Shinzō Abe reales președinte al LDP pentru un al treilea mandat

Mădălin Enescu | 3 octombrie 2018
Un afiș electoral al lui ... +
Un afiș electoral al lui Shinzō Abe, din 2007 -

După schimbarea de Constituție din anul 1947, Japonia s-a transformat într-o veritabilă democrație, însă cu o caracteristică aparte: din 1955 până în prezent, cu numai două pauze care însumează mai puțin de patru ani, Partidul Democrat Liberal (Liberal-Democratic Party – LDP) se află constant la guvernare și a rămas principalul partid politic al țării.

Shinzō Abe, actualul prim-ministru și președintele LDP din 2012, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv alegerile interne pentru șefia partidului. Acesta este a doua cea mai importantă victorie a sa în cadrul LDP-ului după obținerea șefiei partidului și a guvernului în 2012, o revenire neașteptată după scurtul său mandat din 2006-2007. În mod tradițional, funcția de președinte al LDP era limitată la 2 mandate de trei ani, conducând astfel și la limitarea funcției de prim-ministru al Japoniei. Luna septembrie 2018 ar fi trebuit să fie luna în care Abe părăsea postul de prim-ministru. Statutul politic al partidului a fost însă schimbat în martie 2017, astfel încât președintele să poată rămâne în funcție pentru trei mandate. Această schimbare i-a permis lui Abe să candideze pentru un nou mandat de trei ani și posibil să devină cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei din istorie, depășindu-l astfel pe Taro Katsura, dacă va reuși să se mențină la putere până în 2019.

Acesta nu este unica schimbare în ceea ce privește partidul, întrucât tot cu această ocazie a fost schimbat și modul în care este ales președintele. Pentru prima oară în cadrul alegerilor interne din partid, membrii locali de partid au avut alocat același număr de voturi ca parlamentarii LDP: 405 voturi. Acest lucru le-a permis liderilor locali, să ceară mai multe reforme economice cu un caracter regional, precum s-a întâmplat în prefectura Hokkaido: intensificarea comerțului cu insulele Kurile, aflate la nordul insulei Hokkaido și administrate de Rusia, asigurarea unor condiții optime prin care fermierii din această zonă să poată beneficia de asistență comercială în condițiile stabilite de Parteneriatului Trans-Pacific, dar și dezvoltarea unor noi linii de tren rapid care să lege zone rurale de pe insula cu celelalte insule și orașe importante.

Datorită acestor schimbări importante în statul partidului, Abe a reușit să obțină un scor de 553 de voturi la 254, în fața contracandidatului său Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării. Scorul trebuie privit totuși cu o doză de scepticism, având în vedere că a existat o discrepanță mare între scorul de 82% din cele 402 voturi valide exprimate de membri LDP ai Dietei obținut de Abe și scorul de doar 55% din partea celor 643.681 de membri de rând ai partidului care au votat. Acest fapt a relevat o diferență între elita politică din Dietă și membrii care provin doar de la nivel local. Deși Shigeru Ishiba a pierdut alegerile din cadrul partidului, unii analiști politici chiar au remarcat campania sa foarte puternică prin intermediul rețelelor de socializare (Facebook, Twitter, Instragram), prin intermediul canalului său de Youtube sau chiar prin faptul că a lansat o linie de stickere.

Shigeru Ishiba a încercat să poarte o campanie axată mai mult pe dezvoltare regională și reformarea partidului în viitor, în timp ce Abe a încercat să promoveze programul său economic, Abenomics, și schimbarea constituțională. Succesul în realegerea la șefia partidului i-a oferi astfel șansa lui Abe să afirme că este determinat să construiască o țară nouă pentru tânăra generație și că alături de partidul său este dispus să continue reforma constituțională. Această reformă reprezintă un vis mai vechi al prim-ministrului Abe, prin intermediul căreia încearcă să modifice Articolul 9 din Constituția Japoniei, conform căruia Japonia nu poate deține nici o armată și nu poate să se folosească de război pentru a-și soluționa problemele la nivel internațional. Scopul acestei schimbări este de a da Forțelor de Auto-Apărare (Self Defence Forces – SDF) un caracter constituțional. Dar unii experți americani au avertizat că deși acum prim-ministrul se bucură de un suport puternic în cadrul partidului, o schimbare constituțională trebuie făcută cu mare atenție, fiind privită cu scepticism de populație, al cărui acord trebuie obținut printr-un referendum.

Shinzō Abe la un exercițiu comun SUA-Japonia

Noul mandat i-a permis lui Abe să facă și unele schimbări la nivel de cabinet, promise încă de la începutul lunii septembrie, când se afla în campania pentru funcția de președinte de partid. Schimbările au avut loc la începutul lunii octombrie, imediat după întoarcerea prim-ministrului de la Adunarea Generală a ONU. Ministrul de externe Taro Kono, ministrul de finanțe Taro Aso și ministrul economiei, comerțului și industriei Hiroshige Seko, vor continua să rămână în interiorul cabinetului, în timp ce ministrul agriculturii Ken Saito a fost schimbat, având în vedere că acesta este un aliat al grupului condus de Shigeru Ishiba din cadrul partidului. În privința zvonurilor privind această schimbare, Shigeru Ishiba, a declarat: „Suntem aceiași susținători ai PDL. Este absolut greșit să judeci după ce candidat a susținut cineva și acest lucru nu este sincer pentru țară și pentru oameni.” O caracteristică importantă a noului guvern este reducerea numărului de femei care conduc un minister, Satsuki Katayama fiind singura femeie dintre cei 19 miniștri.

A treia problema cu care va apărea pe agenda primului-ministru o va reprezenta creșterea taxei pe consum de la 8% la 10%, în octombrie 2019, după ce în 2014 acesta a fost crescută de la 5% la 8%. Măsura este special concepută pentru a proteja sistemul de asigurări sociale care ar putea să aibă de suferit din 2040, având în vedere faptul că în Japonia se înregistrează un grad mare de îmbătrânire a populației și o creștere a datoriei publice. Planul propus de guvern încearcă să atenueze această măsură economică ce urmează să fie implementată anul următor, prin scăderea taxelor pentru achiziționarea unei locuințe sau a unui autoturism. În contrapartidă, Shigeru Ishiba a propus în timpul campaniei pentru șefia partidului crearea unui nou consiliu național, care să cuprindă reprezentați din toate domeniile cu caracter social și care va analiza dacă este necesară sau nu această schimbare fiscală. O altă propunere făcută de Abe în acest sens a fost creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, ceea ce le va permite angajaților ca după împlinirea vârstei de 65 de ani să continue munca prin intermediul unor contracte temporare în cadrul aceleași firme.

Realegerea lui Shinzō Abe în fruntea partidului a condus și la o creștere în sondaje în ceea ce privește susținerea cetățenilor pentru cabinetul său, ajungând la un nivel de 47%. Victoria lui Abe vine după aproape doi ani plini de scandaluri legate de corupție, care au condus la prăbușirea susținerii publice a cabinetului. Însă pentru Abe menținerea puterii depinde în special de alegerile pentru camera superioară a Dietei din vara lui 2019 și buna desfășurare a Jocurilor Olimpice din vara anului 2020. Rămâne de văzut dacă cel de-al treilea mandat obținut în această toamnă de Abe va fi unul de succes și acesta nu va fi schimbat din funcție de vreo coaliție internă de partid până în 2021, când se va încheia mandatul său în fruntea țării și a partidului.

Despre autor:

Mădălin Enescu este fost trainee RISAP. Domeniile sale de interes sunt modelele democrației asiatice, politicile economice ale țărilor asiatice, relația Asia-UE, relația România-Asia, geopolitica Asiei și schimburile culturale între Asia și Europa.

Comenteaza