Tillerson în Japonia, Coreea de Sud și China, cu gândul la Coreea de Nord

RISAP | 20 martie 2017
Avionul lui Rex Tillerson, la ... +
Avionul lui Rex Tillerson, la aterizarea pe aeroportul din Beijing, pe 18 martie -

Rex Tillerson, secretarul de stat al administrației Trump, a efectuat primul său tur diplomatic în Asia de Est, având ca destinație Japonia, Coreea de Sud și China. Turul său se vrea a fi un răspuns la acțiunile îndrăznețe ale Coreei de Nord din ultimii ani și din ultimele luni, de a testa numeroase rachete balistice și bombe nucleare.

Prima oprire a fost Japonia, vechiul partener militar al SUA, unde Tillerson s-a întâlnit cu prim-ministrul Shinzo Abe și cu ministrul de externe, Fumio Kishida. Alegerea Japoniei ca primă destinație nu pare a fi întâmplătoare, dacă ne-am gândi la eforturile depuse de Abe și de administrația sa pentru a-l impresiona pe Donald Trump și a recâștigat SUA din era Trump de partea sa.

Într-o conferință de presă Tillerson a spus „că eforturile diplomatice din ultimii 20 de ani pentru denuclearizarea Coreei de Nord au fost un eșec”, astfel încât SUA, în concert cu statele din regiune, ar trebui să aibă o nouă abordare privind pericolul nord-coreean. Întrebat despre ce fel de acțiuni va îmbrăca noua abordarea a SUA, Tillerson nu a comentat subiectul. Jurnaliștii nu au putut să nu compare astfel lipsa de răspuns a lui Tillerson cu răspunsul dat de secretarul apărării James Mattis, când a realizat și el un tur diplomatic în Asia, și când a afirmat că folosirea armelor nucleare de către Coreea de Nord va genera un răspuns copleșitor din partea SUA.

Secretarul de stat american Rex Tillerson la întâlnirea cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe și ministrul de externe japonez Fumio Kishida
Secretarul de stat american Rex ... +
Secretarul de stat american Rex Tillerson la întâlnirea cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe și ministrul de externe japonez Fumio Kishida -

A urmat apoi vizita din Coreea de Sud, unde Tillerson s-a întâlnit cu președintele interimar al Coreei, Hwang Kyo-ahn, și cu ministrul de externe Yun Byung-se. Principala problemă a vizitei în Coreea de Sud este faptul că Tillerson nu a avut niciun lider coreean cu care să discute, întrucât Hwang și Yun se vor retrage din funcție în două luni, după noi alegeri prezidențiale, declanșate de demiterea președintei Park Geun-hye. Principalul favorit al acestor alegeri este un candidat de stânga, Moon Jae-in, care este interesat de relații mai bune cu Coreea de Nord. Secretarul de stat a mai vizitat și Zona Demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, iar apoi a declarat că strategia administrației Obama privind Coreea de Nord, așa numita „răbdare strategică”, s-a încheiat și va fi înlocuită de măsuri mai eficiente. În Coreea de Sud, a vorbit despre răspunsul adecvat pe care SUA îl va oferi Coreei de Nord în cazul în care va întreprinde acțiuni care să amenințe trupele sud-coreene, în același timp în care pleda pentru menținerea unui climat de pace, nu a unuia de conflict.

Vizita lui Tillerson în Coreea de Sud vine într-un moment important pentru securitatea din Peninsulă, când s-au intensificat procedurile de instalare a sistemului american de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Tillerson a criticat acțiunile Chinei de sabotare a amplasării sistemului, spunând despre acestea că sunt „necorespunzătoare și aducătoare de probleme” și a invitat China să accepte necesitatea amplasării sistemului THAAD.

Secretarul de stat Rex Tillerson în Zona Demilitarizată din Peninsula Coreeană
Secretarul de stat Rex Tillerson ... +
Secretarul de stat Rex Tillerson în Zona Demilitarizată din Peninsula Coreeană -

Ultima oprire a lui Rex Tillerson a fost în China, unde s-a întâlnit atât cu președintele Xi Jinping, cât și cu premierul chinez Li Keqiang și ministrul de externe Wang Yi. Vizita vine la câteva zile după ce Trump a afirmat despre China că este responsabilă de acțiunile Coreei de Nord, întrucât a făcut prea puțin ca să o împiedice în a dobândi arsenalul militar. De asemenea, vizita are loc cu puțin timp înainte ca Xi Jinping să viziteze SUA, în luna aprilie.

Președintele chinez mizează pe continuarea cooperării între cele două state, întrucât acestea au mai multe interese decât divergențe, fapt susținut și de Tillerson, care dorește o cooperare bazată pe respect mutual și lipsa unei confruntări militare. Tillerson, cu un ton vizibil schimbat la adresa Coreei de Nord, a propus Chinei să susțină demersurile făcute de SUA pentru a determina Phenianul să renunțe la arsenalul său nuclear. Cu toate acestea, cu câteva ore înainte de întâlnirea lui Tillerson cu Xi, Coreea de Nord a anunțat testarea unui motor de rachetă de înaltă putere.

Prin această vizită în China, Tillerson vrea să îmbunătățească relațiile dintre Washington și Beijing, șubrezite de declarațiile din campania electorală ale lui Donald Trump și de telefonul dat de acesta președintei Taiwanului, imediat după ce a câștigat alegerile prezidențiale. Cu toate că Xi Jinping îl va vizita în curând pe Trump în SUA, China rămâne reticentă privind dorința SUA de cooperare, cu atât mai mult cu cât în Marea Chinei de Sud se poate spune că mocnește un conflict între cele două state.

Secretatul de stat al SUA, Rex Tillerson, la întâlnirea cu președintele Chinei, Xi Jinping
Secretatul de stat al SUA, ... +
Secretatul de stat al SUA, Rex Tillerson, la întâlnirea cu președintele Chinei, Xi Jinping -

Controversele nu aveau cum să nu lipsească din cadrul turului lui Tillerson în Asia de Est. Încă dinainte de a pleca, a uimit jurnaliștii după ce i-a permis accesul în delegația sa doar unui reporter de la The Independent Journal Review, un ziar conservator din SUA. În trecut, secretarii de stat obișnuiau să călătorească în deplasările lor cu un grup larg de jurnaliști, pentru a putea acoperi cât mai bine evenimentul. Tillerson l-a ales doar pe jurnalistul Erin McPike, purtătorul interimar de cuvânt al Departamentului de Stat confirmând că și celelalte publicații vor avea acces la informații din timpul călătoriei sale. Argumentul lui Tillerson în luarea acestei decizii a fost acela că va călători cu o aeronavă care nu permite deplasarea unui grup foarte mare de persoane, deși planurile sale s-au schimbat ulterior – călătorind într-un Boeing 737.

Această decizie a contrariat jurnaliștii americanii, cu atât mai mult cu cât Donald Trump și administrația sa duc o luptă cu presa, din cauza a ceea ce Casa Albă consideră a fi atacuri media asupra acțiunilor întreprinse de administrația Trump.

Controversele au continuat și după aterizarea în Coreea de Sud, când au apărut informații că Tillerson ar fi foarte obosit, renunțând la câteva cine diplomatice. Departamentul de Stat a ținut totuși să contrazică zvonurile, asigurând că Tillerson nu a fost obosit și că va participa la toate întâlniri planificate. Unii analiști americani au legat aceste zvonuri de absența presei din avionul lui Tillerson, jurnaliștii putând oferi informații corecte de la fața locului, dacă ar fi avut acces la ele.

Vizita secretarului de stat Tillerson în Asia de Est poate fi privită ca jucând un rol important de coagulare a celor trei state împotriva Coreei de Nord, cu atât mai mult cu cât relațiile dintre acestea au cunoscut o puternică degradare în ultima perioadă. Dacă China este supărată pe Coreea de Sud, din cauza acțiunilor sale de amplasare a sistemului antirachetă THAAD, Japonia și-a retras ambasadorul de la Seul din cauza amplasării unei noi statui ce întruchipează o tânără femeie de reconfortare, care a fost amplasată în fața unui consulat japonez din Coreea de Sud. Toate aceste acțiuni vin după ce Coreea de Sud reușise să se apropie considerabil de cei doi vecini ai săi, cu care organiza anual și întâlniri la nivel înalt.

În acest peisaj al diviziunilor geopolitice, amenințarea nucleară a Coreei de Nord planează la orizont și face urgentă necesitarea cooperării între toți principalii actori din regiune.

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza