Shinzō Abe prin Europa, în căutarea unui FTA

RISAP | 27 martie 2017
Shinzō Abe în vizită în ... +
Shinzō Abe în vizită în Italia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Italiei, Paolo Gentiloni -

Dorința de a încheia cât mai curând un acord de liber schimb (free trade agreement – FTA) cu Uniunea Europeană l-a purtat pe Shinzō Abe, prim-ministrul Japoniei, într-un tur prin Europa, care a inclus Germania, Franța, sediul UE din Bruxelles și Italia.

Prima oprire a lui Abe a fost în Germania, unde discuțiile cu Angela Merkel au întărit poziția Japoniei de a se grăbi formalitățile pentru semnarea unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Merkel susține necesitatea semnării acestui acord și a criticat UE pentru tărăgănarea formalităților începute încă din 2013. Merkel pledează pentru eliminarea unor bariere economice care nu fac decât să afecteze comerțul statelor Uniunii cu Japonia, al șaselea partener comercial al UE.

Cei doi șefi de guvern au mai discutat și despre implicațiile pe care SUA președintelui Trump le va avea asupra celor două state, ambii sperând la rezultate pozitive, în același timp în care conștientizează pericolul venit în Asia din partea Coreei de Nord.

Turul lui Abe a continuat cu vizita din Franța, unde Abe a discutat cu președintele Français Hollande despre o zonă maritimă de liberă circulație în zona Asia-Pacific.  De asemenea, Abe a subliniat necesitatea și importanța exercițiilor militare comune desfășurate  între Japonia, Franța, Marea Britanie și SUA în luna mai în Insula Tinian, din cadrul Insulelor Mariane și în Insula Guam.

Cele două state au mai convenit să coopereze și în domeniul securității și al tehnicii nucleare, Franța propunând Japoniei să  participe la un proiect privind construcția unui reactor nuclear de mare viteză intitulat ASTRID (Advanced Sodium Technological Reactor for Industrial Demonstration).

Profitând de vizita lui Abe în Franța, două companii japoneze, Japan Nuclear Fuel Limited și Mitsubishi Heavy Industries au semnat un acord privind cumpărarea împreună a 10% din acțiunile companiei de energie atomică franceze Areva.

Și Franța susține Japonia în demersurile ei de a grăbi semnarea acordului de liber schimb cu UE. Pentru a obține rezultate mai bune, Abe a făcut un popas și la Bruxelles, sediul central al Uniunii Europene. Aici s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La Bruxelles, principalul subiect de discuție a fost finalizarea cât mai recentă a tratativelor pentru semnarea FTA-ului între Uniunea Europeană și Japonia. Acesta a fost și principalul motiv al vizitei lui Shinzō Abe în Europa, prim-ministrul Japoniei pledând pentru un model de comerț liber în detrimentul protecționismului promovat, în ultimul timp, în mod excesiv, de SUA.

Discuțiile despre renunțarea la protecționism aveau să fie purtate de Abe și cu prim-ministrul Italiei, Paolo Gentiloni. Vizita din Roma a lui Abe a avut ca scop pregătirea summitului G-7, fiind și o predare a ștafetei, Japonia găzduind anul trecut summitul celor mai mari șapte puteri ale lumii.

Vizita lui Abe prin Europa avea să se termine după 4 zile și 4 țări europene, perioadă în care Abe a fost în căutarea acordului de liber schimb împotmolit la Uniunea Europeană din cauza negocierilor adâncite în domeniul auto și alimentar.

Atât Abe, cât și Angela Merkel, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Paolo Gentiloni și viitorul președinte al Franței se vor întâlni în cadrul summitului G7 care va avea loc în luna mai, în Italia.

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza