Turul diplomatic al lui Xi Jinping prin Africa

Sorina Cocei | 25 august 2018
Președintele Xi Jinping și soția ... +
Președintele Xi Jinping și soția sa, Peng Liyuan, în Indonezia, la Summitul APEC din 2013 -

Un arc peste timp îl aduce mai aproape pe amiralul Zheng He de actualul președinte chinez, Xi Jinping. Ce au în comun cei doi? La o distanță de peste 600 de ani, Africa este locul care intersectează periplul maritim al lui Zheng He, ajuns până pe coasta de est a continentului, cu turneul diplomatic întreprins de președintele Xi, la sfârșitul lunii iulie, atingând state din partea vestică, estică și sudică a continentului: Senegal, Rwanda, Africa de Sud și Mauritius.

Expedițiile maritime ale amiralului Zheng He au asigurat tradiția istorică pentru rolul actual jucat de China pe continentul african, rol aflat în continuă dezvoltare. Opțiunea conducerii de la Beijing de a pregăti participarea la summitul BRICS din Africa de Sud cu o serie de vizite oficiale în state din puncte cheie ale continentului african demonstrează atenția deosebită acordată acestuia de către China.

Din ce în ce mai activă pe plan extern, China se implică în proiecte de infrastructură în statele africane și a jucat un rol și în procesele de soluționare pașnică a situației de conflict din Sudanul de Sud și a disputei teritoriale dintre Eritreea și Djibouti. Africa a fost integrată în cadrul Inițiativei chineze Belt and Road, atât datorită importanței sale strategice, cât și din prisma rolului jucat deja de China în industrializarea multor țări africane. Pe baza acestor rațiuni a fost făcută selecția statelor-destinație în turneul lui Xi, primele două state vizitate fiind Senegal și Rwanda, care au manifestat un interes deosebit față de China, privind cu ambiție la experiența de succes a Etiopiei, la care au contribuit în mod decisiv investițiile chineze.

Traseul lui Xi Jinping a început într-un spațiu extra-african, în Golful Persic, continuând cu cele patru state africane, punctând în acest mod fiecare colț al Africii Sud-Sahariene. Acesta reprezintă primul său periplu diplomatic în cel de-al doilea mandat de președinte, început în luna martie, cu precizarea că două astfel de tururi au fost realizate în decursul primului mandat, primul în 2013, când Xi a vizitat Tanzania, Africa de Sud și Congo-Brazzaville, iar al doilea în 2015, incluzând Zimbabwe și, din nou, Africa de Sud. Rezultatele acestor vizite la nivel înalt sunt reflectate de starea actuală a relațiilor, China fiind principalul partener comercial al Africii.

Tur diplomatic Xi Jinping Africa 2018
Turul diplomatic al lui Xi ... +
Turul diplomatic al lui Xi Jinping în Africa, iulie 2018 -

Președintele chinez a fost însoțit în turneul său diplomatic de prima doamnă, Peng Liyuan, ministrul afacerilor externe, Wang Yi și de alți oficiali din Partidul Comunist Chinez. Turneul lui Xi a avut loc în perioada 19-29 iulie.

În același timp, în încercarea de a scoate India din umbra Chinei pe continentul african, prim-ministrul indian Narendra Modi a desfășurat propriul său mini-turneu în Africa. Înainte de a ajunge în Africa de Sud, la întrunirea statelor BRICS, Modi a vizitat Uganda și Rwanda, cea din urmă aflându-se și pe lista de destinații ale liderului chinez.

Pe 23 iulie, la Kigali, capitala rwandeză, Modi și președintele Paul Kagame au declarat că această vizită este „o piatră de hotar importantă în prietenia și cooperarea de lungă durată între [cele două țări]”. De asemenea, India este implicată economic într-o serie de proiecte de dezvoltare a parcurilor industriale, a zonei economice speciale Kigali și a agriculturii. Aflându-se în Uganda pe 24 iulie, prim-ministrul indian a declarat că intenția Indiei este tradusă în eforturile de consolidare a legăturilor cu Africa, anunțând că vor fi deschise 18 ambasade pe continent până în 2021. Eforturile diplomatice sunt dublate de suma de 171 de milioane de euro, din care vor fi finanțate proiectele importante de infrastructură din Uganda. Traseul lui Modi reprezintă ofensiva diplomatică care servește ambiții economice ale Indiei ce rivalizează cu cele chineze.

Spre deosebire de Modi, Xi Jinping a avut însă un traseu mai lung. Înainte de a ajunge pe pământ african, prima oprire a lui Xi a fost la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, pentru o vizită de 3 zile. Aici a fost primit de prințul moștenitor, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, la reședința sa. Discuțiile dintre cei doi au avut în centru relațiile bilaterale. Xi a declarat că cele două state trebuie să se concentreze pe aprofundarea cooperării și a unei baze solide pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale pe termen lung. Totodată, liderul chinez a amintit de vizita prințului moștenitor la Beijing în 2015, care a reprezentat un moment important în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state. De asemenea, vizita oficială a venit pe un fond favorabil asigurat de acordurile semnate la Beijing, în cadrul Forumului de Cooperare Sino-Arab, la cea de-a VIII-a reuniune ministerială, de pe 10 iulie, care oferă granturi de 2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea statelor arabe. Dezvoltatorul imobiliar din Dubai, Emaar Properties a decis să construiască cel mai mare Chinatown din Orientul Mijlociu, subliniindu-se astfel buna cooperare dintre cele două state. De asemenea, Emiratele Arabe reprezintă un partener primordial pentru China în Orientul Mijlociu, fiind unul dintre primii 15 furnizori de petrol ai săi, exporturile de petrol din 2017 atingând 4 miliarde de dolari.

Odată încheiată vizita lui Xi din Emiratele Arabe Unite, turneul african al președintelui chinez a fost deschis de Senegal. Alegerea acestei prime destinații a fost primită cu entuziasm de presa senegaleză, care a acordat o atenție deosebită acestui eveniment, introdus de conferința de presă a ambasadorului Chinei la Dakar, Zhang Xun care a prezentat vizita drept prima la acest nivel în ultimii 9 ani, ultima aparținând lui Hu Jintao în februarie 2009.

Deși relațiile diplomatice dintre China și Senegal au fost reluate relativ recent, în 2005, China a devenit deja al doilea partener comercial, după Franța, al statului african, cu un volum comercial de 115 milioane de euro în 2017. Importurile din China s-au ridicat de la peste 346 de milioane de euro în 2013, la mai mult de 559 de milioane de euro în 2017. Investițiile financiare directe ale Chinei în Senegal numărau 100 de milioane de dolari în 2015, atingând recordul de 1,6 miliarde de dolari în 2017.

De asemenea, în decursul vizitei s-au purtat discuții între cei doi lideri privind parteneriatul strategic de cooperare globală sino-senegaleză, relațiile sino-senegaleze și summitul de la Beijing din cadrul Forumului de Cooperare Sino-Africană. În timpul vizitei, a fost inaugurată în orașul Pikine, în apropierea capitalei Dakar, prima arena națională de luptă, cu o capacitate de 20.000 de locuri și construită cu o finanțare chineză de 32 de miliarde de franci. Printr-un gest simbolic, președintele Xi i-a înmânat cheile arenei președintelui Macky Sall.

Xi Jinping Senegal 2018
Xi Jinping participând la ceremonia ... +
Xi Jinping participând la ceremonia de inaugurare a unei arene în Senegal -

Xi Jinping s-a deplasat apoi în Rwanda, unde a purtat discuții cu omologul său, Paul Kagame, care este și președintele în exercițiu al Uniunii Africane, iar rezultatele discuțiilor dintre cei doi sunt reprezentate de 15 acorduri privind proiecte ambițioase de infrastructură precum renovarea spitalelor și construirea unui aeroport la Bugesera. În aceeași măsură, discuțiile bilaterale au avut în centru și chestiuni diplomatice. Xi a declarat că cele două state sunt legate de interese comune, iar una din liniile de politică externă a Chinei este creșterea solidarității față de Africa. La rândul său, Kagame a susținut că acordurile demonstrează ceea ce „este posibil între cele două state”. Rwanda a avut anul trecut schimburi comerciale cu China în valoare de 157 de milioane de dolari, situând țara printre principalii parteneri comerciali ai Chinei în Africa.

După Rwanda, următoarea oprire a fost în Africa de Sud. Vizita a avut dublă semnificație, având în vedere momentul sosirii lui Xi, care a coincis cu aniversarea a 20 ani de relații diplomatice sino-sud-africane și cu participarea la cel de-al X-lea summit BRICS, găzduit de Johannesburg pe 25-27 iulie.

Cele două decenii de relații diplomatice au trecut prin diferite etape de dezvoltare, ajungând astăzi la forma unui parteneriat strategic global. În ceea ce privește relațiile de interdependență dintre cele două state, China este cel mai mare partener comercial al Africii de Sud, care la rândul său este principalul partener al Chinei de pe continentul african. Pentru viitorul relațiilor dintre cei doi parteneri, așteptările optimiste prevăd evoluția la un nou nivel al cooperării bilaterale.

Maratonul diplomatic al președintelui Xi s-a încheiat cu ultima destinație, Mauritius, unde acesta a fost întâmpinat de prim-ministrul Pravind Jugnauth. După summitul BRICS, Xi a făcut o escală de 24 ore în Port Louis. Vizita a fost văzută de presa locală cu parfum de amiciție. Liderul chinez a vorbit despre legăturile bilaterale cu Mauritius pe plan diplomatic, economic și cultural, care vor fi consolidate.

Prim-ministrul Jugnauth a abordat subiectul ajutoarelor financiare și contribuției chinezilor la proiectele importante din statul său. Prezența președintelui Xi pe insulă dă o doză importantă de credibilitate pentru ambiția statului mauritian de a deveni o platformă importantă poziționată între Asia și Africa și de a juca un rol de prim-plan în cadrul Forumului Sino-African din septembrie.

China rămâne unul dintre partenerii economici principali ai Africii, al cărei potențial strategic și de dezvoltare este valorificat cu ajutorul investițiilor gigantului asiatic. Pentru acest statut, India a devenit rivalul Chinei pe continentul african. În ultimii ani, se vorbește de un război de influență între cele două state asiatice în această regiune, China implicându-se ca investitor principal în proiectele de infrastructură în statele de pe continent, în timp ce India face eforturi să recupereze deficitul de influență.

Vizita lui Zheng He în Africa de Est, realizată acum 600 de ani, avea să fie doar un contact de scurtă durată între China și Africa, flota chineză urmând să fie distrusă, dinastia Ming abandonând Oceanul Indian și căile maritime către Africa. Astăzi însă, așa cum o demonstrează noul turneu diplomatic al președintelui Xi pe continentul african, China s-a întors în Africa și pare decisă să rămână.

| 25 august 2018|Categories: China, Geopolitică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Sorina Cocei este fost trainee RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt diplomația publică a Japoniei și diplomația culturală chineză cu particularitățile și rezultatele pe care le comportă în Europa.

Comenteaza