Turnbull: când taurul se întoarce în Australia

RISAP | 14 septembrie 2015
Malcolm Turnbull, pe atunci ministru ... +
Malcolm Turnbull, pe atunci ministru al comunicațiilor, la o întâlnire a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, din 2014 -

Australia s-a ales cu un nou prim-ministru, în persoana lui Malcolm Turnbull, fostul ministrul al comunicațiilor.

Noul prim-ministru a fost ales pe 14 septembrie, în decursul a câtorva ore, decizia fiind luată după ce Tony Abbott, prim-ministrul Australiei, fusese somat de către Malcolm Turnbull să organizeze o întâlnire a parlamentarilor Partidului Liberal, pentru a candida la funcția de lider al partidului. Cum în Australia, liderul partidului de guvernământ ocupă și funcția de prim-ministru, Malcolm Turnbull a devenit noul prim-ministru al țării, după ce a câștigat funcția de președinte al Partidului Liberal cu 54 de voturi la 44 în fața lui Tony Abbott. Partidul Liberal se află la conducerea Australiei din septembrie 2013, prin intermediul unei coaliții.

În aceeași perioadă, dar cu șapte ani în urmă, adică pe 16 septembrie 2008, Malcolm Turnbull era ales liderul Partidului Liberal din Australia, partid aflat la acea vreme în opoziție. După ce în 2009 a susținut planul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, propus de prim-ministrul de atunci al Australiei și liderul Partidului Laburist, Kevin Rudd, Turnbull a pierdut șefia Partidului Liberal în fața lui Tony Abbott, cu 42 de voturi la 41, într-un procedeu asemănător cu cel de acum.

Australia a avut în ultimul timp câteva probleme economice, teama de recesiune devenind tot mai proeminentă, iar datoria țării atingând cel mai înalt nivel din 1996 încoace. Toate aceste lucruri au erodat popularitatea lui Tony Abbott. În plus, rigiditatea sa politică reliefată de percepții de misoginism, poziția anti-homosexuali, negarea încălzirii globale și a efectelor sale, a dus și ea la căderea în dizgrație a lui Abbott. Deși alegerile parlamentare din Australia vor avea loc de-abia în 2017, Partidul Liberal pare că vrea să-și asigure locurile în Parlament, fiind de acord cu înlocuirea lui Tony Abbott cu Malcolm Turnbull – care se poziționează mult mai bine în sondaje.

Ilustrând o poziție mai moderată față de predecesorul său privind problemele cauzate de încălzirea globală și căsătoriile între persoanele de același sex, Malcolm Turnbull este primit de mulți australieni cu mult entuziasm.

Abbott devine astfel unul dintre prim-miniștrii Australiei cu cel mai scurt mandat, 2 ani, în timp ce Turnbull devine al patrulea prim-ministru al Australiei în mai puțin de trei ani.

Declarându-se măgulit de onoarea și responsabilitatea ce i s-au acordat – de a fi la conducerea Australiei – Turnbull a promis că va schimba modalitatea de conducere a guvernului australian: „Noua noastră conducere va avea o cultură a consultării: ne vom consulta în toate aspectele ce țin de guvernământ și vom lua deciziile prin colaborare”. De asemenea, Turnbull a mai subliniat și că „prim-ministrul Australiei nu este echivalentul președintelui”, reiterând încă o dată necesitatea consultărilor între prim-ministru și parlament.

Văzând poziția de prim-ministru ca una de primus inter pares, Malcolm Turnbull se prezintă drept un altfel de lider, unul care vrea să dea o nouă turnură politicii australiene și să o poziționeze mai spre centru.

| 14 septembrie 2015|Categories: Asia de Sud-Est, Politică|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza