Țările BRICS s-au reunit în India pentru un nou summit

Alexandra Roșca | 21 octombrie 2016
Liderii celor cinci state BRICS, ... +
Liderii celor cinci state BRICS, la Summitul din Goa, din octombrie 2016 -

Statul Goa, situat în vestul Indiei, a fost gazda celui de-al optulea summit BRICS, care s-a desfășurat în perioada 15-16 octombrie. În contextul unei lumi caracterizate prin turbulențe și tensiuni, summitul a avut loc sub sloganulconstruind soluții conștiente, cuprinzătoare și colective”.

În cadrul acestui summit, liderii Braziliei, Federației Ruse, Indiei, Chinei și Africii de Sud au pus un accent deosebit pe necesitatea întăririi legăturilor între statele care compun grupul, subliniind faptul că solidaritatea și cooperarea sunt vectorii care stau la baza unui parteneriat strategic solid.

Un aspect importat care a făcut obiectul discuțiilor între liderii grupului a fost cel legat de terorism. Aceștia au cerut adoptarea unei convenții globale care să aibă ca obiectiv principal eliminarea amenințărilor teroriste. Ca țară gazdă a acestui summit, India a accentuat problematica terorismului, iar unul dintre motivele care explică această poziție este legat de evenimentul din 18 septembrie atunci când o bază militară din localitatea Uri, situată în nordul Indiei, a fost ținta unui atac armat. Din perspectiva Indiei, responsabil pentru acest atac a fost Pakistanul, fapt ce a făcut ca tensiunile dintre cele două state să escaladeze din nou.

În acest sens, liderii grupului BRICS au lansat ideea conform căreia toate statele lumii trebuie să se implice în lupta împotriva terorismului și să își unească forțele în vederea soluționării unor probleme persistente, precum extremismul sau radicalismul.

Un alt punct al discuțiilor a fost legat de necesitatea unor conexiuni mai puternice cu statele din regiune, principala orientare a membrilor BRICS fiind grupul BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation). Drept urmare, pe data de 16 octombrie s-a desfășurat summitul de colaborare dintre țările BRICS și țările BIMSTEC (adică Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka și Thailanda).

Acest „parteneriat al oportunităților” pune față în față două grupuri care, având ca principal avantaj proximitatea geografică, urmăresc interese comune în materie de dezvoltare economică și asigurare a bunăstării. Ambele părți au subliniat importanța cooperării mutuale și și-au luat angajamentul de a-și coordona politicile astfel încât să se ajungă la o integrare economică regională. Mai mult decât atât, țările ambelor grupuri sunt țări care se caracterizează prin complementaritate economică, fapt ce favorizează cooperarea în domenii precum comerț, investiții, comunicații sau infrastructură.

Pe lângă discuțiile care au avut loc la nivel de grup, liderii țărilor BRICS au mai avut parte și de întâlniri bilaterale. Una dintre acestea a fost cea desfășurată între prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Această întâlnire a fost foarte productivă deoarece liderii celor două țări au semnat nu mai puțin de 16 acorduri, acorduri care au cuprins diverse sectoare, sectorul legat de apărare fiind cel mai important.

IMPORTANT
Liderii Chinei și Indiei, Xi ... +
Liderii Chinei și Indiei, Xi Jinping și Narendra Modi, la o întâlnire prilejuită de Summitul BRICS din Goa, India -

Cea de-a doua întâlnire bilaterală a avut loc între președintele Chinei, Xi Jinping, și Narendra Modi, întâlnire în cadrul căreia cei doi au avut ca principale puncte de dezbatere cooperarea în domeniul economic, necesitatea dezvoltării infrastructurii, dar și întărirea dialogului în materie de securitate.

Liderii grupului BRICS și-au luat angajamentul de a coopera pentru a putea face față atât provocărilor actuale, cât și celor viitoare. Rezultatele lor vor fi evaluate în anul 2017, atunci când China va fi gazda celui de-al nouălea summit BRICS.

| 21 octombrie 2016|Categories: Asia de Sud, Geopolitică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza