la un pas distanță de un acord de liber schimb

Ramona Bloj | 5 august 2015
Fostul președinte al Consiliului European, ... +
Fostul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, la o întâlnire în Hanoi cu președintele vietnamez Truong Tan Sang, la puțin timp după începerea negocierilor pentru un acord de liber schimb între UE și Vietnam, în 2012 -

Marți, 4 august, după aproape doi ani și jumătate de negocieri intense, Uniunea Europeană și Vietnam au căzut de acord asupra principiilor unui acord de liber schimb.

Conform Comisiei Europene, înțelegerea din 4 august cuprinde eliminarea barierelor tarifare în proporție de 99%, acoperind, de asemenea, bariere netarifare precum achizițiile publice, aspectele privind reglementările, concurența, investițiile, drepturile de proprietate intelectuală și dezvoltarea durabilă.

Negocierile au fost lansate în anul 2012,  ca o schimbare a strategiei UE de a încheia un acord de liber schimb cu statele din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (The Association of South-East Asian Nations – ASEAN)

În prezent, dintre statele membre ASEAN, Vietnam reprezintă al patrulea partener comercial al UE. În afara ASEAN, în anul 2014 UE a fost al doilea partener comercial pentru Vietnam, după China.  Exporturile UE către Vietnam sunt dominate de produse de înaltă tehnologie, în timp ce Vietnam exportă către pieţele europene în principal aparate telefonice, produse electronice, încălțăminte, textile și îmbrăcăminte, cafea, orez, fructe de mare și mobilier. Totodată, UE este unul dintre cei mai mari investitori străini în Vietnam, având în 2013 un volum al investiţiilor străine directe de 656 de milioane de dolari.

Cu privire la acord, comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat:  „Avem o înțelegere. Acest acord echilibrat va spori schimburile comerciale cu una dintre cele mai dinamice economii din Asia, stabilind un nou model, mai bun și mai modern, pentru acordurile de liber schimb între UE și țările în curs de dezvoltare și standarde bune pentru relațiile comerciale între UE și Asia de Sud-Est ca un întreg. Vietnam este o economie în creștere și odată ce acordul va fi semnat se vor oferi noi oportunități semnificative atât pentru companiile europene, cât şi pentru cele vietnameze – prin creșterea accesului pe piața de bunuri și servicii. Peste 31 de milioane de locuri de muncă din Europa depind de exporturi; astfel, facilitarea accesul la o piață în creștere precum Vietnam, cu ai săi 90 de milioane de consumatori, este o veste importantă. Prin acest acord, ne vom asigura de asemenea că schimburile comerciale nu se vor realiza în defavoarea mediului și a drepturilor omului. Uniunea Europeană și Vietnam s-au angajat să respecte drepturile angajaților și să susțină o gestionare durabilă a resurselor naturale.”

Următorii pași includ discuțiile tehnice, precum și redactarea textului legal al acordului. Se așteaptă ca acest proces să dureze câteva luni, finalizarea lui realizându-se cu siguranță până la sfârșitul acestui an.

| 5 august 2015|Categories: Asia de Sud-Est, Economie, Europa-Asia|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ramona Bloj este fost intern RISAP. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.

Comenteaza