Statele Unite și Coreea de Nord: implicațiile unui război

Ioana Cristocea | 18 august 2017
Steaguri ale Coreei de Nord +
Steaguri ale Coreei de Nord -

Progresul tehnologic făcut de Coreea de Nord în domeniul construcției rachetelor și dezvoltării armelor nucleare creează din ce în ce mai multă tensiune pe scena internațională. În iulie, Coreea de Nord a efectuat cu succes două teste ale rachetei intercontinentale balistice Hwasong-14, determinând astfel Consiliul de Securitate al ONU să voteze în unanimitate o nouă rezoluție pentru a impune sancțiuni economice drastice asupra statului nord-coreean. Totuși, ambițiile nucleare ale regimului din Phenian continuă să crească. Conform analizei Agenției de Informații Militare a Statelor Unite (Defense Intelligence Agency), Coreea de Nord a reușit deja să miniaturizeze un focos nuclear, un pas crucial pentru a-și atinge scopul, acela de a fi capabilă să atace în mod direct Statele Unite. Astfel, programul nuclear al Coreei de Nord avansează mai repede decât era inițial estimat.

Cursa amenințărilor

În acest context, președintele Donald Trump declara pe 8 august că oricărei provocări a Coreei de Nord împotriva Americii i se va răspunde cu „foc și furie așa cum lumea nu a mai văzut”. Coreea de Nord a răspuns, de asemenea, în mod violent, amenințând cu un atac asupra insulei Guam, locația unor importante baze navale și aviatice americane și declarând că „este un vis ca Statele Unite să creadă că teritoriul său este un paradis invulnerabil”. Trump a continuat declarațiile, spunând că amenințarea sa nu a fost „suficient de dură”, urmând să anunțe pe 11 august pe contul personal de Twitter că „opțiunile militare sunt acum pregătite în cazul în care Coreea de Nord va acționa necugetat”. Un astfel de schimb de declarații aduce din nou în prim-plan latura militară a problemei nord-coreene și creează neliniște în comunitatea internațională.

Există totuși o divergența de opinie în ceea ce privește gravitatea amenințării asupra Statelor Unite. Secretarul american de stat Rex Tillerson și-a exprimat certitudinea că „americanii pot dormi liniștiți”, astfel accentuând ideea că SUA este pregătită să facă față unei amenințări directe și spunând că „nu are nicio îngrijorare cu privire la declarațiile din ultimele zile”, Tillerson evidențiind și dorința de a folosi calea diplomatică spre a rezolva problema. Pe de altă parte, există voci care susțin că un conflict militar este din ce în ce mai probabil și va avea un impact negativ enorm pe scena internațională. Spre exemplu, senatorul Lindsey Graham a declarat că, în urma unei discuții cu Donald Trump, „războiul este inevitabil dacă Coreea de Nord nu oprește testarea rachetelor”, întărind astfel ideea conform căreia președintele este pregătit să declare război în cazul în care tensiunile și amenințările din partea regimului nord-coreean vor continua. Mai mult decât atât, Sebastian Gorka, unul dintre consilierii prezidențiali și analist militar a susținut faptul că „amenințarea din partea Coreei de Nord este comparabilă în gravitate cu criza rachetelor din Cuba”, din 1962.

Președinții Donald Trump și Moon Jae-in după declarații de presă la Casa Albă
Președinții Donald Trump și Moon ... +
Președinții Donald Trump și Moon Jae-in după declarații de presă la Casa Albă, în iunie 2017 -

Din cauza incertitudinii asupra intențiilor ambelor state și amenințărilor din ce în ce mai prezente, contextul poate degenera foarte ușor. Declarațiile președintelui Donald Trump sunt cu atât mai periculoase deoarece sunt similare la nivel de limbaj cu cele ale regimul nord-coreean, accentuând posibilitatea unui conflict. Astfel, un atac lansat de către Statele Unite asupra Coreei de Nord pare a fi o posibilitate luată în calcul de către președinte. Consilierul pe probleme de securitate națională H.R. McMaster a declarat că „președintele Donald Trump a fost foarte clar, o provocare din parte Coreei de Nord nu va fi tolerata”, dar a evidențiat că „toate posibilitățile pentru a ajunge la denuclearizarea peninsulei în mod pașnic trebuie sa fie întâi epuizate”.

Cum ar arăta un război între SUA și Coreea de Nord?

Deși un atac american asupra Coreei de Nord este luat în considerare ca o ultimă posibilitate, înrăutățirea provocărilor lansate de ambele părți face acest scenariu cu atât mai important de analizat. În primul rând, o astfel de posibilitate trebuie discutată atent atât cu Coreea de Sud cât și cu Japonia, deoarece ambele țări sunt aliați importați ai Statelor Unite și vor resimți cel mai puternic un scenariu militar.

În al doilea rând, o tactică militară trebuie atent pregătită. În eventualitatea unui astfel de atac, este probabil ca SUA să crească numărul de submarine și avioane militare poziționate în Coreea de Sud și Japonia, cât și să folosească bazele aviatice Osan și Kunsan, din Coreea de Sud, pentru a își întări ofensiva. De asemenea, scopul unui astfel de atac ar fi să distrugă capacitățile nucleare ale Coreei de Nord, astfel încât SUA ar trebui să atace reactoarele nucleare, centrele folosite pentru producerea armamentului nuclear și rachetelor, cât și lansatoarele de rachete. Pentru a face acest lucru, Statele Unite va trebui să folosească atât avioane de tip B-1, care au efectuat deja exerciții militare deasupra Coreei de Nord în contextul tensiunilor recente, cât și nave militare echipate cu rachete Tomahawk, similare cu cele folosite în atacul militar american din Siria.

În al treilea rând, deși un astfel de atac ar fi menit să fie unul izolat, cu scopul de a distruge capacitățile nucleare ale Coreei de Nord și nu cu scopul unei invazii, un astfel de scenariu ar determina cel mai probabil un răspuns rapid din partea Phenianului. Coreea de Nord a plasat la granița cu Coreea de Sud, în apropierea zonei demilitarizate (zona demilitarizată este doar o fâșie de câțiva kilometri, de la graniță. În imediata apropiere, ambele țări au amplasate echipamente militare) o artilerie convențională puternică, care poate lovi până în Seul și care ar fi dificil de eliminat complet de către Statele Unite. De asemenea, un răspuns militar din partea Coreei de Nord poate consta și în folosirea de rachete balistice trimise către Coreea de Sud și Japonia în încercarea de a distruge bazele militare cruciale din regiune. Deși Coreea de Sud a grăbit instalarea sistemului anti-rachetă THAAD, iar Japonia deține sisteme anti-rachetă de tip Patriot, este neclar în ce măsură aceste scuturi pot proteja în totalitate cele două țări. Mai mult decât atât, Coreea de Nord deține arme chimice pe care le poate folosi pentru a își crea un avantaj în atacul asupra Coreei de Sud, o măsură extrem de brutală asupra populației sud-coreene. În plus, deși numărul de soldați americani staționați în Coreea de Sud se ridica la aproximativ 28.500, este probabil ca acesta să trebuiască să fie suplimentat, considerând faptul că, deși mai bine pregătită, armata sud-coreeana este de două ori mai mică decât cea a nordului, care numără aproximativ un milion de soldați.

Paradă militară din Coreea de Nord, 2017
Paradă militară organizată pe 15 ... +
Paradă militară organizată pe 15 aprlie 2017 în Coreea de Nord, cu ocazia aniversării lui Kim Il-sung -

Mai mult decât atât, un astfel de atac ar crea un scenariu dezastruos în regiune. Considerând faptul că orice război include un factor necunoscut, este imposibil ca toate scenariile militare să fie luate în considerare. Din cauza sistemului opac din Coreea de Nord, este dificil ca toate centrele nucleare și arsenalul pe care aceasta îl posedă să fie identificate și anihilate, astfel încât, deși progresul în tehnologie de război pe care regimul din Phenian l-a obținut până acum poate fi reversibil, este puțin probabil ca toate facilitățile să poată fi distruse într-o operațiune limitată, pe termen scurt. De asemenea, un prim atac inițiat de către SUA este cu atât mai problematic în contextul în care Coreea de Nord ar avea motive să creadă că armamentul sau nuclear nu ar putea supraviețui unui astfel de atac, așadar aceasta ar rămâne vulnerabilă și și-ar pierde singura unealtă care era folosită pentru a preveni o invazie care să ducă la căderea regimului. Într-o astfel de situație, este probabil ca regimul din Phenian să decidă să folosească armele nucleare în momentul unui prim atac, respectiv să lanseze către teritoriul SUA racheta inter-continentală balistică deja testată. Inițierea unui atac de către SUA poate astfel să se sfârșească prin folosirea armelor nucleare de către ambele părți, un scenariu apocaliptic pentru toată comunitatea internațională.

În ultimul rând, o astfel de operațiune ar deschide o luptă de amploare care poate dura oricât între 3 zile și câteva luni, după estimările experților. Numărul victimelor estimate în cazul unui răspuns militar convențional al Nordului prin folosirea artileriei și trupelor se ridica la sute de mii de morți, iar un astfel de răspuns militar poate distruge aproape complet Seulul. De asemenea, chiar și după încheierea unui astfel de conflict, nu există o certitudine că situația nord-coreeana va fi îmbunătățită, deoarece nu este clar în ce măsură o astfel de operațiune ar duce la o cădere a regimului din Phenian sau care vor fi următoarele măsuri pentru a stabiliza situația din regiune.

Este de asemenea important de evaluat în ce măsură Statele Unite și Coreea de Sud au capacitatea de a se apăra împotriva unui eventual prim atac din partea Nordului. În momentul de față, cele două țări au un plan de răspuns comun în eventualitatea unui atac, intitulat OPLAN 5015 (Operations Plan), care este clasificat. De asemenea, Coreea de Sud are un plan defensiv „în trei etape, prima prevăzând un atac preventiv asupra capacităților ofensive ale Coreei de Nord în eventualitatea în care este detectată o lansare iminentă a unei rachete din partea Nordului”. Coreea de Sud și Statele Unite efectuează în mod regulat antrenamente militare comune, fiind astfel pregătite să răspundă unui eventual atac.

Un război nedorit de nimeni

Considerând aceste scenarii, un atac preventiv din partea Statelor Unite este departe de a fi o soluție ideală. Intențiile Coreei de Nord sunt neclare, astfel încât este dificil de distins în ce măsură declarațiile acesteia sunt cu adevărat o enunțare a planurilor de atac, sau reprezintă mai degrabă o unealtă menită să creeze frică și să împingă Statele Unite spre o nouă rundă de negocieri. Dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale și avansarea programului nuclear constituie o amenințare credibilă care poate fi folosită de regimul din Phenian pentru a descuraja Statele Unite să încerce destabilizarea țării sau prăbușirea regimului. Chiar în contextul în care Rex Tillerson a asigurat Coreea de Nord că SUA nu urmărește acest gen de obiective, tehnologia pe care statul nord-coreean o deține poate reprezenta o măsură suplimentară de siguranță pe care regimul din Phenian o consideră crucială. Koo Hae-woo, un fost reprezentant al serviciului de inteligență sud-coreean declară că „Statele Unite va fi de acord să negocieze doar în momentul în care cred că o confruntare militară este iminentă”.

Totuși, deoarece forțele militare și tehnologia de care dispune Coreea de Nord sunt în mod clar inferioare în comparație cu cele ale Statelor Unite, eficiența acestora poate fi maximizată în cazul în care sunt folosite ca prim atac. În situația în care regimul din Phenian începe să perceapă situația actuală că punând în pericol supraviețuirea regimului sau consideră că un atac din partea Statelor Unite este iminent, acesta poate să atace primul în speranța de a își maximiza forțele. În acest context, declarațiile din ultima săptămâna sunt cu atât mai problematice, deoarece nu stabilesc în mod clar intențiile Statelor Unite și pot transforma situația într-una mult mai tensionată, cu un risc imens de degenerare datorită lipsei de încredere între cele două state.

De asemenea, James Mattis, secretarul apărării americane a declarat că „un conflict cu Coreea de Nord ar fi probabil cea mai dură luptă pe care majoritatea oamenilor o vor trai”, întărind astfel faptul că un atac din partea SUA poate degenera într-un război de amploare. Președintele sud-coreean Moon Jae-in este și el împotriva unei acțiuni militare, declarând în urma unei conversații telefonice cu Donald Trump că „problema Coreei de Nord trebuie rezolvată în mod pașnic și diplomatic printr-o coordonare atentă între Washington și Seul”. Acesta a mai evidențiat și că „interesul național al Coreei de Sud este pacea. Nu ar trebui să mai existe vreodată un conflict armat în Peninsula Coreeana”. Mai mult decât atât, China continuă să își exprime dorința folosirii unei opțiuni diplomatice, președintele Xi Jinping insistând ca Trump să evite o „retorica violentă care poate exacerba tensiunile între SUA și Coreea de Nord”. Chiar și cancelarul german Angela Merkel a declarat că „nu consideră o opțiune militară că fiind necesară sau viabilă în rezolvarea problemei”. Declarațiile ilustrează preferința către o rezolvare pașnică și diplomatică a tensiunilor din Coreea de Nord, cât și lipsa de susținere internațională a unei eventuale intervenții militare din partea SUA.

Astfel, scenariul unui atac preventiv din partea Statelor Unite este unul care ridica grave probleme și poate cauza pierderi imense care vor fi grav resimțite de către toți actorii implicați. În acest context, este crucial ca declarațiile care exacerbează tensiunea între cele două țări să fie oprite, iar comunitatea internațională să continue să lucreze pentru a se asigura că opțiunea militară nu va rămâne ultima și singura cale de a rezolva problema din ce în ce mai gravă a Coreei de Nord.

Despre autor:

Ioana Cristocea este analist RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt conflictele regionale, integritatea teritorială și politicile de negociere ale țărilor din Asia de Est, în mod special cele ale celor două Coreei.

Comenteaza