SUA și cooperarea Japonia-Australia

Andrei Lungu | 7 iunie 2015
Soldați americani pe nava USS ... +
Soldați americani pe nava USS Bonhomme Richard în timpul exercițiului militar Talisman Saber din 2013 -

SUA încurajează întărirea relațiilor dintre Japonia și Australia cu scopul de a îmbunătăți cooperarea lor trilaterală în domeniul securității. De la contracte pentru submarine, la acorduri economice, alianțele din Asia-Pacific evoluează

Japonia va participa pentru prima dată în cadrul exercițiilor militare (desfășurate o dată la doi ani) Talisman Saber, care vor implica aproape 30.000 de soldați americani și australieni. Exercițiile vor începe pe 7 iulie și se vor desfășura în nordul și centrul Australiei.

Forțele Terestre de Autoapărare ale Japoniei (Japan’s Ground Self-Defense Force – JGSDF) vor contribui cu 40 de militari în cadrul exercițiului, militari ce se vor antrena alături de infanteria marină a SUA (US Marine Corps). În cadrul exercițiului sunt așteptați și aproximativ 500 de militari din Noua Zeelandă. Vice-amiralul australian David Johnston a subliniat însă că scopul principal al exercițiului va rămâne îmbunătățirea interoperabilității dintre forțele americane și cele australiene.

Multe publicații internaționale au subliniat faptul că acest anunț a fost făcut într-un moment în care tensiunile din Marea Chinei de Sud sunt extrem de ridicate. Însă informații despre participarea Japoniei la acest exercițiu SUA-Australia au apărut încă de acum 7 luni, după întâlnirea trilaterală a liderilor celor trei state, Barack Obama, Tony Abbott și Shinzo Abe, ce a avut loc în cadrul summit-ului G-20 din Brisbane, Australia. Aceasta a fost prima întâlnire trilaterală a liderilor Statelor Unite, Japoniei și Australiei după șapte ani. Prima asemenea întâlnire a avut loc în 2007. Președintele Obama a fost cel care a insistat ca această întâlnire trilaterală să aibă loc, dorind să încurajeze o relație mai strânsă între Australia și Japonia, doi dintre aliații militari ai SUA din regiunea Asia-Pacific. În cadrul întâlnirii, cei trei lideri au decis să îmbunătățească cooperarea în domenii precum exerciții militare trilaterale, securitate maritimă și securitate cibernetică.

Barack Obama, Tony Abbott și Shinzo Abe la Summitul G-20 de la Brisbane, 2014.
Barack Obama, Tony Abbott și ... +
Barack Obama, Tony Abbott și Shinzo Abe într-o întâlnire trilaterala la Summitul G-20 din Brisbane, Australia, 2014 -

Dorința de a îmbunătăți cooperarea trilaterală a fost subliniată clar și de adjunctul secretarului apărării însărcinat cu probleme de securitate în Asia-Pacific, David Shear, într-o declarație în fața Comitetului pentru Relații Externe al Senatului SUA: „Pentru a extinde orizontul acestor alianțe (n.r. alianțele SUA din Asia-Pacific), am inițiat o cooperare trilaterală fără precedent […] În unele situații, această cooperare va avea beneficii directe asupra securității maritime. De exemplu, cooperăm într-un cadru trilateral cu Japonia și Australia pentru a îmbunătăți securitatea maritimă în Asia de Sud-est și pentru a explora posibilitatea cooperării tehnologice în domeniul apărării.” În acest sens, chiar noile linii directoare ale cooperării în domeniul apărării, dintre Japonia și SUA, actualizate în luna aprilie, subliniază faptul că cele două țări „vor explora oportunitățile de cooperare cu alți parteneri în domeniul echipamentelor și tehnologiei de apărare”.

„Pentru a extinde orizontul acestor alianțe, am inițiat o cooperare trilaterală fără precedent.”

Această cooperare în domeniul echipamentelor și tehnologiei de apărare se poate materializa printr-un acord prin care Japonia să construiască și să vândă Australiei până la 12 submarine diesel din clasa Sōryū, care vor înlocui începând cu 2025 cele șase submarine clasa Collins ale Australiei. Discuțiile dintre cele două țări se desfășoară de mai bine de un an și au întâlnit numeroase dificultăți. Inițial, prim-ministrul Tony Abbott își dorea să acorde contractul de câteva zeci de miliarde de dolari unor companii japoneze, Mitsubishi Heavy Industries și Kawasaki Heavy Industries, dar presiunea politică din Australia l-a determinat să aleagă varianta unei „proces de evaluare competitivă” – un concept gândit pentru a evita termenul de „licitație”. Varianta japoneză nu este foarte agreată în Australia deoarece submarinele ar fi construite în Japonia, nu în Australia, privând astfel industria de construcții maritime a Australiei de contracte și de locuri de muncă. Celelalte companii interesate de contract, din Franța sau Germania, ar fi dispuse să construiască submarinele în Adelaide, în sudul Australiei. Totuși, companiile japoneze au decis să participe la „procesul de evaluare competitivă” australian, iar Consiliul de Securitate Națională al Japoniei a aprobat la mijlocul lunii mai această participare. Japonia a fost de acordă să declasifice și să comunice Australiei date tehnice despre submarine, pentru a facilita analiza ofertei japoneze. Aceasta ar fi prima dată când Japonia împărtășește date secrete unei alte țări în afară de SUA.

Rezultatul evaluării ar trebui să fie anunțat până la sfârșitul anului. Neoficial, SUA susține oferta Japoniei, considerând submarinele japoneze ca fiind mai avansate decât cele europene și dorind ca acest contract să cimenteze relația de securitate dintre Japonia și Australia. Totuși, problema construirii submarinelor în Australia va fi una spinoasă, întrucât presiunea opoziției și a publicului vor limita libertatea de decizie a prim-ministrului Tony Abbott, iar Japonia s-a arătat dispusă să realizeze unele etape ale procesului de construcție în Australia, dar nu întregul proces.

Un submarin japonez din clasa Soryu în portul Hawaii, din SUA
Un submarin japonez, clasa Soryu, ... +
Un submarin japonez, clasa Soryu, în portul Hawaii -

Pentru Japonia, ar fi cel mai important contract extern de tehnologie de apărare de la decizia de a relaxa restricțiilor de exporturi militare, luată în aprilie 2014. Această decizie face parte din strategia prim-ministrului Shinzo Abe de a înlătura restricțiile constituționale asupra forțelor militare japoneze. De atunci, Japonia a încheiat două contracte: livrarea unor părți de rachetă sol-aer către SUA și colaborarea japoneză-britanică pentru a realiza sistemul de ghidaj al unei rachete aer-aer, care va echipa și avionul F-35, ce urmează a fi folosit de ambele țări. Contractul pentru construcția submarinelor australiene ar depăși cu mult valoarea acestor două înțelegeri și ar semnala intrarea Japoniei pe piața globală a echipamentelor militare.

În luna iulie a acestui an, prim-ministrul Abbott va efectua o vizită în Japonia, unde probabil va discuta cu omologul său, Shinzo Abe, despre cooperarea în domeniul apărării. Australia și Japonia speră să semneze anul acesta un acord care să ușureze accesul personalului militar al unei țări pe teritoriul celeilalte țări, cu scopul de a facilita exercițiile militare comune. Ministrul de exerne al Australiei, Julie Bishop, a discutat deja cu prim-ministrul Shinzo Abe despre acest acord, în vizita sa din Japonia de la sfârșitul lunii mai. Această vizită a venit după ce Julie Bishop a fost prezentă în Seul la întâlnirea miniștrilor de externe MIKTA. Există zvonuri că Japonia ar putea chiar să autorizeze Forțele de Autoapărare ale țării să vină în apărarea personalului militar australian, dacă acesta ar fi atacat în timpul unui exercițiu comun – o măsură modelată după decizia Guvernului Abe de a reinterpreta prevederi ale constituției pentru a permite armatei sale să vină în apărarea personalului militar american, în caz de atac.

Intensificarea cooperării dintre Japonia și Australia este o veste bună pentru SUA, care dorește să actualizeze sistemul său de alianțe din Asia-Pacific. Spre deosebire de Europa, unde a înființat NATO, în Asia-Pacific SUA a încheiat numai alianțe militare bilaterale, având cinci aliați: Japonia, Coreea de Sud, Australia, Filipine și Thailanda. SUA dorește să îmbunătățească acest sistem, cunoscut sub denumirea de hub-and-spoke (asemănător spițelor care încercuiesc un butuc), pentru a permite și colaborarea între aliații săi. În special, SUA pune accent pe colaborarea militară Japonia-Australia și Japonia-Coreea de Sud, ultima fiind aproape inexistentă. Obiectivul nu este crearea unui NATO al Asia-Pacific și nici semnarea unor tratate de apărare mutuală între aliații SUA, ci realizarea unor cvasi-alianțe care să permită interoperabilitatea și colaborarea multilaterală.

Intensificarea cooperării dintre Japonia și Australia este o veste bună pentru SUA, care dorește să actualizeze sistemul său de alianțe din Asia-Pacific

Pe lângă cooperarea militară dintre SUA, Japonia și Australia, cooperarea economică a dat și ea roade. În 2014 a fost semnat un acord de liber schimb între Japonia și Australia, care a intrat în vigoare la începutul lui 2015. De asemenea, toate cele trei țări sunt membre ale Parteneriatului Trans-Pacific, prin care SUA dorește să realizeze cea mai mare zonă de liber schimb a lumii.

Puse cap la cap, toate aceste evoluții demonstrează că SUA este activă în zona Asia-Pacific și încearcă să-și aducă aliații mai aproape, iar Japonia, sub conducerea lui Shinzo Abe, începe să reducă din restricțiile impuse asupra forțelor sale militare și să își asume un rol mai important în securitatea regiunii Asia-Pacific.

Despre autor:

Andrei Lungu este cercetător în cadrul RISAP. Domeniile sale de interes sunt politica externă și internă a Chinei, relațiile sino-americane și balanța puterii din Asia-Pacific.

Comenteaza