Shinzō Abe și scandalul imobiliar al grădiniței naționaliste

George Boghean | 8 martie 2017
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe, însoțit ... +
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe, însoțit de soția sa, Akie, într-o vizită oficială în Mexic, în 2014 -

Scena politică a statului nipon nu este scutită de controverse și intrigi, iar acest lucru poate fi confirmat, printre multe alte cazuri, de recentul caz al unui teren imobiliar din Osaka. Moritomo Gakuen, o instituție educațională aflată în orașul japonez Osaka, a cumpărat de la stat un teren imobiliar de 8.770 de metri pentru suma de 134 de milioane de yeni (1,2 milioane de dolari), în contextul în care piața imobiliară aprecia valoarea acestui teren la suma de 956 de milioane de yeni.

Surprinzătoarea valoare a acestui teren este justificată, conform Biroului de Aviație Civilă din Vestul Japoniei, din cadrul Ministerului Transporturilor, de costurile pe care le implică preluarea deșeurilor găsite în timpul unor inspecții. De asemenea, trebuie precizat faptul că poziția acestui teren, în proximitatea aeroportului internațional din Osaka a făcut ca valoarea să scadă, întrucât numeroși locatari și-au vândut terenurile din cauza zgomotului. Totuși, având în vedere că Moritomo Gakuen a primit un ajutor din partea statului de aproximativ 131 de milioane de yeni, pentru curățarea terenului de deșeuri, achiziția terenului s-a făcut aproape gratuit. În comparație, aceeași instituție de stat japoneză a vândut în 2010 un teren situat în apropiere, cu suprafața de 9.492 de metri pătrați pentru suma de 1,4 miliarde de yeni. Dacă toate aceste informații nu erau destul de controversate, se pare că documentele care înregistrau negocierile dintre Moritomo Gakuen și guvern pentru vânzarea terenului au fost pierdute.

Importanța politică a acestui caz apare în momentul în care este menționat numele actualului prim-ministru, Shinzō Abe. Soția acestuia, Akie, ar fi trebuit să fie director onorific al noii școli construite de Moritomo Gakuen. După dezvăluirea publică a informațiilor, a fost demarată o anchetă în cadrul Dietei, iar controversele au determinat-o pe Akie Abe să demisioneze din acea funcție. Chiar mai mult decât implicarea soției sale, noua școală care urmează să fie construită pe terenul cu pricina trebuia să poarte numele de „Școala Shinzō Abe”, existând suspiciunea că numele prim-ministrului să fi fost folosit pentru a promova școala și pentru a obține donații.

Scandalul imobiliar a pornit după ce, în luna februarie, au fost făcute publice informații despre comentariile cu tentă rasistă făcute într-o scrisoare către părinți și despre tenta naționalistă a programelor unei grădinițe din Osaka administrată de Moritomo Gakuen. Într-un text distribuit de grădiniță, cetățenii japonezi de etnie coreeană sau chineză erau caracterizați ca având „idei rele”, folosindu-se și un termen derogatoriu pentru cuvântul „chinez”. Într-o scrisoare trimisă unui părinte de directorul adjunct al grădiniței, care este și soția directorului organizației Moritomo Gakuen, aceasta spunea că „eu nu discriminez. Dar în mintea mea, urăsc coreeni și chinezii”. Mama care a primit scrisoarea era de etnie coreeană și și-a retras apoi copilul de la grădiniță.

Copii de la grădinița Tsukamoto sunt educați într-un spirit naționalist, fiind puși să memoreze un edict din vremea imperială, care sublinia necesitatea loialității absolute față de împărat și disponibilitatea de a se sacrifica pentru binele țării și merg uneori în vizite la baze militare. Cel mai problematic însă, într-un videoclip filmat în 2015, un copil spunea că îi „ține pumnii prim-ministrului Abe”. O investigație a fost demarată pentru a afla dacă școala îi învăța pe copii să susțină un anumit partid, ceea ce ar reprezenta o încălcare a legii. Într-o altă scrisoare trimisă de directorul grădiniței și al Moritomo Gakuen, acesta vorbea de „emularea unui mare om, precum prim-ministrul Shinzō Abe”. În acest context, Abe a devenit ținta opoziției, care îl acuză de legăturile cu grădinița și dorește investigarea posibilei implicări în scandalul imobiliar.

Poziția prim-ministrului Shinzō Abe legată de aceste dezvăluiri este că atât el, cât și soția sa, nu sunt implicați în nicio formă în chestiunea obținerii acestui teren și că, dacă afirmația sa este dovedită contrară, este dispus să se retragă atât din funcția de prim-ministru cât și de cea din Dietă.

Moritomo Gakuen a cumpărat terenul de 8.770 de metri pătrați în luna iulie a anului trecut, în baza unei sume ce este estimată la 14% din valoarea reală pe piața imobiliară. Japonia, o țară recunoscută pentru ordinea și disciplina în baza cărora funcționează societatea, este foarte atentă și foarte preocupată de posibilele cazuri de corupție. Combinația dintre posibila corupție și problema propagandei naționaliste impuse copiilor de Moritomo Gakuen a transformat subiectul într-un scandal extrem de volatil. Pe parcursul celor mai bine de patru ani de mandat de prim-ministru, scandalul Moritomo Gakuen pare a fi cel mai mare scandal cu care se confruntă prim-ministrul Shinzō Abe. Dacă se va dovedi în finală că Abe a avut vreo implicare în acest scandal, atunci este posibil ca această controversă să afecteze foarte mult credibilitatea guvernului și poate chiar să ducă la demisia prim-ministrului japonez.

| 8 martie 2017|Categories: Japonia, Politică|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

George Boghean este fost intern RISAP și absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt istoria, politica internă și externă a Japoniei, precum și istoria relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Japonia.

Comenteaza