UE-Japonia: un posibil acord de liber schimb?

Rucsandra Grigoroaia | 21 iulie 2017
Păpuși japoneze Daruma pictate cu ... +
Păpuși japoneze Daruma pictate cu ocazia anunțării unei înțelegeri politice pentru acordul de liber schimb UE-Japonia -

În anul 2013, Uniunea Europeană și Japonia au început oficial negocierile pentru încheierea unui acord de parteneriat economic, iar pe 6 iulie 2017, după 18 runde de negocieri, cele două părți au ajuns la un acord de principiu cu privire la elementele principale ale unui acord de parteneriat economic.

Acest acord de liber schimb reprezintă unul dintre cele mai importante acorduri comerciale încheiate până acum de Uniunea Europeană, având în vedere că Japonia este una dintre cele mai dezvoltate țări din lume din punct de vedere economic, fiind un important jucător pe scena internațională în materie de comerț și investiții. Importanța acordului este întărită de faptul că acesta reglementează nu doar chestiuni comerciale, dar și aspecte ce țin de protejarea mediului înconjurător, în concordanță cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, precum și alte standarde, cum ar fi cele din domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Conform statisticilor, în 2015, valoarea importurilor de bunuri din Japonia s-a ridicat la 59,9 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, iar valoarea exporturilor la 56,5 de miliarde de euro. În ceea ce privește comerțul de servicii, balanța importurilor înclină în favoarea Uniunii Europene, această exportând servicii în cuantum de 28 de miliarde de euro și importând din Japonia servicii de 15,8 miliarde de euro. Aceste cifre plasează Japonia pe locul al doilea în Asia, după China, în topul partenerilor comerciali ai Uniunii Europene.

Pentru Uniunea Europeană, încheierea acestui acord ar duce la îndepărtarea barierelor pe care le întâmpină exportatorii europeni pe piața niponă, ar stabili standarde înalte privind acordurile comerciale, care pot fi preluate în viitor de alte acorduri de schimb semnate pe plan global și ar oferi totodată un semnal clar pe scena internațională, în sensul că două dintre cele mai mari economii ale lumii resping în mod categoric protecționismul. În mod concret, ca efect al acestui acord, vor fi înlăturate majoritatea taxelor vamale, ducând la o creștere a exporturilor UE, vor fi protejate și în Japonia peste 200 de produse agricole purtătoare ale unor indicații geografice protejate și va fi deschisă piața japoneză pentru companiile europene în domeniul serviciilor și achizițiilor publice. Totodată, acordul stipulează existența unei perioade de tranziție pentru anumite sectoare economice sensibile pentru producătorii europeni, cum ar fi cel al industriei automobilelor, în cazul cărora taxele vamale nu vor fi încă eliminate.

Pentru Japonia, încheierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană este prioritară, pentru a câștiga acces la piața europeană Acest lucru se datorează faptului că, după încheierea acordului de liber schimb de către Uniunea Europeană cu Coreea de Sud, exporturile japoneze, în special cele din industria automobilelor, au scăzut în mod semnificativ. Prin urmare, Japonia are un interes ridicat pentru încheierea unui acord care să-i ofere un tratament preferențial pentru a accesa piața Uniunii Europene, motivat de concurența dintre exporturile japoneze și cele sud-coreene. Concesii au fost făcute de către ambele părți, acordul dintre UE și Japonia neînlăturând taxele vamale pentru unele produse agricole exportate de Uniunea Europeană, dar care sunt sensibile pentru Japonia, precum orezul și grâul.

Prin urmare, acordul de parteneriat economic UE-Japonia înlătură atât barierele tarifare, cât și pe cele netarifare, pentru ca ambele părți să exploateze potențialul relațiilor economice, protejând totodată anumite sectoare importante pentru ambele părți. Importanța acestui acord constă atât în conținutul său, cât și în mesajul pe care îl transmite arenei internaționale, referitor la importanța cooperării în era globalizării, caracterizată și de consecințe negative, care trebuie diminuate.

Deși acest acord de principiu atins de Japonia și UE include majoritatea elementelor acordului de parteneriat economic, există o serie de aspecte referitoare, de exemplu, la protecția investițiilor, care se află încă în curs de negociere. Cu toate acestea, se așteaptă ca negocierile să se finalizeze până la sfârșitul anului, urmând apoi procesul de ratificare a acordului, care se întrevede a fi mai dificil în Uniunea Europeană, unde probabil va fi nevoie de acordul explicit al fiecărui stat membru.

| 21 iulie 2017|Categories: Economie, Japonia|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Rucsandra Grigoroaia este absolventă a unui master în cadrul Colegiului Europei. Domeniile sale de interes cuprind relațiile Uniunii Europene cu Asia, în special cele cu China.

Comenteaza