SUA și China, față în față, în cadrul exercițiilor militare RIMPAC

Georgiana Boboc | 19 iulie 2016
Exercițiile navale RIMPAC din 2014, ... +
Exercițiile navale RIMPAC din 2014, prima ediție la care a participat și China -

În perioada 30 iunie – 4 august, are loc exercițiul militar naval RIMPAC, organizat de Statele Unite în zona insulelor Hawaii și în apele din partea de sud a Californiei. La acesta participă 26 de state: Australia, Brunei, Canada, Chile, Columbia, Franța, India, Indonezia, Japonia, Malaysia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, China, Peru, Coreea de Sud, Filipine, Singapore, Thailanda, Tonga, Regatul Unit, Statele Unite, alături de care vor participa pentru prima oară Danemarca, Germania și Italia.

Prima ediție a exercițiului RIMPAC a avut loc în 1971, iar, în prezent, acesta reprezintă cel mai important exercițiu militar maritim de pe plan internațional, favorizând apariția unui cadru pentru progresul și cooperarea statelor participante,cu scopul de a garanta securitatea maritimă. Sloganul exercițiului RIMPAC de anul acesta este „Capabili, Adaptabili, Parteneri”. În timpul manevrelor militare se vor folosi 45 de nave, 5 submarine și peste 200 de aparate de zbor, urmând să fie prezentate și o serie de inovații ale flotei maritime prin experimentul Trident Warrior.

Un rol important în desfășurarea activităților îl va avea The Great Green Fleet, o inițiativă a Forțelor Navale ale Statelor Unite, care reflectă încercările globale de conservare a energiei și de utilizare a unor surse de energie alternativă. Astfel, pe perioada activităților se vor folosi mai multe surse de energie alternativă. Forțele navele participante vor desfășura antrenamente de securitate maritimă, simulări de operațiuni în caz de dezastru, exerciții de focuri de artilerie navală și o serie de alte activități militare.

Din echipa de coordonare a RIMPAC 2016 fac parte viceamiralul Nora Tyson, împreună cu amiralul canadian Scott Bishop și amiralul japonez Koji Manabe. Aceștia vor ocupa principalele funcții de comandanți și vor coordona activitățile împreună cu alți lideri din Australia și Noua Zeelandă.

De asemenea, China a trimis nave de război și o navă-spital pentru a lua parte la exercițiul RIMPAC 2016, aceasta fiind a doua participare, după cea din 2014. Această decizie are loc în ciuda tensiunilor în creștere dintre China și Statele Unite privind situația din Marea Chinei de Sud, în contextul în care un tribunal internațional a dat deja un verdict conform căruia revendicările guvernului de la Beijing nu sunt îndreptățite și încalcă drepturile statului Filipine. Totodată, această invitație a fost dezbătută de membrii Congresului american, care au cerut retragerea acestei invitații din cauza revendicărilor teritoriale ale Beijing-ului din Marea Chinei de Sud și acțiunile maritime ale Chinei. Alți specialiști sunt de părere că armata chineză ar putea profita de participarea la aceste exerciții militare pentru a obține informații despre puterea militară navală a Statelor Unite și a aliaților săi.

China se află în conflict cu principalele state din jurul Mării Chinei de Sud din cauza revendicărilor asupra insulelor, recifurilor și bancurilor de nisip din zonă. Tensiunile au crescut în ultima vreme, după ce China a construit insule artificiale în arhipelagul Spratly, acestea găzduind o serie de porturi și baze navale. Controlul asupra acestor ape îi garantează Chinei accesul la câteva dintre cele mai importante rute maritime din Asia de Sud-Est. Administrația Obama și-a declarat, însă, îngrijorarea față de intențiile guvernului de la Beijing, care ar putea să restricționeze accesul maritim și aerian în zonă, odată cu preluarea controlului. Conflictul cu Filipine nu este singular, China având divergențe și cu Vietnam, din cauza desfășurării unor operațiuni în spațiul maritim disputat de cele două țări. Tensiunile cu statele vecine au sporit, totodată, și disensiunile cu Washington privind securitatea maritimă în zona Mării Chinei de Sud.

Participarea Chinei la exercițiul RIMPAC reprezintă pe de altă parte și o tentativă a Statelor Unite de a câștiga încrederea guvernului de la Beijing și de a spori gradul de cooperare între China și statele participante. Recent, secretarul american al apărării, Ashton Carter, a declarat că implicarea Chinei este una esențială pentru menținerea securității maritime, arătându-și astfel sprijinul față de invitația făcută Chinei de a participa la exercițiul RIMPAC de anul acesta. Conform profesorului de studii strategice Rob Ayson, de la Universitatea Wellington, retragerea invitației ar fi putut duce la tensiuni între China și Statele Unite și totodată ar fi putut crea un sentiment de nesiguranță în rândul celorlaltor state participante, care s-ar simți obligate să aleagă între China și SUA. Totuși, forța militară în creștere a Chinei nu poate fi ignorată de către celelalte puteri militare, astfel că implicarea Chinei în exercițiul RIMPAC ar putea contribui la întărirea cooperării dintre aceasta și celelalte state participante.

Despre autor:

Georgiana Boboc este analist RISAP. Ea urmează un Masterat de Relații Internaționale în China, în cadrul China Foreign Affairs University. Vorbitoare de limbă chineză, Georgiana este interesată, în mod deosebit, de politica externă a Chinei, rolul statului chinez în sistemul internațional precum și relația acestuia cu marii actori, precum Statele Unite și Rusia.

Comenteaza